• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Helmin WielsCURAÇAO – Drie jaar geleden werden de Nederlandse Antillen opgeheven. Hoe gaat het nu met Caribisch Nederland? NTR brengt hier een driedelige serie over uit. De eerste aflevering wordt vandaag op Nederland 2 uitgezonden.

De serie heet ‘Caribisch Nederland, drie jaar later’ en is gemaakt door Jean Mentens en Marcel Ouddeken. Met de serie brengen zij in beeld hoe de veranderingen binnen het Koninkrijk de eilanden en haar inwoners heeft beïnvloed. De eerste aflevering zoomt in op Curaçao en de moord op Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels. De broer van Wiels praat in deze aflevering over de gang van zaken rondom de moord.

Uitzending
De afleveringen zijn te zien op televisiezender Nederland 2. De eerste aflevering wordt vandaag om 16.05 uur Nederlandse tijd uitgezonden. Op hetzelfde tijdstip worden op 12 en 19 oktober het tweede en derde deel van de serie uitgezonden.

21 reacties op “Caribisch Nederland drie jaar later”

 1. Evert Volderonk, op 08-10-2013 om 08:06 schreef: niet ter zake doende

  Het is lastig stemmen op personen zonder wezenlijke bezieling, als deze intellectueel tevens ver inferieur zijn aan de voter.
  Persoonlijk vond ik dat Helmin Wiels potentie had, helaas struikelde hij over ‘n gebrek aan gezond verstand.

  Een interessantere vraag is op wie u zou willen/kunnen stemmen ?
  Bent u van mening dat de regeringen vóór 2010 (PAR), een wezenlijk verschil hebben gemaakt ?

 2. Gisteren zat de Boneriaanse politicus Jopi Abraham nog te klagen dat de swim naar Klein Bonaire een makamba gebeuren is geworden en resultaat van kiezen… Natuurlijk geeft hij niet toe dat hij zelf er verantwoordelijk voor is dat men koos voor de optie met Nederland.. Daarnaast gaat hij ook niet in dat dit een fundraising is voor Jong Bonaire (en idd waarom doen de makambas wel mee en de lokale persoon niet) en gaat ook niet op in dat de yu di Bonaire blijkbaar geen lokaal doel wil ondersteunen en niet aan lichaamsbeweging wilt doen.. Misschien kan Quincy hier wat aan doen?

 3. @ Pikatje
  ik schat u in voor A. (als u al mag stemmen als Brabo. Als u op dit eiland woont, wat was de beweegreden hiernaar te verkassen?).
  Maar u geeft geen atwoord op mijn vraag. U gaat gewoon verder met uw eigen,thans niet ter zake doende, verhaaltje.
  Met uw analyse van de beïnvloedbaarheid van verkiezingen in een kleine gemeenschap ben ik het overigens wel eens. Daarom gaat het vaak ook helemaal fout. Zeker als er helemaal geen vorm van “toezicht” meer is. Voorbeelden te over. Kan dus op een volledig zelfstandig Curacao dan ook allleen maar veel slechter gaan.

 4. Evert Volderonk, op 07-10-2013 om 13:11 schreef: MFK of MAN of PS?

  U beperkt het scala aan opties reeds, wat vriendelijk.
  Toch nog lastig, mogelijk kunt u mij het genoegen doen bovenstaande te rangschikken onder keuze A, B, of C ?

  De boodschap was dat op Curaçao, mensen én politici, niet wezenlijk verschillen met de NL situatie.
  Hét essentiële onderscheid tussen beide landen is de schaalgrootte.

  De politiek van Curaçao, met minder dan 120.000 stemgerechtigden (en een opkomstpercentage van nog geen 75%), is volledig te beïnvloeden door individuele belanghebbenden.
  Van bovenstaande is acte de présence gegeven in de meest recente verkiezing, een plaats in de regering is (in theorie) aan te kopen met slechts enkele miljoenen dollars.

  In gelijke schaal van grootte, op stedelijk niveau, ook aan te treffen in andere landen.
  Denk aan (mede-Brabo) Joepke v/d Nieuwenhuyzen en Rotterdam : RDM, de oude stinkboot SS Rotterdam, Willem Scholten, een strop van zo’n 165 miljoen gulden voor de gemeente Rotterdam.

  Genoeg capabele personen op Curaçao, voorbeelden zijn Stanley Betrian, Daniël Hodges. (recent sprak ik een van de directeuren van de centrale bank van Curaçao en St. Maarten, ook een rustige en intelligente man)

  In plaats van zwart-wit spelletjes en vingertje wijzen, productiever om uw energie te wijden aan gedachten op welke wijze het bestuur van een land, met het economisch en electoraal formaat van een kleine stad, stabieler te maken is.

 5. @pikatje

  U kent veel in en outs en details van de misdragingen van Nederlandse politici en anderen die daar wat in de melk te brokkelen hebben. Is ook logisch want dat is daar bijna allemaal aan de oppervlakte gekomen. Heeft u ook zoveel details ( niet vermoedens of hear say) van de curacaose misdragingen? Nee he, want dat blijft allemaal binnenskamers. Wie stemt u de volgende keer? MFK of MAN of PS?

 6. Sjors, op 06-10-2013 om 13:37 schreef: leek Curacao maar meer op NL waar politieke mensen die in opspraak komen wel opstappen..

  U bedoelt, naar een aanstelling als burgemeester, commissaris van de koning(in), of europarlementariër (om met een vet inkomen te frauderen met vergoedingen, of hengstige Ruud uit te hangen in de 2e ronde)
  In extreme gevallen rest nog een functie als voorzitter van een fonds of belangenvereniging (érg leuk voor voormalige Waffen SS’ers als Wim Aantjes)

  Over hengstige Ruud gesproken, schoof die geen overheidsopdrachten naar Hollandia Kloos, het familiebedrijf ?
  Hans Wijers was ook een leuke als minister van economische zaken, met zijn Penshonado nv op Curaçao.
  Euh, of Eduardo Hermano Nijpels + Robby de Linschoten, en hun rol bij het DSB debacle.
  Elco Brinkman en Loek Hermans, wanbeleid bij zorginstellingen, vertrekpremies van vele tonnen, vervolgens comfortabel de 1e kamer ingeschoven.
  Wilma Verver, Erik Staal, Jos van Rey.

  Laten we vooral niet bespreken hoeveel van de NL politieke zwaargewichten uit de cohorten van gesjeesden stammen.

 7. @Jacinto Daal , Ik werk in het gevangeniswezen.. En ik kan je uitleggen deze gevangenissen zitten vol met onze nieuwe nederlanders en koningsrijksgenoten van West.. Nu weet je dus ook waar ‘onze’ problemen vandaan komen.. en de kosten dat dit meebrengt! Ook hebben wij als Nederlandse belastingbetaleler een miljarden schuld overgenomen van jullie! Nu jij weer!

 8. @Gerrie Daal, doe niet zo raar! Is men per definitie HBO geschoold als men goed Nederlands kan? Werner Wiels spreekt perfect Nederlands anders had men vertaling onder geplaatst. En Ja, hij is toevallig wel HBO geschoold, jij ook?
  Heb genoeg mensen meegemaakt die WO geschoold zijn en die toch niet ABN Nederlands spreken. Maar ja, niet iedereen heeft als vak Nederlands gestudeerd.

  Veel Nederlandse ministers kunnen niet eens fatsoenlijk Engels. Als ze maar goed zijn waarvoor ze gekozen zijn, en daar gaat het om.

 9. Grappig dat interview met Werner Wiels die tekeer gaat tegen het nepotisme op het eiland.

  En dat terwijl hij zelf ook zijn dik betaalde baantje als commissaris bij Aqualectra kreeg omdat hij de broer was van. Heeft hij eigenlijk wel het voor die functie vereiste HBO niveau? Aan zijn Nederlands te horen niet.

 10. Ik vond die t.v-uitzending van zaterdag j.l. zeer interessant, we zullen er dan ook wel niets meer over horen! Speciaal die gevonden kogelhuls op de ‘plaats deliqt’ en de verwarring die hier op volgde, vond ik zeer de moeite waard. En dat Wiels een coalitie vormde met Schotte vormde wil in het geheel niet zeggen dat je daarmee je idealen bij het grof vuil zet. Om wat te bereiken in de politiek moet men wel eens zaken doen met de duivel!

  Ik ken die Werner Wiels verder helemaal niet, maar vond hem een oprechte indruk maken en, misschien nog belangrijker, hij was niet bang om nogal ‘gevaarlijke’ dingen te zeggen!

 11. Ik heb mee zitten lezen en zie overal wel waarheden in .maar we moeten niet vergeten dat wij de vijand de oorlog niet moeten verklaren als wij niet weten waar hij vandaan komt . Ik vind dat wij al aardig op weg zijn naar het vinden van onze rechten ,maar onder weg daar naar toe zijn wij de weg kwijt geraakt. Het zal lang duren voordat wij weer kunnen hergroeperen ,want ze hebben ons uitelkaar gehaald. En als er toch eentje opstaat en zegt; ik leid de weg dan vragen we ons af welke weg ? zo verward zijn wij nog steeds ,in indonesie en zo neen beetje overal hebben ze dezelfde spelletjes gespeelt.
  Kijk wat je vijand doet doet wat je vijand doet weet wat je vijand weet tenminste als denk te weten wie je vijand is . En harder lopen dan je vijand dan blijf je hen hun altijd voor .
  Wij kunnen niet blijven praten over dat men ons dom houden ,je kan mij van van mijn rechten weerhouden ,maar dat hoeft niet te betekenen dat je me dom kan houden .Als ik me op een domme manier gedraagt ,kan je de neiging krijgen om me dom te behandelen .
  Dus samenvatting houd de vijand goed in de gaten, dan vallen in ieder geval aan beide kanten geen gijzelaars en vooral geen doden . think about it .

 12. Het is gemakkelijk tot op onze Curacao met jullie Nederlanders Ideologie te komen verspreiden .
  Als jullie Nederlanders dachten dat de Nederlanders Ideologie is perfecte .
  Waarom in Nederland zelf hebben jullie zo grootte problemen op alle terrein..
  En waarom blijven jullie niet achteraan in Nederland !!
  Want respect moet van beide kanten komen of denken jullie dat alleen donkere mensen zijn verplicht om Nederlanders te respecteren

 13. ja Pauline, trots zijn op je eigen land is oke.
  maar je moet wel de realitieit in de ogen houden.
  Er zijn hier een hoop foute figuren in de regering, met maar een doel.
  dat doel is om hun geldschieters te vriend houden.
  de scholen en scholing hier is zeer slecht.
  dat wordt bewust zo gehouden om het volk zo dom mogelijk te houden.
  zodat ze altijd op de foute partijen blijven stemmen!!!
  stemvee kweken!!!

 14. @paulina, leek Curacao maar meer op NL waar politieke mensen die in opspraak komen wel opstappen..

 15. Inderdaad heft Helmin Wiels de mafiakliek van Schotte ondersteund door met hen te regeren. Sterker nog, hij heeft zelfs gezegd dat hij voldoende bewijs had om Schotte voor lange tijd in Bon Futuro op te sluiten maar daar pas gebruik van zou maken als Schotte het zou wagen de samenwerking met Wiels te beeindigen.

  Conclusie: Wilels regeerde bewust met de mafia en voldeed niet aan zijn burgerlijke plicht om aangifte te doen van grootschalige fraude waarvan hij de bewijzen in handen had.

  Er is dus geen enkele redden om Wiels als martelaar te zien of een heldenstatus te geven, al pleit het voor hem dat hij in zijn laatste levensjaar wel de strijd met de corruptive en de mafiose MFK aan ging.

 16. Beetje makkelijk gemaakt verslag. Twee mensen aan het woord. Niet bepaald een goed overzicht van 3 jaar en de diverse regeringen die we hadden, de constitutionele crisis toen Asjes de Staten dicht hield…en zo nog wat van die zaken.

 17. @ opmerker

  Op papier is Curaçao geen Caribisch Nederland, maar in alle beslissingen die worden genomen heeft NL een dikke vinger in de pap.

  Dus lijkt Curaçao meer op NL, dan op een Caribisch eiland.
  Helaas betekent dit dan ook, het achteruitgang van Curaçao!

 18. Deze reportage geeft een goed beeld van de voortgang op het eiland sinds 10-10-10
  Merkwaardig was ook die 9mm para huls die uit het zand kwam.

 19. http://programma.ntr.nl/10585
  Waarheid als een koe. Goede reportage.

  @Casimir, wat jij zegt is onzin. Elke politieke partij zet eigen bekwame mensen op bepaalde posities. De PAR zet ook geen mensen van een andere partij op bepaalde posities.
  Waar de broer van Wiels het over heeft is verspilling van honderden miljoenen belastinggeld aan zogenaamde consultants en andere duistere projecten die niets voor het eiland betekenen maar slechts een kleine groep elite.
  Nieuwe (gammele) Airport, nieuwe gebrekkige stroomcentrale de BOO, nieuwe ego Centrale bank etc.etc. Dat soort dingen waren vroeger de prioriteit en niet onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.

  .

 20. De aanhef van dit artikel is niet correct. Als we over Caribisch Nederland spreken gaat het over Bonaire, St.Eustatius en Saba.
  Waarom men dan begint met een uitzending over Helmin Wiels (Curaçao) is mij on duidelijk.
  Of valt Curaçao sinds enkele uren ook onder Caribisch Nederland?

 21. Werner Wiels had in de reportage tranentrekkende praatjes over de misstanden. Hij vergat te melden dat broer Helmin tot het eind aan toe het mafiose bewind van Schotte heeft gesteund en gevochten heeft voor het voorbestaan daarvan en dus mede verantwoordelijk is voor de nog deplorabele toestand dan die al was voor zijn tijd.. Ook meldde hij niet dat hij zelf er een paar aardige functies/centjes aan overhield zoals RvC Aqualectra die hij overigens verliet toen het te heet onder zijn voeten werd..Ook de nieuwe functie van zijjn zus bleef onbesproken.
  Vreemde man.