• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

rsz_cw-iffr-curacao-international-film-festival-rotterdam-white-2201CURAÇAO – De derde editie van het Curaçao International Film Festival Rotterdam (CIFFR) is uitgebreid naar vijf dagen in plaats van vier. Het festival duurt nu van 2 tot en met 6 april. Een succesfactor daarbij is de Yellow Robin Award.

Daarmee krijgen getalenteerde filmmakers uit de regio en Latijns-Amerika een springplank naar het Europese publiek. Dit jaar zijn er liefst 40 films die in aanmerking willen komen voor de award. De film ‘No quiero dormir sola’ van de Mexicaanse filmmaakster Natalia Berinstáin, de winnaar van 2013, beleeft in aanwezigheid van de maakster zelf de Europese premiere tijdens het IFFR op zondag 26 januari (Cinerama7) en dinsdag 28 januari (LantarenVenster6).

Korte films
Curaçao IFFR heeft ook oog voor lokaal talent en talentontwikkeling en heeft diverse activiteiten. Zo is er een competitie voor korte films. Filmmakers kunnen van alle leeftijden zijn. De onderwerpen voor de korte films moeten passen binnen één van de thema’s vastgesteld voor 2014: Once Upon A Time, Some Like It Hot en Pitch Perfect. De maximumduur van de films is drie tot vijf minuten. De korte films kunnen via de website ingezonden worden en zijn straks door het publiek te zien via het Curaçao IFFR YouTube-kanaal. De films die de Juryprijs krijgen, worden vertoond tijdens het festival waarbij het publiek de gelegenheid krijgt te stemmen voor hun favoriete film die de Publieksprijs wint.

Fotografie
Ook fotografen kunnen aan de bak. Dit jaar zijn er vier thema’s voor kleurenfoto’s: Art of Nature, Celebration, Smile en The Look of Sound, en één zwart/wit thema: Floating. In elke categorie is een Juryprijs te winnen. Daaraan is ook een geldbedrag verbonden. Nieuw in deze competitie is dat van 16 tot en met 31 maart ook hier het publiek de kans krijgt op hun favoriete foto te stemmen. De Juryprijs en Publiekskeuze Prijs winnaars worden aangekondigd op 1 april.

Meedoen
Deelname voor beide competities is gratis, voor alle leeftijden en uitsluitend voor ingezetenen van Curaçao. De sluitingsdatum voor inzendingen voor beide competities is 28 februari a.s. Verdere details zijn te vinden op de website onder Competities.

Workshops
De Amerikaanse regisseur/producent Carmen Marron komt in de week van 5 tot 11 februari naar Curaçao voor een aantal workshops. De workshops worden gehouden in het Engels en/of Spaans en inmiddels hebben al een aantal scholen zich opgegeven. Geïnteresseerde scholen en/of jeugd welzijnsorganisaties kunnen zich nog aanmelden via e-mail: education@curacaoiffr.com.

Steve McQueen
Donderdag 23 januari is dankzij het festival in The Cinemas de film ’12 Years A Slave’ van regisseur Steve McQueen te zien. McQueen is onder meer bekend van ‘Shame’, die in 2012 op het CIFFR te zien was als previewfilm. De film, gebaseerd op de autobiografie van Solomon Northup, heeft al tientallen prijzen in de wacht gesleept inclusief een Golden Globe Award voor Beste Film en heeft afgelopen donderdag maar liefst negen Oscar nominaties in de wacht gesleept waaronder die van Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur.

www.versgeperst.com