Tom Clancy boekenCURAÇAO – De Amerikaanse schrijver Tom Clancy is overleden. Dat heeft zijn uitgever vandaag bekendgemaakt. Clancy is bekend van zijn spionagethrillers, zoals The Hunt for Red October, in het Nederlands vertaald als De Jacht op de Red October. Hij is 66 jaar geworden.

Clancy liet zich voor zijn eerste boeken inspireren door de Koude Oorlog. De Jacht op de Red October uit 1984 werd zes jaar later verfilmd met Sean Connery en Alec Baldwin. Ook veel van zijn andere boeken vormden het uitgangspunt voor films en games, zodat Clancy rondom zijn oeuvre een entertainmentimperium kon opbouwen.

Kaskrakers
Patriot Games (Ongelijke Strijd), kwam in 1992 op het witte doek met Harrison Ford. Het vervolg, Clear and Present Danger (De Colombia Connectie), volgde twee jaar later.

Computerspelletjes
De kassuccessen kregen een vervolg met de oprichting van Red Storm Entertainment. Clancy was een van de oprichters van de producent van computerspelletjes. Op basis van een boek uit 1986 ontwikkelde hij het spel Red Storm Rising (Operatie Rode Storm).
Het nieuwe boek van Clancy, Command Authority, moet in december uitkomen. Daarin is Jack Ryan, een vaak terugkerend personage van Clancy, president.

© Novum

1 reactie op “Thrillerschrijver Tom Clancy (66) overleden”

  1. Veel te vroeg overleden !
    Was een goede schrijver, die min of meer het militaire genre heeft uitgevonden. Na het einde van de koude oorlog werden zijn boeken uiteraard wat gedateerd, maar nog altijd aangenaam om te lezen.