• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

KiTCURAÇAO – Op het Amsterdam Dance Event (ADE) is dit jaar de Curaçaose dance-act Kuenta i Tambú (KiT, ‘Verhalen en drums’) te bewonderen. De groep kwam in 2005 bij elkaar en combineert dance met Caribische ritmes. Versgeperst.com sprak met producer Clifford Goilo.

“Ik heb de productie in 2010 overgenomen. Daarvoor was het allemaal heel ‘cultureel verantwoord’. Vanaf toen is het tambutronic geworden, een mix van electronische muziek en traditionele Caribische ritmes, waarvan de meesten van Curaçao komen in ons geval”, aldus Goilo tegenover Versgeperst.com. Europa ontmoet de Cariben? “Ik weet niet of je het Europees kunt noemen. Wij proberen onze traditionele muziek gewoon begrijpelijk te maken voor iedereen, Europees of niet. Als de kick bijvoorbeeld steeds blijft doordreunen dan snapt iedereen het.”

Oudste muziekvorm
“Tambú is de oudste muziekvorm die we op Curaçao kennen”, gaat Goilo verder. “Tambú bestaat uit zang, de barí en de chapi. De chapi is van oorsprong een werktuig waarmee slaven de grond loshaalden. In het Engels wordt het ook wel een ‘hoe‘ genoemd, maar dat is een wat ongelukkige term als je dames in de band hebt, hahaha!”

Omwenteling
Trekt een act die nadrukkelijk Curaçaose invloeden gebruikt ook een niet-Curaçaos publiek? Goilo wijst op een belangrijke omwenteling in de geschiedenis van het dance-genre. “In 2008 hebben mannen als David Guetta, Afrojack en dergelijke hiphop en r&b geïntegreerd binnen de dance. Ik ken de tijd nog wel dat dance vrijwel alleen blank publiek trok, maar dat is allang niet meer zo. Het is daarom alleen maar leuker geworden. Kijk bijvoorbeeld naar Buraka Som Sistema, dat zijn Portugezen die Afrikaanse invloeden gebruiken.”
RBBP
RBBP
Goilo betreedt zelf ook het podium op het ADE. Hij doet dat met support act RBBP (Rhythm, Beats, Beauty & Poetry), waarvan hij ook de producer is. Dit damesduo combineert dance ook met exotische invloeden. “Het is in 2009 begonnen, als grap eigenlijk. Het was een heel experimenteel gebeuren dat nog een beetje richting zocht. We hebben inmiddels drie tracks gratis uitgebracht, en daarin zie je dat terug met hiphop, electropop, moombahton en tambutronic. RBBP heeft nu meer een eigen sound, al blijft het wel een eclectisch geheel”. Tot slot: beide genoemde groepen zijn geïnspireerd op het tambutronic-geluid, wat is in het kort het grote verschil tussen RBBP en KiT? Goilo: “Dat RBBP meer nadruk legt op een performance, dans, DJ-set en een VJ-wall, en KiT meer op de liveshow.”

Informatie
De show vindt plaats in de Sugar Factory in Amsterdam. Het adres is Lijnbaansgracht 238. De toegangsprijs is 9 euro aan de deur, en 6 euro in de voorverkoop. Aanvang is om 20.00 uur.

www.versgeperst.com