wyatt galleryCURAÇAO – De Amerikaanse fotograaf Wyatt Gallery is op Curaçao voor het vastleggen van historische joodse schatten zoals synagoges, begraafplaatsen en huizen. Met Jewish Treasures of the Caribbean legt hij 520 jaar joods historie in de Cariben vast. Versgeperst.com sprak met Gallery over zijn project.

“Ik kwam op het idee in 2007 toen ik een reisverhaal op Aruba deed voor de New York Times. Ik las over een oude synagoge op Curaçao, dus ben ik erheen gegaan. Het was verbluffend, niet alleen de architectuur maar ook de fascinerende geschiedenis van de Caribische joden”, legt Gallery uit. De eerste joden in de Cariben waren sefardische joden die erin slaagden om te ontsnappen aan de inquisitie. Gallery: “Ze zijn in staat geweest om een welvarende gemeenschap te vormen en hun cultuur te behouden. Later zijn een hoop sefardische joden naar Amerika gegaan om daar de eerste joodse gemeenschap te vormen. De meeste Amerikaanse joden weten dat niet.”

Begraafplaats
De fotograaf hield het niet bij de synagoge in Willemstad, maar bezocht meerde historische plaatsen waaronder de joodse begraafplaats onder de rook van de Isla-raffinaderij. De graven zijn zwaar aangetast door de luchtvervuiling. “Ik snap dat je een raffinaderij nodig hebt om geld te verdienen en zaken te doen, maar op sommige grafstenen was nauwelijks leesbaar wie daar begraven lag.”

Verhaal
De joodse gemeenschap op de Caribische eiland slinkt. Het aantal synagoges is sterk afgenomen. Is Gallery bang dat met het krimpen van de gemeenschap ook het historisch besef op de tocht staat? De fotograaf antwoordt dat het niet aan hem is om daarover te oordelen, maar volgens hem is fotografie een fantastische manier om een geschiedenis in leven te houden. Zijn belangrijkste reden voor het Jewish Treasures of the Caribbean-project is het verhaal zelf. “Het is een fascinerend verhaal van een vervolgd volk dat uit Spanje en Portugal is gevlucht om een gemeenschap in de Cariben te stichten en een meerwaarde te bieden aan de landen waar ze zich vestigden. Ik denk dat mensen het verdienen om daarover te horen.”

Tentoonstelling
In maart opent de eerste tentoonstelling in Houston. Ondertussen werkt Gallery aan een boek. Komt de tentoonstelling ook naar het eiland? Gallery: “Dat zou ik dolgraag willen, maar eerst moet ik daar een sponsor voor vinden. Het kost niet eens veel geld, maar wel teveel om het zelf te kunnen doen.”

Informatie
Voor aanvullende informatie over Wyatt Gallery en zijn werk kun je terecht op zijn website.

www.versgeperst.com