naakte antilliaanCURAÇAO – Na een reeks succesvolle voorstellingen van het toneelstuk ‘De Naakte Antilliaan’ eerder dit jaar in zowel Nederland als op Curaçao komt Archell Thompson met de Papiamentstalige versie: ‘E Antiano sunú’. Het gaat om vier gratis voorstellingen in Seru Fortuna, Koraal Specht, Suffisant en Sint Willibrordus.

“Nadat ik in april drie voorstelingen had gegeven op Curaçao bij Teatro Luna Blou en Kinderoorden Brakkeput, wilde ik dat meer mensen op Curaçao het stuk zouden zien” zegt Thompson. “In het stuk komen onderwerpen zoals mishandeling, onzekerheid en de drang naar status aan bod. Allemaal dingen die dagelijks op Curaçao spelen, maar toch zijn deze onderwerpen niet bespreekbaar. Ik ben ervan overtuigd dat theater een goede benadering is om dialogen op gang te brengen over de genoemde onderwerpen”, aldus Thompson.

Naakte Antilliaan
In ‘De Naakte Antilliaan’ vertelt Archell Thompson over zijn jeugd op Curaçao, zijn ouders, de manier van opvoeden en over zijn vertrek naar Nederland zonder daar voldoende op voorbereid te zijn. Thompson vertelt over zijn verleden als drugscrimineel. Hij had met veel geweld te maken in zijn leven, waarin alles draaide om status. Ondanks die achtergrond weet hij in Nederland een bestaan voor zichzelf op te bouwen. ‘De Naakte Antilliaan’ gaat dieper dan wat de titel doet verbeelden. De diepste gevoelens, zwaktes, twijfels en angsten die Antillianen meestal goed weten te verbergen, worden blootgelegd in het stuk.

Duna bèk
De gratis voorstellingen van ‘E Antiano Sunú’ behoren tot Thompson’s nieuwste project Duna Bèk wat teruggeven betekent. Duna bèk moet een jaarlijks project worden waarbij Thompson via onder meer theater, workshops en gesprekken, Antillianen vooruit probeert te helpen. Thompson: “Ik besef dat ik het afgelopen jaar door hard te werken veel heb gekregen. Ik heb heel veel inspirerende mensen ontmoet die in mij durven te geloven. Ik ben niet vergeten waar ik vandaan kom en waarom ik met dit theaterstuk begonnen ben. Ik wil daarom graag iets terugdoen voor Curaçao”. Met het project Duna Bèk wil hij ook prominente mensen uit de wijken in het zonnetje zetten en zo aandacht geven aan de positieve dingen in de buurt.

Schema
De eerste voorstelling van ‘E Antiano Sunú’ was gisteren. Morgen is het stuk te zien bij Sentro di Bario Koraalspecht van 18.00 tot 20.00 uur. Donderdag is het de beurt aan de wijk Suffisant. De voorsteling is bij Club di Shell van 19.30 tot 21.30 uur. Vrijdag is de laaste show bij Williwood in Willibrordus van 18.00 tot 20.00 uur. Het project is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds.

537556_172741499516668_603997688_n

1 reactie op “Gratis voorstellingen ‘De Naakte Antilliaan’”

  1. Archell Thompson mi ta deseya bo un exito rotundo ku bo proyekto .
    I ku Señor Dios lo drama su bendishon riba bo .
    Pa inspira bo pa sirbi buki nan tambe tantu na ( Papiamentu , Ulandes , Spaño i Ingles )
    Di moda ku bo ta spreit i bira Internashonalmente konosi