• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

DuurzaamheidCURAÇAO – De Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten is gestart met een duurzaamheidsproject. De elektriciteit wordt daarbij grotendeels door zonnepanelen opgewekt. De panelen moeten het gebouw van één megawatt (1 MW) stroom voorzien, wat het verbruik met 50 tot 60 procent moet laten dalen.

Het project is verdeeld in twee fases. De eerste fase bestaat uit de plaatsing van een 715 kW zonnepanelen-installatie bij het hoofdgebouw te Scharloo, waarbij ongeveer 300 kW wordt gegenereerd door zonnepanelen op het gebouw van de Bank en circa 400 kW door zonnepanelen op het hoger gelegen terrein achter het bankgebouw. De panelen die de resterende 285 kW moeten genereren, worden in een tweede fase worden geplaatst.

Schoonmaak
De bank is inmiddels begonnen met het schoonmaken van het terrein om de panelen op het hoger gelegen terrein te kunnen plaatsen. De inheemse beplanting moet daarbij zoveel mogelijk worden behouden of verplaatst. Is dat niet mogelijk, dan wordt nieuwe beplanting geplaatst. Carmabi helpt de CBCS met adviezen bij de uitvoering van het programma. Al eerder is de bank overgestapt op LED-verlichting, energiefilters op grote machines, energiezuinige chillers voor de airco’s en is bij de bouw van het pand gekozen voor getint glas en ‘black-out blinds’ voor de ramen om de warmte van de zon te verminderen. Ook wordt het condenswater van de airco-installaties opgevangen en daarna gebruikt om te tuin te irrigeren.

15 reacties op “Centrale Bank gaat over op zonnepanelen”

 1. @Leon. Mag geen telnrs plaatsen hier. Gewoon contact maken met hun in nl. Krijg je vanzelf de juiste gegevens. Bedrijf hier krijgt binnenkort wel hun eigen website begreep ik. Zover ik weet geven hun als enige 10 jaar garantie.

 2. @Leon. Het is idd een Nederlands bedrijf. Heb ook gezien dat ze ook voor werkgelegenheid zorgen. Dat is wat we moeten hebben hier. Ze maken een heel lichtplan voor je en rekenen precies je energiebesparing uit. Het zijn specialisten met veel ervaring . Dat maakt het verschil met de meeste anderen hier. Sucsses!

 3. @Jacinto, de mentaliteit van wij kunnen alles zelf beter en daarna alles laten liggen is een foute mentaliteit. Als klein eiland moet je samenwerken met iedereen. Ook hier op Curacao zelf.. Niet de buitenlandse groepering aanvallen terwijl zij juist veel ondernemersdrift naar het eiland brengen. Omarm buitenlandse investeerders, leer van ze en probeer zo veel mogelijk samen te werken. win – win situatie..

 4. @Jochem. Weet jij hoe ik in contact kan komen met 88Light? Zie op hun website dat ze idd over de hele wereld zitten. Maar kan geen contact gegevens vinden op Curaçao. Zie ook dat ze gespecialiseerd zijn in horeca e.d, Dat is wat ik zoek. Wat ik nu heb is echt slecht en garantie is belabberd.

 5. In plaats van zonnepanelen te plaatsen kan de Bank beter Zus de Lannooy, nicht van directeur Tromp, naar huis sturen. Die verdient 30,000 per maand met nutteloze adviezen schrijven waarin niemand geinteresseerd is.

 6. toch is het een goed plan.

  Zorro bedankt voor de info, goed te weten…
  Weet je soms ook of het curoil tankstation aan veeris hoek marchena van Van Dis is?

 7. De kwaliteit is slecht hier op het eiland. Er zijn maar 2 goede bedrijven hier dat zijn Dutch Durables zonnepanelen en in Led verlichting 88Light Curaçao. De laatste zit sinds januari op het eiland. Ze zitten wereldwijd en leveren de allerhoogste kwaliteit.
  Had eerst led van een ander hier maar was Chinese bagger.Mijn licht is ook veel beter nu, 88Light is ook de enige die zeer lange garantie geeft. Zou tijd worden dat er nu eens iets goeds op het eiland kwam.

 8. En vooral niet kopen bij Eco-energy, het bedrijf van Schotte.

 9. Als men naar duurzaamheid wilt kijken, dan moet eerst de consumptie om laag, er moet eerst energie bespaard worden en dan pas komt er aan de pas duurzame energie zelf genereren.

  Op Curacao doet menig bedrijf het juist aandersom, we gaan door met energie verspillen en dat proberen we dus te compenseren. Dat kost natuurlijk veel meer geld.

  Als alle banken nu is hun interne temperatuur opstellen naar de international standard van 23 graden, dan zouden ze veel meer energie kunnen besparen en zou er een veel kleinere zonneinstallatie nodig zijn.

  Maar nee, de banken van Curacao vinden het fijn om hun eigen mensen in een friescel te laten werken waar het tussen de 16 en 19 graden is. Daarom zie je iedereen in de banken werken met een sweater.

  Duurzaamheid is energie besparen, water besparen, verantwordelijkheid nemen voor je afval, duurzaam inkopen en dan pas compenseren wat je nodig hebt. Met alleen 60% van je rekening te besparen, dan ben je nogsteeds niet bezig met het streven van “Net cero”, en dat is eigenlijk wat ieder gebouw op Curacao naar zou moeten streven.
  Green Force

 10. De zon is gratis. De zeewater is gratis en de lucht is gratis, als het maar schoon is.

 11. Goh..
  Een gebouw van +300.000.000 naf moet nu z’n stroom verbruik minderen.
  En zonne panelen volgens de experts zijn eigenlijk nog niet echt rendabel.
  En nee ook niet hier op curacao.
  En ja ik weet waarover ik het het heb.

  Als wij op Curacao stroom prijzen krijgen die reeel zijn is het zelfs volslagen onrendabel.
  Wij hebben ongeveer de duurste stroom pirjs ter wereld, door alle corruptie.

  Wellicht kunnen we het zelfde rendement keer 4 bereiken door de salarissen van sommigen daar in dienst te verminderen met 30%

  Maar ook bij de bank willen sommigen blijkbaar graag betaald worden door leveranciers.

 12. Het kan zijn dat de modern mentaliteit in Curaçao is ” Ik hoeft je niet meer ,zoek maar uit ”
  Want het is een gezegde in Papiamento ” duna cesar loke ta di cesar ”
  Of denken bepaalde mensen dat zijn mogen alleen eten en andere niet .
  Waar blijft de Curaçaose gemeetschappelijk samenleven nu !!
  We zijn toch geen Land of Continenten die de egoïstische mentaliteit moet dragen .
  En nu weet ik waarom is de Curaçaose Economie in grote problemen terecht gekomen .
  Want de meeste mensen denken voor hun alleen en de andere moeten zelf zoeken .
  Waarom hebben we in Curaçao een ” KODELA ”

 13. Idioterie ten top! De Centrale Bank huurt de ongekwalificeerde Zus de Lanooy in voor 300,000 per jaar (zonder sollicitatieprocedure, want zij is nicht van directeur Tromp) en gaat vervolgens een paar tientjes besparen met dure zonnepanelen.

  Een wel heel doorzichtige poging van Tromp om ons te doen geloven dat ze op de kleintjes letten, terwijl het met bakken eruit gegooid wordt met het nepotisme van Tromp.

 14. Ik zou de nummertjes nog maar een keer narekenen. Want dit is wel erg veel zelfs voor een bank.
  3000+ zonnepanelen om 60% van het verbruik te generen. Ik ben benieuwd wat hun aqualectra rekening nu is.

 15. Misschien dat de zonnepanelen wat licht doen schijnen op de zweem van corruptive die over de centrale bank hangt.

  Zoals het volledige gebrek aan medewerking aan het onderzoek door de Rekenkamer.

  Zoals de idiote benoeming van Zus de Lannoy, familie van de president van de Centrale Bank, als adviseur tegen een salaris van 30,000 per maand terwijl ze geen enkele bancaire ervaring heeft.

  Zoals de innige connecties van directieleden die dagelijks alle happy hours op het eiland aflopen met lokale bankdirecteuren, waardoor wellicht Girobank met haar waanzinnig kredietbeleid kon doorgaan tot ze aan de rand van een faillissement stonden.