Gekleurde pieten aangepast thumbCURAÇAO – “Zwarte Piet racisme? Wat een onzin!”, zegt Meliza Garmes. De Curaçaose heeft een bos krullen, een donkere huidskleur en drie kinderen die ze altijd heeft meegenomen naar de intocht van Sinterklaas. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

“Het is traditie en heeft niets te maken met racisme. Mensen tillen er veel te zwaar aan.” De pieten op Curaçao zijn dit jaar toch niet zwart, maar hebben verschillende kleuren. Volgens Solange Sillie van Fundashon pa nos Muchanan (de organisatie achter de intocht) is er in 2012 gekozen voor gekleurde pieten om de discussie in te dammen.

Regenboog
16 november komt Sinterklaas weer met zijn pieten aan op Curaçao. Vorig jaar was de stoomboot voor het eerst door de regenboog gevaren en was er kleur achtergebleven op de gezichten van sommige pieten. “De kinderen vonden het een leuk verhaal en de meeste ouders ook. De meerderheid wil toch gewoon dat Sinterklaas gevierd wordt”, vertelt Sillie.

‘Ziekmakend’
Bonte Pieten of niet, Lucho Rosales denkt er niet aan zijn kinderen mee te nemen naar de intocht. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Curaçao het feest viert. “Wij zijn de enige landen ter wereld die meedoen aan deze onzin. In Canada is het een klein groepje mensen zelfs verboden Sinterklaas te vieren. Het feest is onverantwoordelijk, achterlijk en ziekmakend. Ik heb mijn kinderen uitgelegd hoe het zit en ze begrijpen het helemaal. Laat de Sint maar eens zwart zijn en de pieten blank en kinderen in de zak meenemen naar Spanje. “

Knechtjes
In 2011 leek het er even op dat regering Schotte Sinterklaas niet wilde laten binnenvaren. Uiteindelijk ging de intocht gewoon door en lijkt de discussie van de baan. Giovanni Atalita (MAN) wakkert de discussie weer aan. “Ik vind absoluut niet dat het Sinterklaasfeest moet verdwijnen, maar de knechtjes wel”, stelt de MAN-campagneleider. “Ik heb altijd veel plezier gehad tijdens Sinterklaas als kind, maar toen ik hoorde dat een moeder werd uitgemaakt voor Zwarte Piet, realiseerde ik me dat de zwarte man vernederd wordt. Ook gekleurde Pieten vind ik geen oplossing. Het concept ‘knechtje’ is niet correct. Sinterklaas kan gewoon komen zonder knechtjes zoals hij in New York doet.”

Internationaal beeld
Reacties uit Amerika en andere delen van de wereld laten weinig over van Zwarte Piet. Zo schreef The Guardian dat Zwarte Piet het racismeprobleem in Nederland blootstelt en BBC beschrijft Zwarte Piet als een ouderwets en beledigend karikatuur van een zwarte man. Toch ziet de in Amerika geboren Allison Parker Grubb het anders. Vorig jaar kwam ze voor het eerst in aanraking met piet.

Verschillende verhalen
“In eerste instantie dacht ik dat Sinterklaas de Kerstman was. Ik merkte dat er verschillende verhalen waren rondom Zwarte Piet en ik weet nog steeds niet welke klopt. Een dergelijk feest zou in Amerika waarschijnlijk verboden worden, maar persoonlijk heb ik er geen problemen mee. Amerikaanse vrienden van mij die op Curaçao wonen, denken er hetzelfde over. Ik begrijp wel dat mensen het racistisch vinden, maar hier vindt iedereen het leuk: donker, licht, ouders en kinderen, het is normaal. Waarom zou ik er dan moeilijk over doen?”

43 reacties op “Bonte Pieten naderen Curaçao”

 1. @ What a shame, op 21-10-2013 :

  Maar je bent een stukje vergeten, dat is dat……de doorsnee YDK vrouw, kinderen krijgt om zo die vent te binden… Tuurlijk is het een feit dat dat nooit gaat gebeuren. vervolgens wordt het “unwanted” kind mishandelt of compleet genegeerd..
  ….een steungezin en dan zul je hele andere liedjes zingen over onze “dushi” YDK.

  Waar haal je toch die wijsheid vandaan. Ook enige nederlandse vrouwen doen net zo hard mee om zwanger te raken van een vent, of die nu toevallig buitenlander is of niet, om ook die man vast te houden. waarom dan generaliseren van een bevolking.
  Toevallig ben ik pleegouder en ik heb 2 nederlandse kinderen onder mijn hoede, ik kan niet zeggen dat ze “niet” wanted zijn, maar wel dat de ouders problemen hadden. Doorsnee YdK bestaat niet.

 2. @ Pikatje. u associeert mevrouw Shepherd met Zwarte Piet.

  Wimpiri heeft daarin gelijk, want daar vraagt mevr. Shepherd om met haar onnozele en ongenuanceerde uitspraken. Wie kaatst moet de bal verwachten.

 3. @ Wimpiri : Had ik moeten zeggen ze kan zo aan de Miss Universe verkiezing meedoen ?

  Beste Wimpiri,

  u associeert mevrouw Shepherd met Zwarte Piet.
  Daarmee wekt u de suggestie dat Zwarte Piet model staat voor een gekleurd persoon.
  Dat is het kern-argument van de tegenstanders van de Sinterklaasviering.

  Zwarte Piet is echter Zwarte Piet, ook iemand met een gezond ”koffie”-kleurtje zal zich helemaal Zwart moeten maken om Zwarte Piet te kunnen zijn.
  Mijn “koffie met melk” nichtje kreeg als kind tijdens Sinterklaas meer dan eens bezoek van haar oom Pieter, als Zwarte Piet.
  Zonder de zwarte schmink zou ze onmiddellijk gezien hebben dat het haar oom was, een gezicht zo bruin als koffie, maar géén Zwarte Piet.

  (Professor Shepherd is een zeer aantrekkelijke dame, zeker te prefereren boven een silicone make-over met een IQ van 85. Jammer dat ze de Jamaicaanse ketenen niet af heeft kunnen werpen)

 4. Gaan we dan ook rap muziek afschaffen.. ik snap niet dat ik veel donkere mensen hardop hoor mee te zingen in de teksten met het N woord.. leg me dat aub uit

 5. Beste Pikatje sinds wanner is het onder woorden brengen van wat je ziet racistisch. Had ik moeten zeggen ze kan zo aan de Miss Universe verkiezing meedoen ?

 6. HET IS NOOIT GOED.ALS PIETEN ZWART ZIJN IS DAT DISCRIMINATIE (RACISME?)ALS ER PIETEN ZIJN MAAR GEEN ZWARTE IS DAT OOK DISCRIMINATIE.DAMNED IF YOU DO ,DAMNED IF YOU DON’T

 7. Mevrouw Sheperd komt uit Jamaica.. hetzelfde land waar homos worden gediscrimineerd en worden vermoord… Balk in uw oog???

 8. Laten we dan gelijk ook even de elfen van de kerstman erbij gooien als we dan toch alles voor de kinderen aan het verpesten zijn…..???liliputters worden daar nu voor gebruikt in tfilms…kinderen krijgen deze discussies mee en vertel mij maar hoe ik mijn kind moet igaan uitleggen wat dit allemaal is??/

 9. worden de elven voor de kerstman (knechtjes) dan ook verboden???dit is voor kleinere mensen hetzelfde als de pieten van Sinterklaas ???laat Amerika ook eens naar zichzelf kijken aub!!!

 10. @ Wimpiri : Ze kan zo meedoen “as is”, hoeft ze verder niets aan zichzelf te veranderen

  Bovenstaande is een racistische bemerking.

  Interessanter is dat mevrouw Shepherd hoofd is van de afdeling Gender studies aan de UWI.
  En waar houdt meneer Gario zich reeds jaren mee bezig ? Juist, Gender studies.
  What a coincidence.

 11. @ GB. Het argument: je hebt een keuze om Sinterklaas wel of niet te vieren is flauwekul.

  Ik kan me je opmerking voorstellen, want je kan een kind zo jong als ouder eigenlijk niet uitsluiten van een schoolfeest met eventueel alle gevolgen van dien. Thuis is het wat anders en kan je altijd zeggen, dat je cadeautjes geven met Kerstmis doet, als daarvoor de middelen aanwezig zijn en dat is geen vanzelfsprekendheid, omdat veel gezinnen het al moeilijk hebben om kinderen te eten te geven. De hele discussie over het Sinterklaasfeest zal er niets aan afdoen, dat het een fantastisch kinderfeest is en dat zal altijd zo blijven.

 12. Ik heb mijn kind nooit iets van Sinterklaas meegegeven. Hij kreeg het op (RK) school voorgeschoteld. Ik stond voor een voldongen feit. Het argument: je hebt een keuze om Sinterklaas wel of niet te vieren is flauwekul.
  En die school staat op Curacao.
  O ja, kroeshaar wordt op Curacao “slecht haar” genoemd. Dus dat zwarte piet op Curacao wordt gevierd verbaast mij niet.

 13. Zag vanochtend een foto van die Shepherd in de Telegraaf en begrijp nu waarom zij zo tegen zwarte piet is. Ze kan zo meedoen “as is”, hoeft ze verder niets aan zichzelf te veranderen

 14. Beste YDK, waar haal jij je kennis vandaan over wat voor een genocide dan ook van ons volk ? Wat ene Idi Amin en er zijn als ik even die waanzin van jou zou volgen nog vele andere zwarte Afrikaanse heersers geweest en er zijn er vandaag de dag nog velen die misschien wel onze bloedvoorouders en hun nazaten per miljoen om zeep helpen, je kan ook zeggen afslachten. En dan heb ik het over vandaag, gisteren en morgen gebeeurd het ook weer. En jij hebt dan het dan over een gezellige traditie. Ja Idi Amin vrat ze ook nog op.

 15. zelfs op curacao wordt sinterklaas gevierd zonder probleem of gezeur.
  kunnen we nog wat van leren daar weten ze ook nog eens wat feesten is.
  zwarte piet discriminatie een kleine groep personen verpest het weer voor de meerderheid.
  vraag de nederlanders van buitelandse afkomst wat ze er van vinden meer dan 90% vind het een leuk feest en weet de achtergrond van het feest terwijl de zo gezegde echte nederlander het niet weet.
  voorbeeld de neger zoen.
  hoe gaat dat straks met de joden koek surinaamse rijst turkse pizza stapt er straks ook iemand naar de vn omdat dit als verkeerd wordt gezien.
  denk eens na voor je iets zegt vind je zelf niet belangrijk,.

 16. Big Daddy, op 21-10-2013 om 12:59 schreef: Je reactie wacht op goedkeuring van onze redactie
  Alle; zo dan hebben we dus gewoon even iedereen. Al jaren vier ik het St. Nicolaas feest met en zonder kinderen. Het eerste kind was 6 en vermaakte zich 100% om die DONKERE piet, die allerlij kunstjes deed. Ik zeg nu wederom bewust DONKERE. Waarom dan zeg ik niet ZW… Je zou eens mensen kunnen krenken. Het sterotiep van de DONKERE piet zag ik in 1967 net voordat ik in de militaire dienst moest gaan. Het was een half WIT en DONKERE piet. Waarom???? Het regende pijpenstelen buiten. en dat hartje winter. De kleine kinderen van het Tehuis waar ik was lachte zich een aap. Het was komisch om te zien. De Piet ving het goed op door ronduit te zeggen dat zijn moeder hem te kort had gebakken. Tja probleem was dus snel opgelost. Later in 1980 zag ik voor het eerst een WITTE piet en een PAARSE piet. Het was vreemd en de kinderen waar ik op dat moment verbleef schrokken zich een ongeluk en waren doodsbang geworden. Weg was het feest in 1KLAP. De ingehuurde Sint met zijn bonte pieten heb ik weggestuurd en gevraagd NOOIT meer te komen. Dit is de keerzijdevan de munt.
  Nu loopt er in Nederland een jongeman rond met een idee dat de DONKERE piet een uiting van rasisme is. Nu vraag ik U De dag dat Helmin Wiels aankondigde dat alle blanke nederlander in bodybags retour gingen naar Nederland, hoorde we niets geen commentaar en lezen we er gemakshalve maar overheen. We hebben het er niet meer over. Waar was deze jongeman (Gario) toen. Wat als men in Nederland het gelijke zal zeggen?? Dan is deze aarkloot te klein want alle mensen van Curacao vallen over de nederlander (die het zei) heen. Dat zou jaren doorgaan. Politieke rel. Maar we dwalen af. Wie is St. Nicolaas eigenlijk en waar komt het Fenomeen Z…. Piet vandaan? Voor Gario en zijn 21 aanhangers hoop ik dat hij een goede psychater weet te vinden. Gario je zou een goede zijn om hier het fenomeen corrupte politicie om zeep te helpen. Misschien dat de Curacaoenaar dan eindelijk eens de kands krijgt zijn eiland op te bouwen.

 17. Alle; zo dan hebben we dus gewoon even iedereen. Al jaren vier ik het St. Nicolaas feest met en zonder kinderen. Het eerste kind was 6 en vermaakte zich 100% om die DONKERE piet, die allerlij kunstjes deed. Ik zeg nu wederom bewust DONKERE. Waarom dan zeg ik niet ZW… Je zou eens mensen kunnen krenken. Het sterotiep van de DONKERE piet zag ik in 1967 net voordat ik in de militaire dienst moest gaan. Het was een half WIT en DONKERE piet. Waarom???? Het regende pijpenstelen buiten. en dat hartje winter. De kleine kinderen van het Tehuis waar ik was lachte zich een aap. Het was komisch om te zien. De Piet ving het goed op door ronduit te zeggen dat zijn moeder hem te kort had gebakken. Tja probleem was dus snel opgelost. Later in 1980 zag ik voor het eerst een WITTE piet en een PAARSE piet. Het was vreemd en de kinderen waar ik op dat moment verbleef schrokken zich een ongeluk en waren doodsbang geworden. Weg was het feest in 1KLAP. De ingehuurde Sint met zijn bonte pieten heb ik weggestuurd en gevraagd NOOIT meer te komen. Dit is de keerzijdevan de munt.
  Nu loopt er in Nederland een jongeman rond met een idee dat de DONKERE piet een uiting van rasisme is. Nu vraag ik U De dag dat Helmin Wiels aankondigde dat alle blanke nederlander in bodybags retour gingen naar Nederland, hoorde we niets geen commentaar en lezen we er gemakshalve maar overheen. We hebben het er niet meer over. Waar was deze jongeman (Gario) toen. Wat als men in Nederland het gelijke zal zeggen?? Dan is deze aarkloot te klein want alle mensen van Curacao vallen over de nederlander (die het zei) heen. Dat zou jaren doorgaan. Politieke rel. Maar we dwalen af. Wie is St. Nicolaas eigenlijk en waar komt het Fenomeen Z…. Piet vandaan? Voor Gario en zijn 21 aanhangers hoop ik dat hij een goede psychater weet te vinden. Gario je zou een goede zijn om hier het fenomeen corrupte politicie om zeep te helpen. Misschien dat de Curacaoenaar dan eindelijk eens de kands krijgt zijn eiland op te bouwen.

 18. @ bonte piet.. je reactie over de YDK is right on the money!!!!

  Maar je bent een stukje vergeten, dat is dat de doorsnee YDK vrouw, kinderen krijgt om zo die vent te binden… Tuurlijk is het een feit dat dat nooit gaat gebeuren. vervolgens wordt het “unwanted” kind mishandelt of compleet genegeerd..

  En mensen kom AUB niet met allemaal onzin van het is niet zo.. Wordt even een pleegouder of een steungezin en dan zul je hele andere liedjes zingen over onze “dushi” YDK.

 19. Ik snap dat stereotypering argument niet zo:

  zwarte pieten (die van Sinterklaas) hebben geen complex, zorgen goed voor kinderen, hebben gevoel voor humor en ze werken nog hard ook.

 20. @Angy, het is een feit dat makambas hun huisdieren beter behandelen dan de normale ydk man zijn eigen kinderen. als ze niet misbruikt worden dan ziet hij ze niet.. ja papa is die man bij de snek of die man met verschillende vrouwen.. en een hond.. die zet je idd vast aan een te kleine ketting zodat die de hele dag in de zon ligt en zonder water.. de YDK manier!

  @Aurelius, Ga naar Suriname.. Winti. dan sminken zezichzelf wit.. maarja daar horen we niemand over..

 21. @ worstelaar. Kern van deze discussie is dat de niet gekleurde mensen zich dienen te beseffen dat bepaalde stereotyperingen kwetsend kunnen zijn voor wel gekleurde mensen. Tegenstanders van zwarte piet brengen steeds dit argument naar voren.

  Dan is toch als eerste voordehandliggend om daarvoor een psychiater te bezoeken.

 22. @ YDK : Als koffie gekleurde YDK vind ik dat de genocide van mijn ras geen onderdeel van een gezellige traditie moet zijn.

  Idi Amin, Burundi, Congo, Ethiopië, Namibië, Rwanda, Somalië, Sudan : Genocide van vele miljoenen van uw ‘ras’, allen na 1863.
  Afrika lijkt hele oude tradities in stand te willen houden.

  Dat op Curaçao reeds tientallen jaren auto-genocide van uw volk plaats vindt, interesseert u blijkbaar minder.

 23. Stel je voor dat er een gekleurd volk bestond wat zich jaarlijks zou wit schminken voor een of ander kinder feest, zou ik me daar als blanke man over opwinden? Welnee, ik zou er om kunnen lachen! Zo blijkt maar weer eens te meer dat een deel (niet meer dan een deel) van de donkere medemens zich schaamt voor zijn/haar kleur. Ik zeg u, alle geleurde mensen, er is niks om zich voor te schamen! Zwart is mooi 🙂

 24. ikke, op 21-10-2013 om 05:52 schreef

  beste ikke de namen ikke en Ikke zijn al in gebruik zou je zo vriendelijk willen zijn om onder een andere nickname reacties te willen plaatsen b.v.d

 25. Dan moeten ze het suikerfeest ook afschaffen want ik ben diabeet en voel me ook gekrenkt!Alle gekheid op een stokje……kinderen denken niet racistisch, dat beeld wordt ze bijgebracht, laat het kinderfeest wat er al ontelbare jaren is gewoon blijven….wij worden blootgesteld aan allerlei cultuurfeesten, laat die van ons dan ook gewoon blijven.

 26. Kern van deze discussie is dat de niet gekleurde mensen zich dienen te beseffen dat bepaalde stereotyperingen kwetsend kunnen zijn voor wel gekleurde mensen. Tegenstanders van zwarte piet brengen steeds dit argument naar voren. Mag ik dan op mijn beurt stellen dat ik het heel erg discriminerend vind om steeds aangeduid te worden als MAKAMBA. Zelfs in de staten wordt deze naam gebruikt alsof het normaal is om een hele bevolkingsgroep te stereotyperen. Mijn standpunt is dan ook Makamba is Racisme.

 27. Wat is er mis met zwart? Waarom mag Zwarte Piet niet meer zwart zijn? Moeten we onze kinderen nu leren dat zwart niet goed is? Als hij geel wordt, worden de chinezen dan boos?

 28. @YDK:
  Mbt de kalkoenen van @Bonny:
  U weet toch dat macambas hun huisdieren als familieleden beschouwen?
  -Honden zitten op de sofa, zo ze al geen eigen stoel hebben, slapen op het bed van hun baas, worden gewassen in de badkamer etc.
  – Yuanas worden vertroeteld met lekkere hapjes en hun baasje griezelt van het idee dat wij die beesten gewoon opeten.
  Misschien heeft @Bonny thuis wel “troetelkalkoenen” die verwend en geknuffeld worden (terwijl ze voor haar kinderen een “mama calacuna” is).
  En dan de auto van @macamba: wellicht een “heilige koe”?

 29. Nos Hende pretu tin muchu konplejo,tur kos nos ta reklama pasobra nunka nada un ta bon.
  Ora di hasi makakuria si,e ora ei ta bon.
  Pff

 30. Maarja als we de pieten alle kleuren van de regenboog geven dan krijgen we gaypieten.. want de gayvlag bestaat uit alle kleuren en dan is het weer ook niet goed..

 31. @henki, kunnnen we meteen ook dure motors en gouden kettingen afschaffen? Want die willen de arme bevolking ook en gaat stelen om deze dingen te kunnen kopen.

  @YDK, Zoek aub uit wat Genocide betekent en als je het snapt dan mag je terug komen!

 32. @ macamaba… En nu gaat u mensen met auto’s vergelijken.

  U bent toch niet zo dom, hè?

 33. Hebben die ‘zeurpieten’ wel eens nagedacht wat voor een effect het voor de economie zou hebben als het sinterklaasfeest werd afgeschaft. Laten ze zich maar eens druk maken over de corruptie onder onze politici.

 34. Zwartepiet op zichzelf is geen probleem .
  Maar veel mensen in de maatschappij gebruikt het woord ‘ PIET ‘ om te discrimineren ..
  En als iemand me piet noemde dat is ook een probleem ,maar hij of zij moet me wel zijn witte kant laten zien .

 35. Misschien als we de gehele kleur zwart(eigenlijk geen kleur) verbieden komt er een eind aan deze onzin.Straks mag een blanke geen zwarte auto meer rijden om dat die iets zwarts voor hem laat werken.

  Er zijn zoveel problemen in de wereld ,en zwarte piet haalt de voorpagina ,ongelooflijk.

 36. @pieterdepiet, nou en?

 37. @Bonny, ieder zijn mening, moet kunnen. Leer dat respecteren. Jij jouw mening anderen hun mening.

 38. Als koffie gekleurde YDK vind ik dat de genocide van mijn ras geen onderdeel van een gezellige traditie moet zijn.

  Wacht… u vergelijkt mensen nu met kalkoenen?

 39. Mensenlief, als zelfs donkere antillianen er geen probleem over maken dat zwarte piet zwart is waar vallen de blanken en kofie-kleurigen dan over? Het heeft helemaal niets met discriminatie te maken Maar is een volksfeest. Wij roepen toch ook niet in Amerika dat het niet fair is dat de kalkoen altijd het slachtoffer is van de amerikaanse vreetpartijen die thanksgiving heet. Naar wie is daar de dank, naar de kalkoen omdat hij de moeite heeft genomen geboren te worden of naar de familie en de buren cq vrienden met wie je anders ruzie hebt, Laat tradities alsjeblieft tradities blijven, er is al genoeg ellende in de wereld om je over zulke dingen op te winden.

 40. LEES DIT ALSJEBLIEFT:

  De geschiedenis van Sint Nicolaas.

  St. Nicolaas is op latere leeftijd gevlucht naar Spanje, oorspronkelijk is hij een bisschop van Turkse origine en nationaliteit! Uit een Turkse havenplaats van destijds aanzienlijk belang. Hier is hij internationaal beroemd geworden omdat hij destijds zeer onorthodox (zwarte, Afrikaanse) kindslaven bevrijdde van de slavenschepen die de haven aandiende en ze als knecht in dienst nam.

  De betaalde baan “knecht” gaf deze kindslaven een onafhankelijke, zelfstandige status.

  Het is hierdoor dat St. Nicolaas als kindervriend door het leven gaat en zijn zwarte knechten zijn van oorsprong bedoeld als symbool TEGEN slavernij en onderdrukking. Een beter symbool tegen racisme dan Sinterklaas is er dus eigenlijk niet.

  Misschien als meer mensen dit zouden weten, stopt deze discussie eindelijk en kunnen we gewoon met z’n allen genieten van een prachtige traditie.

  Gelezen op de website van Sint Nicolaasgenootschap

 41. volgens de wet afschaffen, laten wij het eerste land in het koninkrijk zijn dat geen openbare sinterklaasfeest meer vieren.
  sinterklaas mag alleen nog maar in besloten kring of in besloten groep plaats vinden.
  geen geen geld van de regering in vorm van subsidie.
  trouwens 80 % van de bevolking kan niet eens het feest vieren omdat de regering niet voor werk zorgt.
  Alleen de rijken kunnen zich een sinterklaas feest permitteren, dus Sinterklaasfeesten en santa claus werken alleen de misdaad in het spel. Immers de arme bevolking wil ook presentjes geven.

 42. Lucho R zelf heeft geen YDK vrouw dus hij heeft geen recht van spreken!

 43. Als de pieten blauw worden gesminkt voelen de smurfen zich weer gediscrimineerd.
  Als ze roze zijn moet de intocht verplaatst worden naar de Floris Suite.

  Laten we het bij 50 shades of black houden.