cliniclownsDe CliniClowns op Curaçao blikken dinsdag terug op vijf mooie jaren met indrukwekkende emotionele verhalen, veel plezier bij zieke kinderen en sinds kort ook dementerende bejaarden. Dat zegt de organisatie tegenover Caribisch Netwerk. Het jubileum wordt morgen met een benefietdiner gevierd.

“We hebben mooie plannen voor de toekomst en dromen ervan om op Curaçao een hoofdkantoor te worden voor CliniClowns in de Cariben”, vertelt de manager van Stichting CliniClown Curaçao, Barbara van Wijk-Pothof.

Verplegers
De vraag naar clowns op de kinderafdeling van het Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS) heeft altijd bestaan. “In het begin vervulden de verplegers die rol, maar dat werd vaak als vreemd ervaren door de kinderen omdat diezelfde verplegers ook bijvoorbeeld prikken uitdeelden”, vertelt Van Wijk-Pothof. Op initiatief van pedagogisch medewerker Titiana Rach, werd uiteindelijk een aanvraag in Nederland gedaan om ook op Curaçao een Stichting CliniClowns op te richten. “Al gauw werden er sponsors en vrijwilligers gevonden en de rest is geschiedenis.”

Dementerende bejaarden
Nadat een zoon van een bejaarde dame de CliniClowns vroeg om bij zijn moeder in haar tehuis op bezoek te gaan, besloot de stichting uit te breiden naar ouderen. “Dat begon in 2011 in het Bethesda-bejaardenhuis op de afdeling voor dementerende bejaarden en tegenwoordig gaan de clowns ook bij Kas Hugenholtz en Stichting Hamiëd langs”, vertelt Van Wijk-Pothof. De vraag naar CliniClowns voor bejaarden is groot. “Ik denk dat dit komt doordat de verzorgers door het vele werk steeds minder tijd overhouden voor sociale interactie.”

Andere wereld
“We kunnen wat volwassener grapjes maken met oudere mensen. Veel van hen zijn dementerend en bevinden zich soms in een hele andere wereld. Wij gaan dan met hen mee die wereld in. Je ziet ze dan echt opleven”, vertelt Yolanda Faneyt, die er vanaf het begin bij is en in het dagelijks leven maatschappelijk werk met jongeren doet.

Niet makkelijk
Om CliniClown te worden mag je absoluut geen strafblad hebben, is ervaring in de pedagogie of theaterkunst een pre en talent een vereiste. Faneyt: “Er zijn dagen dat ik zelf niet lekker in mijn vel zit en er tegenop kijk om de clown uit te hangen. Maar ik heb geleerd dat juist door die neus op te zetten je veel los kunt laten”. In totaal zijn er vijf CliniClowns die drie à vier keer per week voor vier uur op een kinder- of bejaardenafdeling worden ingezet.

Dieptepunten
Een van de dieptepunten in haar carrière als CliniClown was voor Faneyt het overlijden van een jong patiëntje. “We hadden het kleine babymeisje die dag echt een leuke tijd bezorgd. De volgende dag hoorden we dat ze was vermoord door haar eigen moeder. Dat was een zware klap voor ons allemaal”. Als hoogtepunt noemt Faneyt de transformatie van twee tienerjongens die totaal verlamd en depressief het ziekenhuis inkwamen. Door onder andere de interactie met de CliniClowns gingen ze nog wel verlamd, maar met een glimlach en hoop in hun ogen weg.

Toekomst
“In de toekomst willen we focussen op de training van de CliniClowns voor de omgang met bejaarden. Ook hebben we er drie nieuwe clowns bij en zitten we te denken over een uitbreiding naar Bonaire en een samenwerking met Aruba”, vertelt Van Wijk-Pothof. “Verder staat op onze wensenlijst een samenwerking met Suriname en uiteindelijk een hoofdkantoor op Curaçao.”

www.versgeperst.com