kettinghondCURAÇAO – Stichting I-Animal is dinsdag begonnen met het verspreiden van een poster die op confronterende wijze hondenleed laat zien. Op de poster is het dagboekverhaal van een kettinghond te lezen. Het verhaal weergeeft de dagelijkse realiteit van veel waakhonden op Curaçao.

In het kader van dierendag doen wereldwijd mensen vandaag iets bijzonders voor hun huisdier. Voor veel honden op Curaçao zal deze dag echter weinig verschil maken voor hun onfortuinlijke situatie. De kettinghond is een bekend verschijnsel op Curaçao. Deze honden worden vaak de hele dag buiten aan een ketting gehouden en krijgen weinig aandacht van hun eigenaren. Het idee voor het verspreiden van de poster ‘Un dia den bida di un kachó di kurá’ (vrij vertaald: een dag in het leven van een kettinghond) ontstond twee weken geleden toen Siegmond van Lamoen, voorzitter van de stichting I-Animal, een Engelstalige versie van de poster online plaatste. Dat werd opgepikt door fotograaf en hondenliefhebber Caroline Castendijk. Met behulp van vrijwilligers en donaties zorgde ze ervoor dat de poster vertaald werd en veelvuldig gedrukt kon worden. Er is gekozen voor een vertaling naar het Papiaments om zodoende ook de lokale Curaçaose bevolking te bereiken.

Betrouwbare vriend
“We willen mensen bewust maken van het feit dat een hond geen ‘ding’ is, maar een levend wezen met gevoel”, zo schrijft Castendijk. “Honden staan dag en nacht klaar om voor ons te waken, zij verdienen daar liefde, aandacht en verzorging voor terug”. Ze benadrukt, al leven honden op Curaçao in de meeste gevallen niet binnenshuis, dat het toch belangrijk is om deze dieren te erkennen als lid van het gezin. “Het is niet ‘maar’ een hond, het is een vriend waarop je kan vertrouwen.”

hond tijdens dierenlesDieren-educatieprogramma
Van Lamoen verzorgt in het kader van de stichting I-Animal educatie over dieren op verschillende scholen. Sinds dinsdag worden de posters ook gebruikt om de kinderen van deze scholen bewust te maken van hondenleed. Daarnaast worden de posters door vrijwilligers op zoveel mogelijk andere plekken op Curaçao verspreid. Niet alleen in openbare gelegenheden zoals winkels, supermarkten en benzinestations, maar ook bij mensen in de brievenbus.

Evenement
Op 10 oktober, de nationale vrije dag van Curaçao, organiseert I-Animal in verband met dierendag een evenement in het Wilhelminapark. Op deze dag worden niet alleen de posters uitgedeeld en opgehangen maar worden er ook diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Voor de kinderen is er de gelegenheid om op pony’s te rijden en op de foto te gaan met verschillende dieren. Daarnaast is er, net als vorig jaar, een kooi waarin bekende Curaçaoënaars zich vrijwillig laten opsluiten. Op deze manier vragen zij aandacht voor dieren die hun hele leven vastgeketend of in een kooi moeten leven. Mediapersoonlijkheden die zich laten opsluiten zijn onder andere Rich en Rayor van Dreams, Tony Castro, Junior Tecla, Coraline Kooistra en Celeste Arrindell. Het publiek kan geld doneren om deze personen vrij te kopen. De opbrengst van deze dag wordt gebruikt om lesmateriaal te kopen voor het diereneducatieprogramma van I-Animal.

Informatie
Verschillende organisaties die dieren een warm hart toedragen zijn aanwezig op deze dag. Zo werkt I-Animal onder meer samen met Stichting Dierenbescherming Curaçao, Curaçao Animal Foundation (CARF) en Alle Hadoc. Het evenement vindt plaats op 10 oktober van 10.00 tot 14.00 uur in het Wilhelminapark. Voor meer informatie over het programma en de vertalingen van de poster bekijk je de facebookpagina van I-Animal

Kettinghond

1 reactie op “Poster moet bewust maken van hondenleed”

  1. Ik ben erg blij dat er eindelijk instanties tot leven zijn geroepen om dit verschrikkelijke probleem aan te pakken.

    Heel hartelijk dank aan allen die tijd en energie stoppen in de strijd om de quality of life van deze beestjes te verbeteren!

    ” You can easily judge the character of man, by how he treats those that can do nothing for him”