• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

hoeduurCURAÇAO – De film ‘Hoe duur was de suiker’ is gisteren op Curaçao in première gegaan. De foyer van The Cinemas was al snel volgepakt met enthousiastelingen die de film maar al te graag wilden zien. Versgeperst.com was aanwezig en sprak met hoofdrolspeler Yootha Wong Loi Sing (26).

‘Hoe duur was de suiker’ is gebaseerd op het boek (1987) van de bekende Surinaamse schrijver Cynthia McLeod (tevens dochter van de eerste Surinaamse president Johan Ferrier). Het verhaal gaat over de blanke Sarith (Gaite Jansen) en haar halfzus/slavin Mini-Mini (Yootha Wong Loi Sing). Beide halfzusters groeien op in het achttiende eeuwse Suriname ten tijden van het koloniale tijdperk. Sarith is naarstig op zoek naar liefde maar verliest zichzelf in haar gevecht door bedrog, geld en hebzucht. Haar halfzus Mini-Mini staat haar hoe dan ook bij ondanks dat zij als lijfslavin van Sarith slecht wordt behandeld en mensonterende gebeurtenissen doorstaat. Mini-Mini krijgt uiteindelijk een kans op geluk. De vraag is of zij nu eindelijk haar eigen gelukt verkiest boven het geluk van haar meesteres.

foto

Reacties
De hoofdrolspeler 26-jarige Yootha Wong Loi Sing komt uit Rotterdam en was speciaal voor de premiere op Curaçao. Naast haar acteerwerk timmert ze ook al enige tijd aan weg als zangeres. Na afloop van de film was er een meet & greet in de foyer. In haar rol als Mini-Mini wist ze velen te raken. De reacties waren dan ook postitief: “Ze bracht het boek tot leven en heeft mij zeer ontroerd. Wat een goede cast! De relatie tussen Sarith en Mini-Mini is heel mooi tot uiting gebracht. Het was een ontroerend verhaal over de slavernij, maar ook over onderlinge verhouding”, aldus toneelschrijver en filmproducent Roland Colastica.

Yootha
“Ik ben blij dat de film goed ontvangen wordt op Curaçao. Door het spelen van deze rol heb ik veel geleerd als persoon en als mens. Hoe het is om jezelf volledig weg te cijferen, maar uiteindelijk toch voor je eigen geluk te kiezen. Het was bijzonder om de slavernij van zo dichtbij mee te maken”, aldus de hoofdrolspeler.

Kankerbestrijding
De avond was georganiseerd door de stichting Ride for the Roses, die zich inzet voor de strijd tegen kanker. Naast het bestrijden van deze ziekte houden zij zich ook bezig met het creëren van meer awareness. Dit in samenwerking met sponsoren, donateurs en honderden vrijwilligers. De opbrengsten van deze avond gingen dan ook naar deze stichting, die in januari tien jaar bestaat.

ride for roses

www.versgeperst.com