• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

 DrieDubbel Cabaret thumbCURAÇAO – Aanstaande vrijdag staat DrieDubbel Cabaret in theater Brakkeput Mei Mei. Drie comedians die in Nederland al enige tijd aan de weg timmeren, maken nu de oversteek naar ons eiland. Versgeperst.com had een interview met Roel C. Verburg, Jasper Smit en Edo Berger.

Edo bereidt zich extra voor, meldt hij tegenover Versgeperst.com. “Als je voor een optreden naar Curaçao mag, voel je je als een rockster. Ik ga er dan ook wel effe extra mijn best op doen. Ik heb mijn goeie optreed-outfit bij me, mijn eigen zendmicrofoon én al mijn teksten op papier. Voor vrijdag ga ik ook een speciale set materiaal bij elkaar zoeken.”

Curaçao
Roel trad hier drie jaar geleden ook al op. “Dat was toen met Fuad Hassen en Marlon Kicken, die hier oorspronkelijk ook vandaan komt. Voor hem was het dus een ‘coming home’ en zo voelde het voor mij eigenlijk ook.”

Eerste indruk
Vaak vertellen stand-up comedians iets over hun eerste indruk van de plaats waar ze optreden. Een dergelijk Curaçaos tintje valt hier ook te verwachten, beamen ze alledrie. Edo: “Ik ga het zeker doen. Ik vind dat de avond bijzonderder wordt als je iets vertelt dat je alleen die avond vertelt, over de plaats waar je bent en de dag waarop. Dan voelt het publiek ook: dit maken alleen wij mee”. Jasper: “Of ik nou in ‘s Gravemoer speel – en dat deed ik afgelopen zaterdag, culture shock! – of hier, ik kan het nooit laten om de grappen van die dag of week te vertellen”. We moeten dan bijvoorbeeld denken aan de vogels, geeft Jasper als voorbeeld. “Die hebben hier heel andere ringtones! Ik heb hier nog nooit opgetreden maar ben hier wel eerder geweest, en toen werd ik al enorm blij van de gothic duiven: die zwarte cirkels om hun ogen zijn te lollig, ze zien er allemaal uit alsof ze tien espresso hebben gedronken. Ik weet zeker dat de duiven een rol gaan spelen tijdens de voorstelling!”

Aanpassen
Humor verschilt vaak per omgeving. Passen ze zich aan in deze ‘uitwedstrijd’, of mikken ze nadrukkelijk op lokale Nederlanders? Edo: “We hebben er net een discussie over gehad. Roel zegt dat hij graag de Bob Marley wil zijn van het cabaret, aangezien Bob Marley zei: mijn muziek is voor iedereen. Waarna Jasper en onze manager meteen melden dat zij niet van reggae houden. Dus de meningen verschillen”. Roel: “Ik geloof dat een goede grap, net als goeie muziek, cultuur- en grensoverschrijdend werkt. Het belangrijkste is dat het publiek je verstaat. Ik heb ook wel eens in het Duits en in het Engels opgetreden en dan blijkt dat sommige grappen zich niet laten vertalen, dus daar moet je dan een creatieve oplossing voor verzinnen”. Jasper gebruikt ook zijn contacten met de lokale bevolking om een inschatting te maken van zijn publiek. “Ik heb deze dagen al flink wat ‘Nederçaoriërs’ ontmoet en volgens mij gaat het helemaal goedkomen.”

Verschillen
De cabaretiers staan op hetzelfde podium en zijn fan van elkaar, aldus Smit. Dat betekent zeker niet dat het publiek driemaal hetzelfde krijgt voorgeschoteld. Berger: “We zijn alledrie geen cabaretiers die een standaard verhaal afdraaien op het podium en denken; ‘als het publiek het niet leuk vindt, jammer dan’. We willen dat de avond slaagt. Je staat er voor hén. Roel citeert wel eens de theorie dat er twee soorten comedians zijn: een rare dude in een gewone wereld en een gewone dude in een rare wereld. Roel is een rare dude, met verhalen over dat hij en zijn vriendin plannen om uitsluitend Duits met hun kind te praten, dat soort dingen. Ik ben een gewone dude in een rare wereld, ik verbaas me erover dat er 1001 verschillende diëten zijn en dat niemand gewoon minder eet en meer sport. Jasper is ook een rare dude, maar met hele mooie liedjes als bonus.”

Prijsvraag
Wil je aanstaande vrijdag naar deze voorstelling? Versgeperst.com geeft kaartjes weg! Ga naar de prijsvraag in onze rubriek Uitgelicht, vul je antwoord op de vraag in en ding mee naar vrijkaartjes. Het antwoord op de vraag is te vinden op de website.

www.versgeperst.com