• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

tambu a freedom songCURAÇAO – Op het Oerolfestival in  2010 had Het Volksoperahuis veel succes met de voorstelling Morto i Laman (De Dood en de Zee), een samenwerking met Teatro Luna Blou. Na deze samenwerking, die was gebaseerd op de legende van De Vliegende Hollander, bestond de wens voor een vervolg.

“Een voorstelling die laat zien hoe ons gezamenlijke koloniale verleden doorwerkt in de huidige Antilliaanse samenleving en hoe de huidige Antillianen zich verhouden tot de Nederlanders”, aldus de makers.

Muzikale voorstelling
De voorstelling is op Curaçao uitgewerkt door acteur en theatermaker Albert Schoobaar en de muzikanten Ompi Tio, Pierre Dunker en Konkie Halmeyer. Belangrijk uitgangspunt is dat de voorstelling voor zowel Nederlandssprekenden als voor Papiamentstaligen goed te volgen moet zijn. Ook in de muziek zoeken de Europees getinte composities van Jef Hofmeister en de typische Curaçaose muziek en muziekinstrumenten elkaar op. Elia Isenia, drievoudig tumbakoningin van Curaçao, schrijft voor deze voorstelling drie nieuwe Tambu’s.

Het verhaal
Lorenzo en Johnny Martina treffen elkaar na jaren op de begrafenis van hun vader en erven een heilige trommel, een tambú. Zij hebben echter niks met traditie. Lorenzo, in Nederland opgegroeid, wil de trommel niet. Hij is sporter geworden en traint voor de Olympische marathon. Johnny, hosselaar tegen wil en dank, verkoopt de tambú aan een museum om de schulden van hun vader af te lossen. Dan keert het lot zich tegen de broers. Johnny raakt zijn werk kwijt en wordt door zijn vrouw uit huis gezet. Lorenzo mag niet uitkomen voor Curaçao en wordt gedwongen de marathon voor Nederland te lopen. Dan verdwijnt op mysterieuze wijze de tambú uit het museum…

Informatie
De voorstelling wordt driemaal opgevoerd in La Tentashon, namelijk op 15, 16 en 17 december om 20.00 uur. Kaarten kosten 27,50 gulden per stuk. Voor meer informatie raadpleeg je de website van La Tentashon of bel je met 4622209.

www.versgeperst.com