charlotte doornheinCURACAO – Auteur Charlotte Doornhein schrijft het Arubaanse kinderboekenweekgeschenk van 2014. Scholen krijgen het cadeau en klanten ontvangen het in boekhandels bij besteding van 25 gulden. Enkele tijd geleden publiceerde Doornhein het vakantieboek ‘Curaçao voor kinderen met lef’.

De schrijver vindt het ‘een hele eer’, zegt ze in een reactie. “Ik ben heel erg blij. Bijzonder dat ik dit mag doen. De Cariben maakt deel uit van mijn familie. Mijn grootouders hebben tussen 1950 en 1975 op Aruba en Curaçao gewoond. Mijn moeder is opgegroeid op de eilanden. Zelf heb ik met mijn gezin vijf jaar op Curaçao doorgebracht… De Cariben hebben een speciale plek in mijn hart. Mijn boeken spelen zich af in Nederland, Hongarije of de Cariben. Mensen die mijn Caribisch getinte boeken lezen, zeggen vaak dat ze echt kunnen voelen dat ik van de Cariben hou. De boeken ‘Shervison vindt een schat’ (2009), ‘Shervison ta deskubrí un tesoro’ (2010), ‘Kwelgeesten rond de kapokboom’ (2011), het interactieve prentenboek ‘Komedó di lèter, faro i bark pirata’ voor op de iPad (2012) en het spelletjesboek ‘Curaçao voor kinderen met lef’ (2013) zijn hier inderdaad voorbeelden van. Met deze boeken probeer ik ook bruggen te slaan tussen Nederland en de Cariben.”

Feest
Het thema van de kinderboekenweek, dat volgend jaar 60 jaar bestaat, is feest. Doornhein weet er wel raad mee. “Op de dag dat het thema feest bekend werd gemaakt, ben ik meteen associaties op papier gaan schrijven. Waarover wil ik schrijven? Volgend jaar wordt op Aruba het 60-jarige bestaan van het carnaval gevierd. Het zou dus heel erg voor de hand liggen om met het thema feest een verhaal over carnaval te maken. Juist omdat het zo vanzelfsprekend is, doe ik het niet. Er zullen ongetwijfeld diverse boeken over carnaval verschijnen komend jaar. Maar ik wil graag een afwijkende weg inslaan en een ander Arubaans feest met veel traditie en rituelen in mijn boek verwerken.”

www.versgeperst.com