• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag keert Giovani Atalita zich radicaal tegen het Sinterklaasfeest.

Afgelopen maandag heb ik yu di Kòrsou Quincy Gario in het programma Pauw & Witteman gezien, waar hij zijn actie verdedigde voor het uitbannen van Zwarte Piet uit het Sinterklaasfeest. We konden zien hoe de Nederlandse pers aandacht besteedde aan zijn strijd tegen het gebruik van de zwarte knecht in een feest dat velen als racistisch beschouwen.

Deze yu di Kòrsou in Nederland wil het gebruik van Zwarte Piet verbieden. Dat past bij een jaar waarin we 150 jaar afschaffing van de slavernij herdenken. Niet alleen in Nederland, maar zeker hier op Curaçao: er zijn vele Afrikanen naar dit land gebracht en verkocht als plantageslaven.

Quincy Gario is geen onbekende in zijn strijd, iedereen kan zich nog wel herinneren hoe hij in 2011 ten onrechte gearresteerd is omdat hij een t-shirt droeg met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’. Gario verdedigde in het programma de goede zaak en gaf als voorbeeld hoe zijn moeder op haar werk door collega’s ‘zwarte piet’ genoemd werd omdat ze een donkerder huidskleur dan de anderen heeft.

We willen dat er hier een feestelijke traditie is, maar als je erover nadenkt en het analyseert, kun je niet tot een andere conclusie komen dan dat het Sinterklaasfeest racistisch is. Een blanke man cadeautjes deelt uit aan de lieve kinderen, de stoute kinderen krijgen klappen met de roe en moeten mee in de zak van zwarte piet.

Nee, voor ons is het feit dat er vorig jaar gekleurde Pieten waren niet genoeg. We moeten Helmin Wiels op het moment gelijk geven met wat hij zei over het Sinterklaasfeest, namelijk dat het Sinterklaasfeest racistisch is en beter door kan gaan als een cadeautjesdag.

Het zou goed zijn als de Curaçaoenaars hier, net als in Nederland, een vuist maken en Quinsy Gario steunen met zijn strijd. Het is duidelijk te zien in reacties en krantenartikelen dat de actie ook veel weerstand oproept tegen onze landgenoot. Met Curaçaoënaars, maar ook alle andere gekleurde mensen in Nederland, moeten we sterk staan, we moeten achter Quincy Gario staan om eindelijk een einde aan dit racistische feest maken.

Het moment is gekomen om het feest compleet te elimineren en in plaats daarvan Dia Di Yama Danki moeten introduceren als feest om kinderen cadeautjes te geven. Niet meer tijdens het Sinterklaasfeest.

89 reacties op “Ingezonden: ‘Elimineer het hele Sinterklaasfeest’”

 1. @ach ja. Zei ik toch? blijf lekker dromen. LEKKER hè?

 2. @ach ja. Dromen… dromen… dromen. LEKKKERRR hè !!!

 3. @ Ach ja : ….wel zo makkelijk (voor mij) eerlijk gezegd.

  Laat mij raden, dat zit gewoon in uw genen ?

  Mogelijk is er plaats voor u aan de tafel van omhooggevallen snobs onder elkaar in de volgende NTR uitzending : De racist komt wel uit de beschaving, maar de beschaving komt nooit in de racist.

 4. Jammer, dat ze die Gario geen TBS kunnen geven.

 5. Mensen die brede schoorstenen zijn toch ook afgeschaft? Nu kunnen de pieten lekker schoon vanuit “Spanje” komen toch? Kinderen weten in de tussentijd ook dat de Pieten gewoon met “de boot” komen toch? En geen enkel kind verwacht dat ze door de schoorsteen in huis komen toch? Vroeger kreeg iedereen wat de “sínt wou ” meebrengen.
  Het was tenslotte een cadeau. Een gift van de sínt aan het kínd.
  Nú zie ik dat er kinderen zijn die zelfs met de ouders naar de winkels gaan, om aan te geven, wat ze van de sint willen/verwachten.(Dat was vroeger niet zo) Dus een gift van de óuders aan het kínd. En niemand die ze opvoedt met de gedachte “je moet blij zijn met wat je krijgt, want in deze wereld krijgen niet alle kinderen een cadeau “Want dat was ook de eerste gedachte met de viering van sint en piet, dat kinderen een kleinigheid kregen, waar ze vroeger heel blij mee waren.
  Over alle zaken kan je met een kind praten. Alleen niet over het feit dat de sint niet bestaat? En kinderen gaan toch ook van alles inzien op internet. Dat mag toch ook wel van de ouders? Dit is echt een touwtrekkerij geworden van ouderen en niet van kinderen.Als je de kinderen iets wilt geven, geeft het ze dan gewoon. Maakt niet zo’n heisa om zo iets onbenulligs. Mijn kleinkinderen van 3 en 5 weten dat de sint niet bestaat en dat ze alle cadeautjes van de ouders krijgen, en aan hen is verteld dat er armoede heerst in vele delen van de wereld en niet elk kind een cadeau kan verwachten. Die beslissing is mede genomen toen mijn kleinkind van 4 (vorig jaar) op school over de armoede in Afrika heeft geleerd en ons met tranen in de ogen vroeg waarom die kinderen niks hadden en wij zoveel hadden.
  Toen hebben we óók over de sint gesproken en vieren wij traditioneel sint en piet , zonder de sint en piet. Want de kerstman komt toch ook niet bij ons in de buurt/straat en kerst wordt toch ook bij ons (mét cadeautjes) gevierd.
  Ik hoop van harte dat dit niet weer leidt tot een ongezonde discussie. Het is alleen een manier om te zeggen dat het ook anders kan. En ik ben níet tegen en ook níet pro sint. Als het afgeschaft wordt ga je toch lekker zelf een sint inhuren? Dat kan ook hier in Nederland. Ieder zijn meug zou ik zeggen.

 6. @Enid, zo is het, in de moderne slaventijd (nu) huren we ze gewoon in, voor hun een dagloon, voor mij ‘pocket money’, maar voelen ze zich beter, ik zorg nu verder niet zoor ze, voer ze niet, geef ze geen onderdak en biedt ze geen structuur, dat moeten ze nu allemaal lakker zelf doen, wel zo makkelijk (voor mij) eerlijk gezegd.

 7. mensen mensen,sinterklaas was een heilige uit spanje die arme mensen en kinderen kadootjes bracht.zijn hulpjes waren gewoon blanke die door de schoorsteen van huizen naar binnen kwam.daarom waren ze vuil geworden door de roet.het is de mens dat een feest van maakte.carnaval vieren is nog erger,want er werdt mensen geoffert tijdens dat feest.het kwam van het woord carnival.dus kanibalisme.

 8. Een wereldwijde economische crisis. Een wereld die verdeeld wordt in agressieve godsdienstig getinte strijdtonelen. Een uiterst zorgelijke situatie als het gaat om eerlijk delen van voedsel en energie. En wij…..? Wij laten ons meeslepen in een nitwitdiscussie, aangevoerd door ene Gario over Sinterklaas en zijn personeel. Deze discussie is net zo onecht als sinterklaas en Gario. Hebben we geen andere zorgen ? Was het maar waar !

 9. Waarom gaan we ons nu na zoveel jaren nog druk om maken, ik denk dat er genoeg andere zaken zijn die meer aandacht behoeven op Curaçao. Het is in Nederland een traditie die je ongemoeid moet laten.

 10. Tamboe / Tambu moeten we ook maar meteen afschaffen…
  Als iets de herinnering levend houd aan slavernij op Curacao dan is dat het wel.
  Nietwaar.
  En als we nu toch bezig zijn waarom niet ook de opgedrongen godsdienst…
  Afschaffen…
  oja.. en zeker afschaffen het daaraan verwante Carnaval.

  Afschaffen…
  Allemaal foute herinneringen.

  Het enige dat echt bestaat is het verleden.
  De toekomst kennen weinigen.
  En het heden is verleden op het moment dat het er is.

  Idiologieen die dingen afschaffen omdat het slechte herinneringen geeft ???
  De muur in Berlijn, in het westen een symbol van hedendaagse onderdrukking, wordt nu geeerd en Berlijn is een cultureel centrum van de wereld geworden.

  Ghandi wilde oplspitsing van culturen en godsdientsen in een India en een apart Pakistan. Hij wist dat dit zou leiden tot heel veel leed.

  Zuid Afrika..
  Robbeneiland en zijn manier van denken inspireerde in de vorming van een wereldleider en een ander briljant voorbeeld van hem. Mandela en de Springboks.. Ongelooflijk zuiver.
  Hoe een echte wereld leider een symbool omvormt tot iets wat heel Zuid Afrika trots maakte en naar elkaar bracht.

  Herrie maken over een kinderfeestje..

  Laten we al die Pieten roze verven en de baard van sinterklaas ook.

  Mag zeker ook niet..

  Blijven lachen op deze rots.

 11. @ Enid : ….wel tegenkomen.

  Enid,

  ‘ach ja’ droomt waarschijnlijk van ‘n zondag in Bon Futuro, en een ander soort roe.

  (doe mij maar knalharde dominostenen met een whisky-soda)

 12. @ach ja, ” ……laten we de slavernij gewoon weer invoeren, dan gaan wij zwarte Piet weer lekker slaan (en niet met een roe)…….. zonder het lawaai van de dominostenen een ijskoude polar te drinken en te dromen wat we morgen weer……!”

  Blijf maar LEKKER DROMEN. Dat is de enige wat niks kost. Bij de tegenwoordige en je toekomstige slaven zul je jezelf gegarandeerd wel tegenkomen.

 13. @Sshanti, Curacao heeft ook duidelijk grotere problemen.. Onze Gio is gewoon bezig met het gooien van zand in onze ogen.. Ervoor zorgen dat mensen letten op andere dingen zodat hij en zijn corrupte partij door kunnen gaan.. afleiding…

 14. @M. Isenia Als er een groter probleem is dan kinderverkrachting die aandacht behoeft, dan is dit hele gedoe over sint en piet het niet waard om over te discussieren. Want kinderen behoeven respect van ouderen, geen sinterklaasfeest.
  Want kinderen zijn en blijven kinderen.

  @ Pikatje. Wat voor reden jullie er ook voor denken te hebben, blijf dat maar lekker anoniem doen.

 15. Als er alleen witte pieten waren geweest dan was het ook een probleem geweest want dan is het niet multicultureel..

  Zowiezo is Giovani een zeer slechte boodschapper. Als je iets wilt bereiken dan zorg je ervoor dat het gebeurt door een integer en belangrijk persoon in de samenleving en dat is Gio juist niet!

 16. Er zijn belangrijkere dingen in de wereld die aandacht verdienen Dit zwarte piet gebeuren is maar een afleiding.

  Vind het opvallend dat na 150 jaar na de afschaffing van de slavernij dit nu ineen een problem is geworden. In eens is het rasistisch en voeld men zich beledigd over een kinderfeestje. Als ze je zwarte piet noemen omdat je een donkere huidkleur heb zijn het racisten die je dan niet alleen rond sinterklaas “racistische uitlatingen doen”

  Houd toch op met zeuren en voed je kinderen gewoon goed op dan zullen ze geen verkeerd beeld krijgen van de zwarte piet.

 17. @Shanti

  met anti”s bedoel ik dus de mensen die het sinterklaas feest willen afschaffen.
  dus de anti siterklaas personen.
  dat jij lange tenen hebt, is niet mijn probleem.

  en ik reageer op reginald Paulina, die de hele slavernij verleden van de hollanders er bij haalde in deze zinloze discussie over een kinderfeestje.
  en ik eindig mijn reactie of deze mensen zich niet beter druk kunnen maken over de hedendaagse slavernij in de wereld ipv een kinderfeestje verzieken.

  maar goed als jij dingen graag anders wilt lezen dan ze er staan is dat niet mijn probleem.

 18. @shanti, indien jij het over pedofielen wil hebben dan kan ik je zeggen dat er in Curacao een veel groter probleem is!! Gelukkig aan de rechtzaken te zien is er eindelijk actie tegen deze mannen maar er zijn er nog veel meer en velen gaan gewoon hun gang!

  @Mark, Italita zijn partij organiseerde zelf racistsche forums met de vraag wie is de YDK en alleen de afro-curacaoenaars zijn dat volgens hem.. wie is nu de racist?

 19. @ shanti : Wij zijn in jullie ogen alles wat niet goed is.

  Shanti,
  interessanter is waarom ze het doen ?

 20. jullie moeten eens allemaal ophouden het is een kinderfeest en ja de sint is hier erg fout op het eiland dat heb ik al zelf meerdere keren mee gemaakt foute kleding baard ect fouten pieten bruine mensen die zich zwart gaan sminken hoe kom je er bij kijken ze niet naar de nl tv hoe het moet en dan gekleude pieten pffffff doe normaal hier ik heb kids maar zijn nog te klein om het te begrijpen

 21. @Stela, waar wedden we om? Ik ken de heer Giaro persoonlijk en heb hem het al verteld!

  succes met Giovanni!

  (zowiezo lijkt me het leegroven van Curacao en organiseren van racistische congresses iets belangrijker toch?)

 22. Beste Atalita,
  Ik wil graag een bruine boterham, maar als U dat rascistisch vindt, neem ik wel een witte hoor…………

 23. @sander heb je ook niet op internet gelezen dat de Anti’s part noch deel hebben aan de dingen die in de rest v d wereld gebeuren? Wij stellen jullie toch ook niet persoonlijk verantwoordelijk voor alle kinderverkrachtingen (door nederlandse pedofielen) in Nederland? terwijl jullie constant bezig zijn ons hele volk te linken aan drugs. Wij zijn in jullie ogen alles wat niet goed is.
  Elke bevolking heeft goede en slechte dingen. Dit ging over sint en piet en niet over slavernij.
  Vraag aan Versgeperst om een rubriek “GIF SPUIEN over DE ANTI’s” te openen, kunnen jullie lekker van alles zeggen wat op jullie hart ligt.

 24. @ stela. gaat het nu opeens over betalingen en door wie en niet meer over sint en piet?

  Helaas gaat het over Sint en Piet, maar wie dat een rechtzaak waard vindt moet daarvan de financiele consequenties volledig persoonlijk dragen. Een zaakje voor advocaat Roethof dus, want geen enkele zichzelf respecterende advocaat in Nederland zonder financiele noodzaak zal dit vieze kansloze zaakje willen doen. Gewoon afblijven van dit Nederlandse kinderfeest en ga naar Curacao om daar je grieven te uiten.

 25. @ reginald paulina. ALS KINDEREN ZELF MOCHTEN BESLISSEN ,WEET IK ZEKER DAT ZE SINTERKLAAS ZOUDEN VRAGEN;

  Het constant gebruik van hoofdletters wordt als onbeschoft beschouwd. Jij kan onmogelijk als kind geboren zijn, want kinderen in de Sinterklaasleeftijd stellen dergelijke stomme vragen niet.

 26. Ach ja, laten we de slavernij gewoon weer invoeren, dan gaan wij zwarte Piet weer lekker slaan (en niet met een roe) en kunnen we lekker elke zondag rustig naar de ‘goed heiligman’ luisteren, en vervolgens snel naar de snek om zonder het lawaai van de dominostenen een ijskoude polar te drinken en te dromen wat we morgen weer in onze schoen vinden!

 27. Zo alles gelezen Pffffffff. 1 Vraag aan zowel Gario en Atalita. Hoop dat jullie dat kunnen en willen beantwoorden.

  Vieren jullie thuis het St Nicolaas feest????
  Zo ja, Hoe met witte pieten en witte sint ??

  Graag hier een open antwoord op.

  Alvast bedankt.

  Mochten jullie geen antwoord geven of kunnen. Dan graag KLEP DICHT.

 28. Dat je tegen iets bent (b.v.Sinterklaas met zwarte Pieten) is ieder zijn goede recht. Dat de je weerstand met alle beschikbare middelen wilt uiten is ook niets mis mee.
  Wat ik me afvraag is of de ruimte welke door de media aan zo’n hobbyist wordt gegeven wel op z’n plaats is. Straks komt er iemand die een rode i.p.v. blauwe hemel wil, zullen de mensen dan ook zo intensief op getrakteerd worden op de wens? Luister naar het naar mijn mening gefrustreerde mannetje en z’n vrienden en ga gewoon door met je eigen leven.

 29. @reginald paulina en Giovani en de rest van de anti”s

  een stukje uit Wikipedia over de huidige slavernij:

  Naar schatting tien miljoen kinderen werken als slaaf, hoewel ook wel schattingen van 100 miljoen worden gehoord. Kindsoldaten in Colombia en Afrika zijn voorbeelden van moderne slavernij. Verder werken kinderen als slaaf in steengroeven, in de tapijtindustrie in India, en op cacaoplantages in Ivoorkust. Op Haïti werken ten minste 400 duizend kinderen als slaaf, restaveks genoemd. Ook werken veel kinderen in ontwikkelingslanden onder dwang in de prostitutie, met name in Zuidoost-Azië.

  is bovenstaande niet belangrijker om druk over te maken??

 30. @Ed Lezend wat je schreef hoop ik dat je geen kinderen hebt, want dan zou ik ook zeggen ‘stelletje zielige figuren’

 31. @pietje Ik denk dat je het persoonlijk bedoeld he? durf je het dan tegen Gario te vertellen als ik het aan Atalita zeg? Wedden van niet.

 32. @zorro gaat het nu opeens over betalingen en door wie en niet meer over sint en piet?

 33. @ reginald paulina : NEDERLAND WAS DE LAATSTE DIE DE SLAVERNIJ AFSCHAFTE .

  Tanzania : 1927
  Ethiopië : 1931
  Niger : 1960
  Mauritanië : 1981

  Wat een geluk voor de Sint, allemaal Black Nations.
  (over Ghana zullen we het maar niet hebben)

 34. Het is weer het typische stokpaardje van de gemiddelde Curacaoenaar die niet gehinderd is door enig intellect: racisme.
  Ik vraag me af of deze mensen toen ze klein waren het Sinterklaas wel gevierd hebben. Indien wel, dan heb je wel een enorme plank voor je harses en boter op je hoofd. Indien niet, waarom kom je er nu pas mee ? Het is een Nederlands feest en als je het niet leuk vindt kun je nog altijd teruggaan naar Afrika, want daar hebben ze het niet.
  Stelletje zielige figuren.

 35. O ; DIT IS OOK VAN DE LEUGENS , ALS KINDEREN ZELF MOCHTEN BESLISSEN ,WEET IK ZEKER DAT ZE SINTERKLAAS ZOUDEN VRAGEN;
  WAAROM BEN JE ZWART EN DE CADEAU’S NIET.?
  DAN MOET PIET WEER LIEGEN ,PIET LIEGT ALTIJD ,
  DAAR IS WAAR MEN KINDEREN BEGON VOOR TE LIEGEN
  GEEN WONDER DAT ZE DAARNA DOOR GAAN MET LIEGEN, TOTDAT
  MEN PRESIDENT WORDEN. NEDERLAND WAS DE LAATSTE DIE DE SLAVERNIJ AFSCHAFTE . ZOVEEL WAARDE HECHTEN ZIJ AAN DE ZWARTEN .

 36. @Stela, wees dan zo stoer omdat Atalia te vertellen en vraag meteen of de MAN het geld wil terug storen dat ze hebben gejat van het eiland!

  idd Curacao en ook Nederland hebben belangrijkere dingen aan het hoofd dan zwarte piet

 37. Maar wat is er mis met het beeld dat er nu is van zwarte Piet? Dat hij voor een blanke man werkt? Dat doen er op Curacao zo velen in het echt. Denk niet dat die daar zoveel problemen mee hebben.

  Dat hij op weg van Spanje naar Nederland/Curaçao iedere jaar weer verdwaald of de cadeautjes kwijtraakt? Overkomt mij als blanke man regelmatig dat ik de weg niet weet en als ik naar de Albert Heijn ga weet ik meestal echt niet meer wat ik moest halen.

  Dat hij zwart en dus lui en dom is? Ik zou me meer zorgen maken over de beeldvorming die de gemiddelde cassiere bij Mangusa achterlaat als ze weer eens zuchtend en kreunend heel rustig je boodschappen langs de scanner haalt.

  Dat hij wel heel overdreven krullen en dikke lippen heeft? Check die Sinterklaas zelf eens dan. Ook niet echt het toonbeeld van de moderne blanke medemens met zo’n enorme baard en dat witte haar.

  Dat Zwarte Piet niet aardig is en Sinterklaas wel? Ten eerste heb ik al heel lang geen Zwarte Piet meer gezien die kinderen mee wil nemen. Ten tweede zal hij ze dan meenemen in opdracht van Sinterklaas. Want die heeft een boek waarin staat welke kinderen stout zijn. Daarmee is Sinterklaas dus eigenlijk de opdrachtgever tot privacyschending en ontvoering en daarom geen haar beter dan de NSA en de CIA samen.

  Wat krijgen kinderen dan WEL mee van het Sinterklaasfeest? Gewoon dat het een leuk feest is waar alle kleuren kinderen naar uitkijken.

 38. @ Stela. In Nederland wordt het al een rechtszitting, want het gaat over Nederland.

  Wie zal dat betalen? Zeker niet die kunstenmaker.

 39. ZWARTE PIET HEEFT NIETS MAAR DAN OOK NIETS TE MAKEN MET IEMAND ZIJN HUIDSKLEUR.’
  VROEGER TOEN DE MEESTE MENSEN IN NEDERLAND NOG EEN SCHOORSTEEN HADDEN, WAREN ER SCHOORSTEENVEGERS, DIE ALS DE SCHOORSTENEN SCHOON WAREN GEMAAKT, ER ZWART VAN HET ROET UITZAGEN, ZE WERDEN DAN VAAK UITGEMAAKT VOOR ZWARTE PIET OF ROETMOP.
  VANDAAR OOK DAT VROEGER DE KINDEREN WERD VERTELD DAT DE PAKJES DOOR ZWARTE PIET DOOR DE SCHOORSTEEN WERD GEBRACHT.
  HET WORD TIJD OM NU MAAR EENS OP TE HOUDEN MET DIE ONZIN, WAAR ALLES ALS HET MAAR EVEN KAN MET RACISME TE BETITELEN.

 40. Wat een slap gelul allemaal zeg. Men blijft maar refereren naar slavernij, racisme etc…

  zelfmedelijden….

  grow up! het is een kinderfeest denk niet zo beperkt.

 41. Mensen kom op zeg. Gario roept dingen in Nederland en wordt gebombardeerd met zinloze kritiek. Atalita roept dingen op zijn eigen eiland en krijgt ook vooral kritiek van nederlanders. In Nederland wordt het al een rechtszitting, want het gaat over Nederland. En dan dat gedoe van de google kunstjes over de afkomst van de Sint, die er al jaren op internet stond, in de tussentijd zou iedereen het ook al gelezen hebben.Om niet te spreken over de slavernij, die iedereen nu, net als de bijbel, op zijn eigen manier interpreteert. Hou je gewoon bij de feiten. Het zijn de grote mensen die er zo’n drama van maken. Als Sinterklaas feest niets te doen heeft met rascisme, maken jullie nu wel een rasistische affaire van. Als iedereen stelt dat er urgentere zaken de aandacht verdienen op Curacao, (zoals in ieder land trouwens), laat ons dan met zijn allen ook onze krachten bewaren voor die “betere” zaken.

 42. Waarom is iedereen tegen zwarte piet? Een klein beetje onderzoek en wat leeswerk: zwarte piet is niet zwart van alleen roet en hij is zeker geen slaaf. Alleen omdat een zwarte een witte helpt zou hij een slaaf zijn? In de tijd van St Nicolaas van Myrna waren t echt niet alleen zwarte als slaven, eerder de blanke christenen en zeker in Turkije waar de goedheiligman vandaan komt. Er zijn 2 verhalen rondom sinterklaas die we moeten onthouden, 1 gaat over waarom er wordt gestrooid met goeds en 1 over zwarte piet. Het strooigoed komt van een verhaal van een man met 3 dochters die graag wilden trouwen maar de vader kon geen bruissschat betalen. Dit kwam nicolaas ten oren en hij strooide s avonds muntjes door t raam v deze mensen. Het tweede en belangrijke verhaal gaat over een Moorse (dus krullenkoppie en qua kode toendertijd gouden hoepels als.oorbellen) jongen die terecht stond voor een misdaad en ter dood veroordeeld zou worden. Nicolaas redde hem en daardoor had de jongen een levensschuld bij Nicolaas. Hiervoor beloofde hij Nicolaas te helpen en te beschermen. De twee werden zo onafscheidelijk. Later zijn de verhalen vd 3 dochters en de Moor door elkaar gehusseld. 1 Pietje werd 3 pietjes. En om heel de wereld van kado’s te voorzien is dit indertijd meer pietjes geworden. Een moor is donkerbruin en t verhaal vh roet maakt hem alleen maar zwarter. De laatste dingen zijn ontwikkelingen in een volksfeest en de legende eromheen. Dus…wees trots op hoe fier zwarte piet is en dat hij eer heeft. Hij is op gelijke voet met een Sint, een heilig verklaard persoon. Racisme en slavernij hebben er helemaal niets mee te maken

 43. afgelopen met dit oeverloze gel.. aan de slag. en handen af van Sinterklaas EN zwarte Piet. er is al genoeg naar de verdommenis gegaan van “onze cultuur” door kunstemakers met teveel tijd

 44. Is het Sinterklaasfeest racisme of is het Sinterklaasfeest geen racisme. Iedereen hanteert zijn waarheid. Ik heb mijn waarheid gevonden bij Rosa, (https://www.versgeperst.com/nieuws/231690/hoorzitting-over-vergunning-amsterdamse-intocht-sint.html#comment-115178) Het gaat om zelfwaardering en zelfacceptatie! Bravo Rosa! Als ik de argumenten tegen het Sinterklaasgebeuren lees, bekruipt mij de indruk dat er onderbuikgevoelens in het spel zijn: Je bent tegen Nederland en tegen alles wat Nederlands is. Tegen Quincy Gario, en Giovani Atalita c.s. zeg ik, breng je zaak voor de rechter en probeer daar je gelijk te halen. Ik denk dat jullie dan van de koude kermis thuis komen. Het Sinterklaas feest met zwarte pieten heeft niks met racisme van doen! Als het om racisme en discriminatie gaat, zijn er belangrijkere zaken om aan de kaak te stellen. Ik denk er bijvoorbeeld aan hoe het christendom zijn zwarte gelovigen discrimineert. Laat zwarte piet met rust. Die jongen (meestal gaat het om een verkleed meisje) verdient het om heilig verklaart te worden!
  Quincy Gario en Giovani Atalita als jullie racisme willen bestrijden, begin dan op Curaçao. Voor zover ik heb kunnen nagaan, bestaat op Curaçao niet eens wetgeving die racisme en discriminatie verbiedt. En zo er wel een wet mocht zijn, wordt hij nooit toegepast. Voor Curaçaoënaars met een kort geheugen: Nog niet zo lang geleden deed wijlen Helmien Wiels de oproep om Nederlanders in body-bags naar Nederland terug te sturen!

 45. @Wimpiri, verder liep ik ook nog een Eurokerstman tegen het lijf en ze hadden allemaal, zwart en wit, een zeer beperkte vocabulaire, ze kwamen niet verder dan ho ho ho

  Ik denk dat ze het over iemands moeder hadden

 46. @Baron:”Wat voor band had de blanken met de zwarten in 1850?”

  We zullen het nooit precies weten. We weten wel dat er slaven vrij waren op Curacao en ex-slaven ook zelf slaven hadden.

  In de WW-II durfden Amerikanen het lang nog niet aan om zwarten in gevechtsfuncties in te zetten. Dat kon op Curacao kennelijk al meer dan100 jaar eerder.(Tegen Tula, dat wel)…

  Citaat:”…..In de stad had intussen de koloniale raad besloten om de Rodeweg (van Willemstad naar Bandabao) te bewaken met een groep van 80 vrije zwarten en 8 blanke mariniers, om de stad te beschermen tegen aanvallen van de rebellen. Verder besloot ze een kleine macht bestaande uit 12 militairen en 30 vrije zwarten onder commando van luitenant R.G. Plegher (Pleeger) naar Bandabou te sturen….”

 47. @ Wimpiri : ze kwamen niet verder dan Ho Ho Ho.

  Xmas rap / hip-hop artists ?

 48. Ga toch iets belangerijkers doen met je tijd. Er liggen genoeg belangrijke item die besproken en afgehandled moeten worden.

  Finaniele crisis
  Stijgende criminaliteit
  Witwaspraktijken
  Corruptie.

  Aub zeg. Dit is toch niet belangrijk.

 49. Aan allen die de Kerstman erbij halen: Zijn jullie wel eens in de kerstperiode in de U.S.A. geweest ? En hebben jullie daar die Afrokerstmannen in allerlei maten en gewichten gezien, een straat verder liep ik ook nog een Eurokerstman tegen het lijf en ze hadden allemaal, zwart en wit, een zeer beperkte vocabulaire, ze kwamen niet verder dan ho ho ho. Dom ?

 50. Laten we een deal doen:
  Nederland schaft Sinterklaas af en Curacao schaft dan carnaval af??
  is dat een goede deal…???

  wat een gezeur allemaal en wat een lange tenen en frustraties….. triest!!!

 51. @ ja hoor. Elke keer als er iets in de wereld gebeurd is er een nederlander meegemoeid. Want ze zijn in andermans land. Zielig om te stellen dat je als buitenlander, je iets niet leuk vindt je je mond moet houden en moet oprotten naar je eigen land. Élk land is van de nederlander, kunnen ze wél regels bepalen en zich misdragen. Het is toch Nederland voor de nederlanders én het buitenland voor de nederlanders ?

 52. SINTERKLAASFEEST ONELIMINEERBAAR.

  Waar halen Quincy Gario en Giovani Atalita het recht vandaan om hun ervaringen en levens opvattingen, wat die ook mogen zijn, om traditionele “kinderfeesten” te elimineren? Traditioneel Kinderfeesten zijn van een geheel andere orde, dan de opvattingen van volwassenen in een overrijpe wereld vol van onrechtmatigheden en boosheden.
  Mochten Gario en Atalita hun persoonlijke waarde gevoelens of beter onwaardig gevoelens door hun levens ervaringen kwijt zijn geraakt, dan behoren zij zich te beperken tot hun eigen zelfbeeld en niet daarbuiten. Hoe zij de wereld wensen te bekijken is hun zaak, maar geenszins verder, laat staan kinderfeesten in een onschuldige kinderwereld.
  Dit buiten hun boekje gaan, kan men eveneens beschouwen als discriminatie en inconsequentie van hun kant. Discriminatie en inconsequentie, omdat zij hun ogen sluiten voor het Carnavalfeest vieren om daarna te vasten. Welke Curaçaoënaar vast? En omdat er nu geen sprake is vasten, maar wél feesten, moet nu daarom het Carnaval feest geëlimineerd worden?
  Als Quincy Gario zijn moeder op haar werk door collega’s “zwarte Piet” werd genoemd dan is het té relatief té licht en plaatselijk en té beperkt en persoonlijk onbelangrijk om te laten meewegen om een algemene traditioneel “Kinderfeest” te elimineren. Stel nu, dat men zijn moeder een apin had genoemd, wil dan zeggen dat Gario alle apen dient af te slachten om zijn moeder recht te doen? Zó relatief, beperkt en onbelangrijk is het ook wel m.b.t. een algemeen traditioneel Kinderfeest.
  Hoe belangrijk beschouwen Gario en Atalita zich wel om bepaalde zienswijze, die zij persoonlijk opvatten te generaliseren?
  Kinderen hebben hun eigen wereld en eigen fantasie om hun feest op te vatten zoals zij het willen inzien onschuldig en vol fantasie. Gario en Atalita, hoe belangrijk zij menen ook te zijn, behoren buiten deze onschuldige “kinderzone” te blijven en zich beperken tot hun eigen orde en volwassen zone van eigen ervaringen van corruptie, onderkruipingen; discriminatie en andere onrechtmatigheden en rottigheden die de maturiteit kenmerkt. Het ligt noch aan Gario noch Atalita de kinderwereld binnen te treden met hun zedeloze en overrijpe levenservaringen! Kinderen hebben ook hun rechten en daar blijven Gario en Atalita ervan af in al hun vermeende grootheid en zeker niet “het Kind” met het badwater wegsmijten!

 53. Zucht…….

 54. @ Baron, precies!! Het was bedoeld om Sint Nikolas in het zonnetje te zetten..

 55. @Baron, Sinterklaas is toch iets ouder dan 150 jaar geleden!

  Veel tradities in het huidige sinterklaasfeest gaan terug tot de Nicolaas van Myra, hoewel er ook elementen van feesten en vereringen van voor de tijd van het christendom in herkenbaar zijn. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in 1087 gestolen en naar Bari gebracht.

  Als heilige in het oosters christendom werd Nicolaas aanvankelijk alleen in het oosten van Europa geëerd, in het bijzonder in Griekenland en Rusland. Omdat Nicolaas de schutspatroon van de zeevaarders was kreeg hij ook in de West-Europese kustnaties een grote aanhang. In de 13e eeuw werd zijn naamdag vastgesteld op 6 december. Vanaf dat moment verspreidde zich de Nicolaasverering over heel Europa.

  Verschillende legendes staan aan de grondslag van Sint-Nicolaas als beschermheilige van kinderen. Zo is er de legende van de drie scholieren die door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gewekt, de legende van de drie arme dochters die dankzij giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, of de legende van het kind dat in het bad door Sint-Nicolaas werd behoed voor verbranding.

  In de middeleeuwen werd op Duitse en noord-Franse kloosterscholen het Sint-Nicolaasfeest gevierd. Tijdens een mirakelspel verscheen de heilige voor de kinderen, en hij beloonde ijverige leerlingen en vermaande luie leerlingen. De Sint-Nicolaasviering liep samen met het kinderbisschopsspel (ca. 1300 – ca. 1600). Op 6 december werd in die tijd een kinderbisschop met aanhang gekozen. Zij werden tot 28 december (Onnozele Kinderen) van voedsel en geschenken voorzien. Andere kinderen kregen geld en een vrije dag om op 6 december feest te kunnen vieren. De waarschijnlijk oudste vermelding daarover komt uit Dordrecht, 1360: “op St. her Nyclaes dach I L. gr. aen die schoelers voer het oerlof”. In 1363 gaf de heer van Gouda, Jan van Blois, te Dordrecht “den scoelnaers tot hoere hoechtijt van St. Nyclaes en horen bisscop 5 L. 4 S.” In 1403 is er sprake van het uitdelen van “honic, claescoeck en taert aen die kynders, op hunne patroen St. Nyclaes”. Kinderen gingen in die tijd verkleed in een optocht door de straten en kregen bisschopsgeld van voorbijgangers. In de Utrechtse Nicolaaskerk werd vanaf 1427 geld in kinderschoenen gedaan.

  In de late middeleeuwen ontstonden de Sint-Nicolaasmarkten. Na het kerkbezoek kocht men op de markt de geschenken voor het Sint-Nicolaasfeest. De speculaasvrijer was een karakteristiek geschenk. Het was een speculaaspop die een jongen schonk aan een meisje. Als zij de klaaskoek aannam was dat een goed teken voor een relatie. De gewoonte gaat mogelijk terug op de functie van Sint-Nicolaas als “hijlickmaker” (hijlick: huwelijk), in de legende waarin hij drie meisjes hun bruidsschat geeft. Het sinterklaasfeest werd in grotere steden een woelig volksfeest dat soms tot opstootjes en openbare dronkenschap leidde.

  Na de Reformatie probeerden protestantse predikanten het sinterklaasfeest af te schaffen, omdat het als een katholiek bijgeloof werd veroordeeld. Het feest was echter zo populair dat dit streven weinig succes heeft gehad, zelfs niet bij het strengst protestantse volksdeel. Het feest verdween weliswaar voor een deel uit de straat, maar in huiselijke kring bleef het bestaan.

  Van de religieuze verering en van zijn rol als patroonheilige voor verschillende beroepsgroepen is nu weinig of niets meer over; alleen het kinderfeest wordt tegenwoordig nog gevierd.

 56. @ sakiwebu.. Sorry spelfoutje.. gebeurd nog weleens als ik ergens niet mee eens ben..

 57. Baron, op 09-10-2013 om 10:29 schreef: Waar voor band denk je dat Nederlander met de Indonesiërs hadden rond 1850 ?

  U kunt op google het volgende begrip nalezen : Mardijker

  Leest u vervolgens eens hoe de inwoners van de Molukse eilanden NU door Indonesië behandeld worden.

 58. Straks als de acties om sinterklaascadeaus op te halen door een radio station en enkele andere organisaties en deze verdeeld worden onder de mensen die het nodig hebben staan de grootste schreeuwers tegen zwarte piet vooraan.

  Van mij mag het hele sinterklaasfeest zonder opgave van welke reden dan ook worden afgeschaft.

  Ook de miss verkiezingen mogen van mij worden afgeschaft dat is pas discriminerend, de “mooiste” wint het en de anderen zijn niet mooi de verliezers houden er een complex aan over en voelen zich minderwaardig.

  Wij zijn allemaal kinderen van een God donker, geel, blank, mooi of lelijk de binnenkant is bij ieder gelijk. Dus laten wij leren om elkaar te respecteren.

 59. @What a shame

  Je slaat de spijker op z’n kop denk ik. Ik neem wel aan dat je Mooren bedoelt en niet Nooren. In die tijd liepen er niet veel Noren rond in Turkije.

 60. Gaan Sinterklaas en Dia di Tula samen?
  Slavernij is afgeschaft 150 jaar geleden dus in 1869

  Sinterklaasfeestje komt uit 1850
  Slaven handel 1500-1869
  Waar voor band denk je dat Nederlander met de Indonesiërs hadden rond 1850?
  Wat voor band had de blanken met de zwarten in 1850?
  Het is toch logische dat in 1850 Sinterklaas een racistisch, slaven drijvend gedoe was… Het was niet bedoelt om de negers aanzien te geven of in het zonnetje te zetten.

 61. Is het Ironie.. maar zijn juist partijen als de MAN die altijd voor Sinterklaas spelen.. tijdens verkiezingstijd.. en natuurlijk wanneer zij in de regering zitten..

 62. Kerstman, op 09-10-2013 om 07:35 schreef: En als zwarte piet zwart is door roet….. dus het zijn blanken?

  Moren, in Spaanse kleding van de 15/16e eeuw.
  Moren werden ook in andere landen zo donker afgebeeld, zo ver terug als enkele eeuwen na christus.
  In beeldhouw- en schilderkunst, vaak in nagenoeg identieke klederdracht.
  Moren zijn nooit overheerst.

  U vergeet dat de Nederlanden gedurende 100 jaar geregeerd werden door de koning van Spanje (1482-1581).
  De periode is tevens het laatste deel van vele eeuwen strijd tussen Spanjaarden en Moren.

 63. de moslim de afro die willen de wereld zoals zij dat zien. iedereen moet buigen naar hun wensen. zielig doen kunnen ze als de beste. aan andermans cultuur kunnen ze komen maar…kom niet aan hun cultuur.de lusten van anderen lusten ze wel maar de lasten kennen ze niet dan is het zielig doen.als sinterklaas je niet bevalt rot op naar je eigen land. daar kan je regels stellen.

 64. Ongelooglijk, gaan we weer.

  Ga eerst even de geschiedenis van Sint Nikolas bestuderen voor jullie weer lopen te oordelen.
  Deze man was een Griek, zijn tempel staat nog steeds in Myra (Turkiye), waar mensen van over de hele wereld hem nog dagelijks eeren, voor al het goede wat hij heeft kunnen doen voor de jongeren van die tijd. De goede man is in het jaar 343 overleden. ( ver voor de slavernij)

  Nogmaals het is geen Nederlander, het is een Griek. Hij had Nooren voor zich werken ( niet als slaaf, maar als knecht) en die hadden een ietwat donkerdere huidskleur evenals de goede man zelf (nog steeds een Griek en geen Nederlander)
  Het was een man van rijke afkomst, die zijn rijkdom gebruikte om goed te doen voor anderen, waar hij zelf geen enkel baat bij had (kunnen onze politici nog wat van leren)
  Hij gaf bijvoorbeeld zakjes gouden munten aan meisjes mee, die door hun ouders in de prostitutie verkocht werden, om ze zo de ellende te besparen.. (onder andere)
  Ooit gedacht waarom er met Sinterklaas, chocolade munten verkocht worden??

  Leave it the people of Curacao, om een eeuwen oude legende helemaal uit z’n verband te trekken.. Het heeft in dit geval NIKS te maken met jullie en NIKS te maken met slaven.

 65. @ Henk. Daarom was de slogan van Wiels NOS MES POR!

  Niet daarom. Dat was het toppunt van sarcasme.

 66. Wie is atalita ook alweer? een muziekleraar die al jarenlang een dik salaris krijgt als zgn ambtenaar etc.. wat die man nu de hele dag doet? niemand die het weet..

  Was trouwens de MAN die een racistische conferentie organsiseerde met uitkomst dat de echte YDK mensen waren van afro afkomst

 67. Ja, en de kerstman moet ook afgeschaft worden!
  Waarom is de kerstman wit? Willen ze soms zeggen dat een zwarte niet aardig en gul genoeg is om cadeautjes uit te delen?
  Een zwarte kerstman kan het niet voor elkaar krijgen om elk kind op aarde een cadeautje te bezorgen in 1 nacht? Dat kan zeker alleen maar een witte kerstman?
  Racisme!!!!!
  En waarom gebruikt hij die rendieren als slaven om hem overal heen te brengen?
  Dat is dierenmishandeling!!!
  Afschaffen dat kerstfeest, nu!!

 68. De paashaas is racisme!

 69. Jullie zeggen zwarte piet is zwart door roet….. What about Kerstman die ook door een schoorsteen komt?

  En als zwarte piet zwart is door roet….. dus het zijn blanken? Heb jullie ooit blanken gezien met dikke grote lippen? en met afro? Of had de sint Albino’s in dienst?

 70. @Aurelius, helemaal mee eens, met dien verstande dat er geen hoop meer is, ze zullen altijd de underdog blijven, zit gewoon in de gene.

 71. “opdegrondligpiet” moet eens iets nuttigs met zijn leven gaan doen, ik heb deze psychopaat gezien in de aflevering bij P&W. tjonge wat een zielige vertoning!
  Als hij het allemaal zo erg vindt moet hij lekker in een lemen hutje in West-Afrika gaan wonen !

 72. De ‘zwarte’ zwarte pieten op Curaçao zijn ook helemaal niet aardig en kijken altijd chagrijnig. Daarom weiger ik om naar een Sinterklaasfeest op Curaçao te gaan met m’n kinderen. De
  witgeschminkte Sint heeft ook enge zwartomrande ogen en een grauwe ‘witte’ huidskleur. Ja van mij mag het feest hier ook stoppen.

 73. Mooi iedereen heeft iets te zeggen, maar kijk het goed van beide kanten. Zijn dingen dat je wel recht moet zetten. Kijk naar al die sint en pietfeesten op tv. kijk naar die namen dat die pieten krijgen, b.v domme piet en kinderen geloven dat zwarte mensen dom zijn en dat had een dochter aan zijn vader voor mij gevraagd of ik ook dom ben net als domme piet. Vader schrok en zei meteen nee nee dat is niet zo. Ik kon het kind flink van geven, maar ja zei vroeg wat ze op tv heeft gezien en denk dat het zo is. Ik ga niet zeggen om die feest af te schaffen maar hou rekening met alles wat word gezegd en gedaan dat kinderen het geloven en dat ze denken dat het zo is en dan gaan ze ook er zo over praten. Geef ze allemaal leuke namen, maak dan iets leuk van en niet al die descriminerende namen

 74. @Pukkie, Wiels discrimineerde de yu die Korsow helemaal niet. Het was meer sarcasme.
  Hij maakte hun onderdanige gedrag belachelijk, want iedereen is gelijk.
  Als je dag in dag uit hoort dat je niks kan ga je op den duur ook geloven dat je niks kan.
  Daarom was de slogan van Wiels NOS MES POR! We kunnen het zelf en moeten het zelf doen.
  Wie zelf kan eten moet ook leren om zijn eigen voedsel te verbouwen.

 75. Wat een oen is die Gario altijd wordt gelijk discriminatie geroepen. Laat hem lekker in Curacao onrust gaan zaaien. Kunstenaar met uitkering ??

 76. Die Gario, or whatever his name is, vergeet te vertellen dat Sinterklaas iedere maand zijn bijstand fiatteert en deze bijstand wordt hem door een Zwarte Piet aan de balie van het Gemeentehuis, in zijn woonplaats, uitbetaald. En bij het in ontvangst nemen van zijn bijstand zegt deze Gario, or whatever his name is, masha danki sjon Piet.

 77. Waarom dan geen witte pieten? Of baderen die helpers nooit als ze de schoorsteen uit komen? Want elk jaar komen ze net zo zwart “uit Spanje” als ze een jaar tevoren zijn vertrokken. De kinderen zijn gelukkig met een cadeau, niet met al dit heisa eromheen. Laat ze dan ook en witte piet ervaren. Misschien vinden ze het dan toch ook leuk. Het is toch voor kinderen en niet voor jullie, grote mensen?
  Het is net als de feesten die gegeven worden op Curacao. Nederlanders komen naar Curacao, vinden het teveel herrie en vragen aan”Nederlandse” rechters om de vergunning van die mensen in te trekken. Maar de Curacaoenaars zijn ook met die feesten opgegroeid.
  Tot slot: Wie zegt dat Gario niet werkt? Of uberhaupt móet werken om een eigen mening te hebben. Mensen je kan het ook niet met iedereen eens zijn. Maar net als jullie hebben die mensen ook een eigen, al is het een andere mening.
  Of tellen meningen van kleurlingen niet?

 78. Gario roept domme dingen over zwarte Piet en krijgt in Nederland reacties uit alle lagen van de bevolking. Natuurlijk zitten daar dan ook racistische opmerkingen bij. Dat is precies koren op zijn molen. Zelfde laken een pak met Altalita. Er is waarschijnlijk evenveel racisme op Curacao onder de gekleurde mensen onderling, als in Nederland. Ook Wiels discrimineerde Yu di Korsow op huidskleur. Allemaal vergeten zeker. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn een illusie voor de kinderen. Een leuke illusie,Een Nederlands feest voor iedereen.

 79. Over humor gesproken: mijn webbrowser zoekt (Google-adds) advertenties bij de berichten die aansluiten op de inhoud van dat artikel. Dus bij dit artikel over het voorstel om het Sinterklaasfeest in Nederland af te schaffen wordt een advertentie gepresenteerd van de club van Sinterklaas feesttoer “Feest met ons mee, klik hier en bestel je tickets”.

  Dat brengt weer een lach op je gezicht, en eigenlijk is dat deze discussie ook waard. In plaats van hun energie te steken in het oplossen van de steeds groter wordende problemen op Curacao, staat men gewichtig te doen over een kinderfeest. Een afleidingstactiek: voordat je ergert aan de splinter in andermans oog, verdiep je eerst eens in de balk in het eigen oog. Drukdoenerij over een schoorsteenvegertje!

  Als je je over het beeld van YdK in Nederland zo druk wil maken, pak dan die Jardino en Raimann aan met hun shows waarin YdK als idioten worden weggezet.

 80. De knechten van Sinterklaas waren gewone spanjaarden die SInterklaas hielpen en zwart werden omdat ze door de schoorstenen moesten om de cadeautjes af te geven. Niks geen gelul van afrikanen die ervoor werden misbruikt. Slavernij is voor mij ook onacceptabel maar dit is gewoon niet juist wat hier gebeurd. Neem dan witte pieten en smink deze zwart dan klopt het wel. het wordt door de commercie gedragen maar de kinderen zijn er dolblij mee en geen een stoort zich aan deze dingen

 81. Ik stel voor om de MAN te elimineren.. 1 van de grootste racistische en corrupte partijen van Curacao.. Deze partij dient te worden uitgeroeid..

 82. Gewoon lekker dia Di Yama gaan vieren. Je bent toch een eigen land met eigen gebruiken? Doe niet zo zielig.

 83. Ik ben opgegroeid met deze traditie. ik zag en zie in zwarte piet geen neger of slaaf. toen niet en nu niet. zwarte piet was iemand die door de schoorsteen kroop om de schoen te vullen en de peen voor het paard mee terug te nemen. daardoor is ie ZWART, niet bruin. deze mensen hoorden bij sinterklaas en we hadden ontzag en respect voor de hele club bij elkaar. en niet omdat we anders in de zak moesten De wereld is zoals je hem WILT zien. de echte traditie is ook geen sinterklaas als kindervriend. hij was in de mythe een boeman die je kwam halen als je niet braaf was. daar is de roe en zak nog van overgebleven. Als je denkt dat de nederlandse jeugd word opgevoed met het idee dat zwarte piet een slaaf is dan kan ik uit ervaring spreken dat de nederlandse kinderen dat niet zo zien. Wanneer gaan jullie je nu eens druk maken om dingen die belangrijk zijn? jullie hele land gaat naar de vrdommenis en jullie gaan maar weer eens zoeken naar dingen die er niet zijn. Als je wilt vechten tegen slavernij dan is er wereldwijd nog genoeg strijd te leveren. Doe dat, in plaats van je druk te maken over een traditie of mythe over een of andere bebaarde turk. de enige link tussen sinterklaas en slavernij geven jullie eraan. daarom is er ook de weerstand vanuit nederland: HET HEEFT NIETS MET SLAVEN TE MAKEN!

 84. @ Een blanke man cadeautjes deelt uit aan de lieve kinderen, de stoute kinderen krijgen klappen met de roe en moeten mee in de zak van zwarte piet.

  Wat een wijsheden weer. Whahahahaha.

 85. @Giovani, Quincy Gario is degene die het racisme in het kinderfeest doet.
  Nog even en dan moeten ouders in Nederland hun kinderen uit gaan leggen dat Zwarte Piet door zwarte mensen als een probleem wordt gezien.

  “Waarom is dat papa?’
  “Nou vroeger waren ze slaven en ze denken dat we dat nog steeds vieren”
  “Wat zijn slaven, papa”
  “Nou in Arika werden zwarte mensen slaaf gemaakt door andere zwarte mensen, die verkochten ze dan aan schepen die langs kwamen”
  “En daarom willen ze geen Zwarte Piet? ”
  “Zo is dat”
  “Maar zijn de zwarte kinderen in onze klas dan ook slaaf geweest?”
  “Zo is het eel genoeg, ga je schoen maar zetten, Zwarte Piet komt vannacht door de schoorsteen cadeautjes brengen”

  Hoe kijkt zo’n kind vanaf dat moment zielig tegen de gekleurde medemens aan?
  Is dat wat we willen?

 86. Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dan dat Giovani Atalita tegen alles is wat Nederlands is. Wat hebben die makamba’s toch met jouw gedaan dat je zo tegen ze bent? Ik heb kleine kinderen en ze vinden de Sint een hele toffe peer. Voor mij hoeven de Pietjes niet zwart te zijn , ze mogen best geel en rood zijn. No problem! Het moet echter niet zo zijn dat je het Sinterklaasfeest wil stoppen, omdat het van oorsprong Nederlands is. Wie is nu eigen de racist?

 87. Zwarte Piet moet in ere hersteld worden. Er moet dus gestopt worden van zwarte piet een ‘neger-persiflage’ te maken, want zijn zwartheid komt van het roet. Dus: Zwarte Pieten zijn blanke mensen met een paar zwarte vegen opgeschminkt en ZONDER dikke rode lippen en kroeshaar (want dat krijg je niet van een schoorsteen). Ik voorspel dat bij navolging van mijn advies, er een nieuwe neger op zal staan die zegt gediscrimineerd te worden omdat hij niet mee kan spelen als zwarte piet omdat zijn huidskleur zich er niet toe leent; immers, de zwarte strepen vallen bij hem/haar niet op! Dat veel negers in een slachtofferrol willen zitten, omdat ze dat van verantwoordelijkheid ontheft, valt kennelijk weinigen op. Joden zijn niet zulke zeikers… Overigens, voor een eerlijke beeldvorming: Nederland heeft slechts 5% aan de slavenhandel bijgedragen en de WIC is van meet af aan verliesgevend geweest. Het wrange van de negerhandel is dus dat het werkelijk NERGENS goed voor was, zelfs niet voor de blanke portemonnee en al helemaal niet voor landen die opgescheept zitten met grote groepen Afro-afstammelingen, want ze veroorzaken in alle landen gelijksoortige problemen, of je nu in Colombia, Nicaragua, San Salvador, De Verenigde Staten, Nederland of Duitsland kijkt, de problemen zijn dezelfde: velen van hen kunnen het nog steeds niet aan dat ze voor zichzelf moeten zorgen en hun eigen leven moeten maken. Een slavenhouding, na al die jaren. Nou zou je nog van Westerse landen met rede kunnen zeggen: “de blanken kunnen het nog steeds niet aan dat ze Afro afstammelingen als volwaardige mensen dienen te beschouwen”. Echter, die vlieger gaat in Latijns Amerika niet op; daar is het racisme naar Afro’s vrijwel nihil (meer gericht op Indigenos). Bovendien zijn de problemen van Subsaharale Afrikanen in hun eigen continent exact dezelfde, ook in Ethiopië, wat nooit gekoloniseerd is geweest. DE grote tragedie van Subsaharaal Afrika is niet hun slavernij verleden (die hebben Indonesiërs en Indiërs ook recentelijk ervaren, doch ze gaan er heel anders mee om) maar hun gebrek aan geschiedenis. Het is een ontworteld volk geworden toen ze met de beschaving in aanraking kwam en is daar nooit helemaal van hersteld, tot op de huidige dag. Dat geldt dus niet in Azië: Aziaten konden teruggrijpen op EIGEN geraffineerde hoogwaardige cultuur. Dat de frustratie van veel Subsaharale Afrikanen de slavernij is, is omdat ze de waarheid niet onder ogen willen zien. Het is de hoogste tijd voor hun eerste grote beschaving. Aan de slag dus! Zie dan de Joden en trek lering, mijn negervrienden! Wil je niet van de Joden leren, dan ken ik nog een andere, zij het zeer harde leermeester: de ‘Brabo-neger’. Maar ach, die arme jongen wordt in de Surinaamse gemeenschap als een NSB-er gezien. Het is ook nooit goed…

 88. Daar gaan we weer.

 89. Wat een zootje dom gelul. Sorry, het is een kinderfeest en een eeuwenoude traditie dus handjes thuis. Mijnheer Gario werd niet gearresteerd vanwege zijn T shirt maar vanwege verstoring van de openbare orde. Laat hem eens een baantje gaan zoeken. Er wordt hier al genoeg geelimineerd lijkt me. Ga daar maar eens wat mee doen.