Gay Pride ThumbCURAÇAO – Niet meer dan een handvol mensen deden afgelopen zaterdag op een afgesloten terrein bij het Floris Suite Hotel mee aan de manifestatie tegen homofobie. Ondanks deze teleurstellende opkomst is de homogemeenschap hoopvol gestemd en heeft grootse plannen. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Dit is nog maar het begin. We zijn van plan om Curaçao als gastland voor te stellen voor de komende jaarlijkse mondiale conferentie van de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans en Intersex Association (ILGA)”, vertelt Gay Pro-woordvoerder Mario Kleinmoedig.

Opkomst
Volgens de organisatie en de aanwezige deelnemers zou de opkomst groter zijn geweest als de overheid niet dwars had gelegen om de vreedzame manifestatie op de originele locatie in het centrum van Willemstad te houden. Maar er wordt ook rekening gehouden met factoren als ‘angst’, ‘schaamte’ en het feit dat de Curaçaose homogemeenschap de nacht ervoor flink heeft gefeest.

Angst
Een dag voor de manifestatie kwam de overheid ineens met strengere vergunningsvoorwaarden. Of die regels realistisch zijn betwijfelt Gay Pro, de organisatie achter de pride. “Vlaggen en leuzen horen bij een manifestatie, als dat niet mag heeft het weinig zin”, aldus Kleinmoedig. “Volgens ons is de houding van de overheid ingegeven door angst en druk vanuit de politiek en de kerk. De brandbrief van PS-parlementariër Winni Ravenau en de afschrikkende scenario’s die pastoor Norwin Josepha schetste hebben daar ook aan bijgedragen. Josepha zei dat er mannen in lingerie zouden rondlopen. Dat is helemaal niet het geval.”

Gay friendly
Ondanks de discussie over de eerste editie van de gay pride op Curaçao wordt het eiland nog steeds als ‘gay friendly’ ervaren. Op de Gay Pride zijn behoorlijk wat toeristen afgekomen. “We voelen ons hier heel vrij om openlijk van elkaar te houden”, vertelt een Duits lesbisch stel.

Gelijke rechten
De Surinaamse Tieneke Sumter, voorzitter van de regionale homobeweging Cari Flags, is van mening dat Curaçao een van de homovriendelijkste eilanden in de regio is, maar dat er nog wel veel terrein valt te winnen op het gebied van gelijke rechten. Net als haar Arubaanse en Bonairiaanse collega’s is zij speciaal voor het evenement naar Curaçao gekomen.

Gay Pride2

8 reacties op “Homogemeenschap Curaçao heeft grote plannen”

 1. Ach,
  Ik kan mij herinneren dat de eerste gay-cruise (jaja een cruise boot exclusief voor een paar duizend gay mannen) op Curacao aankwam.
  Hele eiland in rep en roer.
  De kerk sprak er schande van: Sodom en Gomorra was het lot dat Curacao ten deel zou vallen.
  Politici en volk ook in paniek: wat zou er wel niet allemaal kunnen gebeuren?
  Homo’s bloot & zoenend over straat die met een toverdrank onze hetero mannen ook homo zouden maken en dan meenemen op de homo boot.
  Onze vrouwen zouden dan alleen achterblijven zonder hetero man wat tot zware psychische schade zou leiden.
  Hemeltje lief, het hele hetero toerisme zou instorten en Curacao zou gedoemd als homo-eiland in de hel belanden.
  Gegarandeerd

  Maar goed.
  De homo-boot kwam en meerde aan.
  Twee-en-een-half-duizend homo’s stroomden eruit.
  Gaven forse bedragen uit aan sieraden en kleding en aten een hapje en dronken een glaasje.
  Alle Punda en Otrobanda ondernemers dolblij
  Ik ben die middag nog speciaal naar Punda gereden omdat ik die homo invasie wel wilde zien.
  Veilig vanuit mijn gesloten en airconditioned auto natuurlijk want ik ben hetero.
  Net zoals de rest van Curacao.

  Maar wat een saai volk was dat zeg; die homo’s zijn helemaal niks aan om te zien. Niemand bloot, niemand dronken, niemand in gekke homo kleding en geen enkele cruise homo die achter onze hetero mannen aanrende om die wel eens even te bekeren tot het homodom.

  Het jaar erop keek iedereen al reikhalzend uit naar de nieuwe homo boot. Want, zo beredeneerde men nu, homo’s zijn gestudeerd, hebben goede banen, geen gezin om te onderhouden en geven dus bovengemiddeld geld uit. Goed voor de economie !!

  En gek genoeg; als je met ze sprak waren ze nog aardig ook en behalve een iets te hoog stemmetje merkte je helemaal niet dat het een homo was.

  En zo gaat het dit keer ook.
  Bij de derde gay pride parade kijkt niemand er meer van op, praat niemand er meer over en geeft opzeker de minister van cultuur hoogst persoonlijk het startsein voor de parade. Want feest zit in ons bloed. En of het nu een hetero, homo of bi feest is maakt na 2 bier of glaasje bitter ook niet meer uit.

  Zelfs Winnie Raveneau en de monsigneur niet.

 2. @ Jackson Zo knap ben ik niet hoor 😀

 3. Aurelius,

  Je was nog op tijd voor de foto gelukkig, wat een plaatje…

 4. Randy, tijd dat jouw katholieke land zich dan aan de bijbel gaat houden want nu is het net sodom en gomorra!

 5. PLEASE blijf ver weg van Curacao dit is mooie katholiek eiland.

 6. Eeh, waar feest de Curaçaose homogemeenschap dan ?

  (lekker hoor, zo’n travestiet, maar wel ‘n beetje mager)

 7. Ik was aanwezig op de ‘manifestatie’. Het was een gotspe van Curacaos kaliber. Het zou om 15:00 uur beginnen en om 17:00 uur was er nog niks gebeurd. Ik ben maar weggegaan. Je kunt van de Curacaose homogemeenschap dus dit wel zeggen: ze zijn net als andere YDK: grote woorden, geen daden. Een bittere tegenvaller. Hier had men een slaatje uit moeten slaan (de tegenwerking bedoel ik) en ze hadden en masse aanwezig moeten zijn, op tijd en met veel furore. Maar nee, het was als vanouds Curacaos: veel geblaat en weinig wol -en zelfs dat blaten viel nog tegen…

 8. Logisch, als je wordt tegengewerkt, ga je extra hard je best doen.