BPMCURAÇAO – “Reduceer gezinsplanning”, was één van de eerst adviezen die omgevingsbioloog John Amarica van Bedrijvenplatform Milieu Curaçao (BPM) gisteravond noemde. Gisteravond werd door BPM de eerste Sustainable Innovation Award op Curaçao uitgereikt. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Volgens Amarica moeten we heel goed nadenken over het vermeerderen van de wereldpopulatie, omdat 40 procent van de biosfeer door de mens wordt verbruikt. “De biosfeer is zo dun als plasticfolie.”

Visserij
Een groot deel van de award-avond stond in het teken van wereldwijde visserij. Een film, naar een idee van de Nederlander Dos Winkel, werd uitgezonden om duidelijk te maken hoe schrijnend de populatie onder water is. “Over 40 jaar is er geen vis meer in de zee”, stelt Winkel in ‘Sea the truth’. “Door de nieuwe technieken verdwijnen vissen massaal.” De enige oplossing volgens Winkel is stoppen met het eten van vis. En wel meteen.

Marine park
Bonaire werd in de film naar voren gehaald als voorbeeld voor de rest van de wereld. Op het eiland betaalt iedereen die van de zee gebruikmaakt een bedrag en hiervan wordt het beschermde marine park onderhouden. “Dit is het best beschermde marine park van de wereld”, gaat Winkel verder. “Helaas is het niet genoeg.”

Eerste jaar
De Sustainable Innovation Award is een initiatief van Innovation Center Curaçao en BPM. BPM is negen jaar actief op Curaçao, maar sinds zes jaar staan zij officieel geregistreerd als vereniging. “We hebben nu 55 leden”, vertelt Van den Brink. “Maar dit aantal groeit nog steeds. Grote bedrijven sluiten zich aan, omdat ze iets willen betekenen voor het milieu.” Dit jaar was de eerste keer dat er een Sustainable Innovation Award werd uitgereikt. “Er was altijd subsidie voor de Innovation Award, maar niet voor deze. We kunnen dit doen door middel van sponsoring. En we hopen dat de film mensen bewust maakt.”

Winnaar
Avila won uiteindelijk de award, maar de keuze was moeilijk. Uit elf bedrijven werden er door een comité vijf gekozen: Selikor, The Triange, Living Green Furniture, Green Force en Avilla Hotel. Avila kwam als winnaar uit de bus vanwege hun duurzaamheid in de gehele organisatie.

Vissticks
‘Stop met vissticks’! Amarica sloot de avond af met enkele tips die hij zelf ter hand neemt. “Denk na over wat je koopt. Mijn tandpasta is bijvoorbeeld natuurlijk, ik heb ‘reef safe’ zonnebrandcrème en gebruik lokaal geproduceerde Aloë Vera zeep. Het belangrijkste: stop met het eten van tonijn uit blik en vissticks.”

Award Avila Hotel - Elisa Koek
Avila Hotel won de Sustainable Innovation Award – foto: Elisa Koek

www.versgeperst.com