ingezondenCURAÇAO – Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Zaterdag overleed kunstenaar Tony Monsanto (1946-2014). Nancy Hoffmann, medeoprichter en voormalig directeur van het IBB Curaçao, stuurde namens Tony Monsanto’s weduwe de onderstaande necrologie van de kunstenaar.

Gedurende de twee laatste decennia heeft beeldend kunstenaar Tony Monsanto een vooraanstaande rol gespeeld in de Curaçaose kunstwereld en daarbuiten. Hij werd geboren uit Surinaamse ouders op Curacao, maar groeide op in Nederland alwaar hij op volwassen leeftijd tekenen, schilderen, beeldhouwen en architectonische vormgeving studeerde.

Op de Rijksakademie, een van de meest prestigieuze en vooraanstaande instituten in het Europa van die tijd, voelde hij zich voor het eerst begrepen en kreeg hij de intellectuele stimulans waar hij zo naar verlangde. Hij werkte – zoals hij zelf onlangs nog zei – als een waanzinnige; produceerde honderden schetsen, pentekeningen en ruimtelijke ontwerpen. Daarnaast bestudeerde hij uitvoerig zijn helden: van schilders en etsers uit de Renaissance tot modernistische grootheden als Paul Klee en Max Ernst. Dit alles vormde de basis voor zijn werk gedurende de rest van zijn leven, waarbij hij altijd een natuurlijk weg vond voor nieuwe invloeden en inzichten.

Alsof dit nog niet genoeg was, stroomde hij door naar het technisch onderwijs en vervolgde zijn studieloopbaan bij de avond HTS werktuigbouwkunde en studeerde uiteindelijk zelfs nog bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Een veelvraat, een spons, met een brede fascinatie voor het vormgeven van onze nieuwe, naoorlogse wereld.

Ondertussen leidde het leven en de liefde hem naar Duitsland waar hij trouwde met kunsthistoricus Christel Schuster, een zoon en een dochter kreeg en werkte als ingenieur totdat het bloed kroop waar het niet gaan kon: zijn geest leed onder het gebrek aan beeldende kunst en de Caribische lucht van de herinneringen uit zijn kindertijd.

Na een tumultueuze reis waar Monsanto’s werk een immens breed scala aan disciplines raakte, keerde hij samen met zijn gezin terug naar Curaçao in het begin van de jaren ’80 alwaar hij zich ontwikkelde tot een waarlijk Caribische schilder met een ongelooflijk vakmanschap; oog voor detail en compositie en een palet dat zo typisch is voor de Caribische regio. Kortom, een bijzondere combinatie van een modernistische blik met een grondige kennis van de kunsthistorische traditie en een Caribisch hart.

Aan het begin van de jaren ’90 exposeerde Monsanto in de regio, de VS, Nederland en zelfs in het voormalig Joegoslavië dat nog nauwelijks was hersteld van haar recente oorlog. Met empathie en mededogen wist Monsanto hen te raken, zonder daarbij zijn eigen beeldende stem te verliezen.

Op zaterdag 25 januari 2014 overleed Tony Monsanto aan de gevolgen van kanker.

2 reacties op “Ingezonden: Tony Monsanto (1946-2014)”

  1. R.I.P.

  2. Beste Tony,

    Rust zacht.
    Wij genieten elke dag van jou mooie kunst.

    Christel en kinderen, sterkte in deze moeilijke tijden.

    Aleco