• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

kabrietenCURAÇAO – De Limburgse carnavalsvereniging Limburgse Kabriete, opgericht in 1956, heeft een kort geding gewonnen tegen Stichting De Limburgse Kabrieten. Laatsgenoemde mag die naam niet gebruiken, en ook het logo is taboe. Doen zij dit wel, dan staat daar een dwangsom op van 5000 gulden per overtreding.

De door de Stichting Limburgse Kabrieten opgeëiste prinsenstaf en het banksaldo zijn door de rechter afgewezen.

Activiteiten
De Limburgse Kabrieten doen dit jaar niet mee aan de Gran Marcha, wel ondernemen ze andere carnavalsactiviteiten. Vrijdag brengen de Limburgse Kabrieten met de Boerenblaaskapel in de carnavalsperiode traditiegetrouw een bezoek aan kleuterschool Kolegio San Dominico (vroeger Maria Kleuterschool) op Montanja di Rey. Met de kleuters en hun leidsters vieren zij carnaval. De origineelst verklede kleuter krijgt een prijs. ook werken de Kabrieten mee aan een promotiecampagne van de Curaçao Tourist Board (CTB), waarbij ook de duitse pers is uitgenodigd.

28 reacties op “Twist carnavalsvereniging beslecht door rechter”

 1. J. Geertsen.

  Wat een onzin.
  De meerdserheid van de oude Raad van Elf moeten nu de “nieuwe” genoemd worden.
  Zijn gewoon dezelfde mensen. Dus als je respect betuigd,, dan doe je dat ook voor hun. 🙂
  We hebben het over Karnaval!! weet je.

 2. Respect voor de oude kabrieten, daarvan heeft tenminste niemand een strafblad. Het ziu de nieuwe kabrieten gesierd hebben als ze iets van een screening zouden hebben toegepast, of was er dan slechts een raad van 3 overgebleven?

 3. @lennert,

  De AGGK is helemaal op de hoogte van de situatie.

  AGGK zorgt ervoor at de rechten die verdiend worden met de marcha’s gedeeltelijk ook ten goede komen aan de DEELNEMENDE karnavals groepen.
  Zonder de groepen zouden er immers ook geen opbrengsten zijn.

  De oude kabrieten zijn naar de AGKK gestapt en hebben geclaimed dat zij recht hebben op die opbrengsten, terwijl ze helemaal niets organiseren.

 4. Naus@ Ken je Steve Wonder, en weet je wat die man draag van kleding?
  Waar haal je het vandaan om te zeggen dat Steve Wonder zelfs die kleren niet dragen.
  Smaak van jouw en je kabrieten kan je niet bij Steve Wonder in de buurt komen, Blind als hij is weet hij heel goed wat hij aantrekt. Zeker jullie kostuums niet.

 5. @gerrit

  de agkk weet toch wat ze aan het doen zijn en controleren toch alle groepen? daar zijn ze toch voor, of doen ze dat niet? wat voor geld is dat eigenlijk? en hoe kan een niet-rechtmatige het geld opeisen of afpakken? kan je dat uitleggen? ik snap niet veel van je verhaal

 6. Ohh weer een mooie stunt van het bestuur van die oude kabrieten:

  Ze doen helemaal niets met karnaval, maar eisen wel het geld op van de AGKK,
  stelletje schijnheiligen!

  En maar de slachtoffer rol speken in de media. BAH !

 7. Jammer, deze strijd, ik weet dat er bij de oude kabrieten enkele zeer koppige en ondemocratische figuren zitten en bij de nieuwe kabrieten enkele figuren zonder brandschoon verleden en die maken elkaar nu het leven zuur.

  Maar het gaat hier niet om een VN vredesmisie in het Verre Oosten maar om het twee keer door de stad rijden met een truck vol oubollige muziek achternagelopen door een 11 zwaar aangeschoten paljassen in kostuums die zelf Stevie Wonder niet aan zou trekken.

  Hebben we echt niets belangrijkers om ons druk over te maken?

 8. @Hendrik
  Wat veel mensen niet schijnen te begrijpen is dat de meeste van de “nieuwe” kabrieten zijn dezelfde personen als vroeger in de “oude” kabrieten.

  Het bestuur van Limb. Karnaval op Curacao heeft vorig jaar besloten 2 leden van de raad van elf van de Lim. Kabrieten te royeren. (laat één nou net de eigenaar van de wagen zijn).

  Dat besluit was illegaal want volgens de statuten van het bestuur bepaald de raad van elf zelf de regelementen.
  De meerderheid van de Raad van Elf heeft zich daarop tegen het bestuur gericht en herhaalde malen om overleg gevraagd. Niet 1x is er door het bestuur overleg gepleegd.
  Meteen naar de rechter…

  Daarop heeft de meerderheid van de Raad van Elf van de Lim. Kabrieten besloten zonder het bestuur verder te gaan. Zij voelden zich nog steeds de legitieme Raad van Elf van de Limburgse Kabrieten.

  Daarna is alle onzin over gestolen spullen, website hacken enz door het bestuur in de media gebracht..
  De rechter heeft alle eisen (behalve de naams aanpassing) dan ook ongegrond
  verklaard.

  Ook dit jaar organiseerd de Raad van Elf van de (nieuwe) Limburgse Kabrieten het karnaval. Wederom doet het oude bestuur NIETS.

 9. @gerrit

  erg verwarrend nu de diverse versies die ik hoor . maar het is slechts carnaval . dus wat maakt het uit . veel plezier

 10. De oude kabrieten waren onafhankelijk van mens en maatschappij, de nieuwe kabrieten hebben een strafblad of functies bij overheid en semi overheid die zij combineren met werk in de private sector en ook dan lopen de scheidslijnen tussen mein en dein snel door elkaar als u weet wat ik bedoel.

  Ik denk dat op beide groepen het nodige aan te merken is, en het zou mooi zijn als ze elkaar toch weer in 1 vereniging zouden kunnen vinden, want nu heeft de situatie alleen maar verliezers.

 11. @ Lennert,
  Beste Lennert, die “nieuwe” Kabrieten hebben GEEN spullen van de “oude” kabrieten.
  Alles is ter beschikking van de oude kabrieten. Wel zijn de oudjes “vergeten” een aantal jaren container huur aan Jan te betalen, maar ach..

  Je zal het in de optochten zien, alles is nieuw aangeschaft.

  Het zijn gewoon verzinsels van de oude garde.
  De rechter heeft ook geen enkele van de andere eisen van de oude kabrieten gehonoreerd. Er hoefde alleen een toevoeging op de naam te komen.
  Al het andere is door de rechter AFGEWEZEN.

  Zo ook, zouden de nieuwen de website van de ouden gehacked hebben. Maar de enige die weet hoe die website werkt en paswords heeft is de opgestapte (gefrustreerde) oud kabriet Huubje Jansen. rara.

  De oudjes zijn gewoon de boel aan het verzieken omdat ze niemand hebben die het karnaval voor hun wil organiseren. Want zelf hebben ze dat nooit gedaan! Zelf blijven ze op hun kont zitten. Dat is zelfs in de gerechtelijke uitspraak aangehaald.

  We zien wel……

 12. @gerrit.
  die spullen hadden de oorspronkelijke kabrieten al jaren. zij hebben de kwitanties. de ‘nieuwe’ kabrieten zijn er zonder toestemming mee vandoor gegaan en hebben pas op eind 2013 een stichting opgericht en de spullen daar ondergebracht, waarbij zij zich presenteren als de authentieke kabrieten, om de boel te misleiden. de rechter wist beter gelukkig. vandaar het vonnis. dit zijn de harde feiten.

  prins richenel werd vanaf de eerste dag door een paar asocialen in de klub hufterig behandeld en gediscrimineerd, dus ver voor de optocht waar jij over spreekt. getuigen genoeg.

 13. Nou nou, de google resultaten liegen er niet om!
  Al met al een stelletje eerste klas proleten en opportunisten als ik google moet geloven.
  De naam Veenhuizer Kabrieten lijkt meer op zijn plaats voor dit groepje a-socialen.
  Tis een “Sjaaande” zoals we hier in Bergeijk zeggen, pure lijkenpikkerij onder het mom de erfenis van wijlen Huub Bongers (QEPD) “in stand te houden”
  ja, ja……..dit zootje zou zich de ogen uit den kop moeten schamen!

 14. Beste Lennert
  Heb je eraan gedacht dat het juist het beschamende gedrag van Prins Richinel met de dames tijdens de marcha’s de aanleiding voor het conflict kon zijn?

  Het bestuur heeft niet het recht mensen uit de Raad van Elf te zetten.
  De raad heeft zijn eigen regelementen waar het bestuur geen inspraak op heeft.
  De meerserheid van de Raad van Elf heeft besloten te breken met het bestuur omdat deze tot geen enkel gesprek bereid was.

  Er is geen materiaal en geluids installatie gestolen alles is ter beschikking van de oude kabieten.
  Generatoren werden gehuurd, dus ook niet gestolen.
  En je kan Jan Wortman er niet van beschuldigen dat hij zijn eigen wagen steelt.
  Het is nota bene zijn privé bezit!!!!.

  Misschien moet je de woorden van die Prins Richinel met een 10-tal korrels zout nemen!!!
  Gewoon een zielige laatste stuiptrekking van het oude bestuur (incl. Prins Richinel)

 15. marius heeft helemaal gelijk ook al druk hij zich diplomatiek uit .. maar er speelde meer dan alleen het campo verhaal wat de bekende druppel was .. pure hufterigheid en rascisme afgelopen jaar tegenover de curacaose prins richenel I.
  lees de ultimo noticia en de extra van gisteren maar , waar prins richenel zijn verhaal kompleet uit de doeken doet. ik zou zondag niet op de wagen durven staan na het lezen van zijn verhaal.

  als mensen uit de klup worden gezet , ongeacht de reden , of vrijwillig vertrekken geeft ze nog niet het recht om de spullen zoals wagen, muziekinstallatie, generators en ook de kas van de bestaande klup mee te nemen . om dan later een stichting op te richten met een gelijkende naam om deze diefstal cq oplichting te verdoezelen voor het publiek .. nu ze onthuld zijn komen deze “nieuwe” kabrieten met het excuus dat het noodzakelijk was omdat het een hoger, haast religieus doel betreft. nl: het waarborgen van het erfgoed van huub bongers, maar het blijft gewoon diefstal.

  de nieuwe aanwinst van hun raad van elf ga ik geen woorden aan vuil maken: google zelf maar eens ‘joost pronk’, paul de windt’ ‘jan wortman’ en ‘gerbert spijker’.

 16. @ Marius, ik het het idee dat je oud en nieuw door elkaar gooit.

  Het besluit (van de dames, niemand hoeft te weten waar iemand werkt) was in de vergadering besproken en goed bevonden door ALLE aanwezige kabrieten, ook de bestuursleden waren het ermee eens.

  De paar oude kabrieten die overgebleven zijn doen niets om het karnaval te organiseren, ze hebben het materiaal te beschikking. Maar deze groep was nooit thuis als er gewerkt moest worden.

  De “nieuwe” kabrieten (wat eigenlijk de meerderheid van de Raad van Elf van de oude kabrieten is)
  lopen gewoon mee op Curacao in beide optochten, met nieuw aangeschafte spullen en kostuums.

  De overgebleven “oude” kabrieten zullen waarschijnlijk nooi meer aan het karnaval deel nemen aangezien ze niet zelf de handjes uit dfe mouwen willen steken.

  ALAAF voor de “nieuwe” Limburgse Kabrieten.

 17. @Marius, Een statenlid en oud-minister heeft ooit aangegeven dat die dames hier op vakantie zijn en heren ontvangen op hun hotelkamer.. is toch wat anders..

 18. Het is misgegaan toen enkele Kabrieten het nodig vonden vorig jaar enkele ‘werkneemsters’ van Campo Alegre op de kar in de optocht te zetten.

  Veel leden vonden dit het toppunt van wansmaak en keerden zich hier van af waarna de rest van de Kabrieten een coup pleegde en er met de naam en het materiaal voor de optocht van doorging.

  De nieuwe Limburgse Kabrieten overwegen nu het carnaval van Curacao te verlaten en op Aruba deel te gaan nemen als de enige Limburgse Kabrieten.

 19. @ La chica Colombiana

  De Kabrieten lopen zeker wel op Nr. 11 in de Gran Marcha en Marcha di Despedida,

  Je kan nog steeds meedoen hoor, kijk maar op hun Facebook pagina: https://www.facebook.com/pages/Nieuwe-Limburgse-Kabrieten-club/234501859963247

 20. Dat de Limburgers (tenslotte ook Makambas) zich niet zouden aanpassen aan onze cultuur wordt bij deze actie van, aan de ene kant de Kabriete en aan de andere kant de Kabrieten voor de komende 400 jaar van tafel geveegd. Wel wat laat, maar het zou een inspirerend carnavals item zijn geweest.

 21. Ik kan me niet indenken dat Huub dit voor ogen had toen hij het carnaval op Curacao introduceerde, denk dat hij zich nu omdraait in zijn graf.
  De Kabrieten stonden aan de wieg van het carnaval op Curacao. Is ook de reden dat ze altijd met wagen 11 mogen rijden. En dan nu dit ?

  Hoop dat ze het weer bijleggen, want het gaat immers om de leut, niet om de ergernis.

  Jammer

 22. Es ist nicht kaus bausen und jetzt gehen wir die blumetjes bausen zetsen.
  Alaaf..

 23. De Raad van Elf van de (nieuwe) Limburgse Kabrieten loopt dus (met volggroep)
  WEL mee op nummer 11 in de Gran Marcha en de Marcha di Despedida.

  Het oude bestuur bestaat gewoon uit mensen die niets zelf organiseren,
  daarom lopen die dus niet mee.

 24. Het verhaal is anders dan dat het toont.

  Het bestuur (3 personen) had een beslissing genomen waar de meerderheid van de Raad van Elf van de Limburgse Kabrieten het niet mee eens was.
  Het bestuur was niet bereidt om daarover te praten.

  Daarop heeft de meerderheid van de Raad van Elf van de limburgse Kabrieten besloten zonder het bestuur (en de minderheid) verder te gaan.

  Het bestuur doet nog steeds niets aan de karnavals viering.

  De deelname aan de twee optochten wordt helemaal door de Raad van Elf van de NIEUWE Limburgse Kabrieten georganiseerd.

 25. Waar de nederlanders zich al niet druk over maken.
  Een naam van een carnaval vereniging en dan moet de rechter een beslisiing nemen.
  een zielige vertoning van oude mannen.
  triest!!!

 26. Wat jammer.. had graag mee gedaan!

 27. Eerlijk duurt het langst……Pluk ze!

 28. Das wird hoher Beruf! Nur das letzte Ergebnis zahlt!