FinalArtworkTulaTheRevoltCURAÇAO – De film Tula The Revolt is in de prijzen gevallen op het internationale filmfestival in Trinidad & Tobago (TTFF). De film van Jeroen Leinders en Dolph van Stapele won als ‘Best Caribbean film by an international filmmaker’. De film over de slavenopstand was tevens slotfilm op het TTFF.

Tula (Obi Abilli), een slaaf op het eiland Curaçao, wordt zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen zijn volk en hun blanke onderdrukkers. Als hij van zijn geliefde Speranza (Natalie Simpson) verneemt dat de slavernij op Haïti is afgeschaft, pleit hij voor vrijheid en gelijkheid tussen zwart en wit. Tula krijgt echter geen gehoor bij plantage-eigenaar Van Uytrecht (Jeroen Willems), maar wel bij zijn eigen volk. Zijn volgelingen leggen het werk neer en sluiten zich aan bij hem.

Strijd
Als het nieuws van de oproer Gouverneur De Veer (Jeroen Krabbé) bereikt, stuurt hij Nederlandse troepen onder leiding van kapitein Van Westerholt (Derek de Lint) naar de plantage. Tula, die tegen wil en dank uitgegroeid is tot leider van de opstand, wil met woorden tot een vreedzame oplossing komen. Hij beseft al snel dat hij dit idealistische idee moet laten varen om samen met de andere slaven te vechten voor hun vrijheid.

49 reacties op “Tula wint op Trinidad Tobago Filmfestival”

 1. @GvC, dus 90 procent van de allochtonen die in NL wonen moeten er ook ophoepelen aangezien ze zich alleen maar ergeren aan de autochtone bevolking? Als WIlders dat zegt is hij meteen een racist… meten met 2 maten?

 2. @ GVC,

  Wanneer je de strekking van je eigen posts niet meer begrijpt dan valt er weinig voor mij uit te leggen.
  Misschien begrijp je me op deze wijze wel.

  Waarom is continu jouw enige antwoord, op de meldingen over corruptie, criminaliteit, arbeidsethiek etc, alleen ‘dan ga je maar ergens anders heen’ ?
  Waarom lees ik bij jou nooit ‘het klopt, we moeten het inderdaad aanpakken, het is een schande voor het eiland en de bevolking’?

  Nergens lees ik ooit maar 1 veroordeling over dit soort feiten en feiten zijn het. De corruptie en jatwerk van Gerrit de Raaf kennen we allemaal. Hij heeft het land naar de afgrond gebracht, maar nog immer hoor ik mensen zeggen ‘dan hoepel je maar op’, wanneer anderen dit onder de aandacht brengen en houden.
  Waarom verdedig je dit soort praktijken ?

  Het gedrag van de motorrijders, quads, scooters is idem dito. Overal veroorzaken ze overlast, maar owé als je er iets van zegt. Dan is dat ineens ‘cultuur’ !
  M.a.w. het overlast aan elkaar bezorgen is de cultuur van dit eiland ?

  De criminaliteit rijst werkelijk de spuigaten uit. De ene overval na de andere, maar wederom……..owé wanneer je er iets van zegt. Ook dan kun je maar beter ophoepelen.

  Wel beste GVC, ik zal nooit en te nimmer buigen voor asociale lieden, die zich niet aan de wet of aan de normale regels van een samenleving kunnen houden. Ik zal hen altijd de spiegel voor blijven houden en als het je niet bevalt…………het staat je vrij om je gewoon normaal te gaan gedragen.
  Ik ga me in ieder geval niet verlagen tot hetzelfde niveau oftewel ik ga me niet te buiten aan crimineel gedrag, gooi geen rotzooi in de mundi of gewoon op straat, zal ook niet meedoen aan corruptie, zal gewoon iedere dag met volle inzet blijven werken en ………..verwacht van anderen precies hetzelfde. En al helemaal wanneer die ander wordt betaald middels mijn belastingcenten.

 3. @ GVC. , maar ophouden he!

  Dat is absoluut het verstandigste, dat je zelf zou kunnen doen. Anders zal ik je advies moeten opvolgen en je accepteren zoals je bent en niet te helpen door eigenwijs en dom te willen blijven. Ga niet muggeziften over HOE je iets gezegd hebt, maar DAT je iets gezegd hebt en met welke toon. Met een beetje inlevingsvermogen en zelfkritiek kom je heel veel verder dan nu.

 4. Even terzijde Edgar. Eerlijk is eerlijk ik vind die kritiek over de film die je aan Sjakie doorgeeft een goed voorbeeld van opbouwende kritiek. Zo hoort het, daar kan niemand slechter van worden, iedereen begrijpt wat je bedoelt en je zeikt niemand af, chapeau voor dat.

 5. @Edgar sorry dat ik het moet zeggen maar je bent een gemenerik en je liegt ook. Waarom schrijf dat de YdK niet bijgedragen heeft aan die film? Kijk even naar deze foto http://www.tulathemovie.com/wp-content/uploads/2012/11/tula24-11-93.jpg zijn die mensen dan allemaal afkomstig uit een ander land en niet uit Curacao. Verder geef je aan dat ik naar mijn eigen reacties moet kijken waar ik mensen opdracht geef om op te hoepelen. Beste Edgar ik heb naar mijn eigen reacties gekeken en in geen een schrijf ik dat de mensen MOETEN vertrekken. Ik geef alleen aan dat als ze zich hier niet gelukkig voelen dan KUNNEN ze altijd ergens anders wonen, waarom zou je ergens willen wonen waar je aan de locale bevolking ergert. Quote mij aub waar ik het woord MOETEN of OPHOEPELEN heb gebruikt vraag ik jou. En wat is een normale samenleving volgens jou? Trouwens kan jij wel tegen kritiek? Zo te zien ben je daar ook niet goed in he? Ps. je hebt een fan bij met naam Aurelius.

 6. @ Edgar Dank voor dit schrijven! ik had het niet gekund, daar ik een aanmatigender en grovere toon had aangeslagen. Jij wijst GVC beschaafd en met rede terecht!

 7. @ GVC,

  Een voorbeeld ?

  Lees je eigen reacties hier maar eens door. Verscheidene keren weet je alleen te melden dat mensen maar moeten vertrekken als het hen niet aanstaat.
  Dat men vraagt om een normale samenleving, met respect voor de wetten, omgang met elkaar, normen en waarden etc dat is zeer irritant in de ogen van velen alhier.
  Gewoon doen waar je zin in hebt, met of zonder overlast voor anderen is niet van belang, ik leef mijn leven en wie zich daar aan ergert moet maar ophoepelen.
  Dat is gewoon de strekking van jouw posts, of je dat nu leuk vindt of niet.

 8. @ Sjakie

  Zul je verbaasd over staan, er zijn hier wel degelijk goede acteurs te vinden, doch de film moest ‘internationaal’ worden en derhalve in het Engels. Wanneer we nu kijken waar de film is vertoond dan had het net zo goed met lokale– en Nederlandse acteurs afgehandeld kunnen worden.
  Giovanni Abath bv had de rol van Tula al in de trailer gespeeld (van een paar jaar terug) en hij heeft meer dan genoeg kwaliteit in huis om de hele rol te spelen. Het zou tevens een mooi zetje voor zijn film carriere kunnen zijn.

  Het werken met zowel lokale– als Nederlandse acteurs had ten eerste veel minder druk op het budget gelegd, waardoor veel meer mogelijkheden wel benut hadden kunnen worden (naast het bv gewoon op tijd betalen van alles en iedereen die mee heeft gewerkt aan de film) om de film beter tot zijn recht te laten komen.

  Ten tweede zou de film meer authentiek zijn overgekomen. Het werkelijk bedroevende Engels van veel acteurs was vaak tenenkrommend, terwijl het papiaments en Nederlands de acteerprestaties positief hadden beinvloed.

  Ten derde zou een echt Nederlands/Curacaose film de deuren hebben geopend voor subsidie uit Nederland. Nu bleven die gesloten omdat de film in het Engels was, met buitenlandse acteurs.

  Ik denk dat de producenten, wanneer ze nu kijken naar de internationale belangstelling, tot de conclusie komen dat de keuze voor een Engelstalige film i.p.v. ondertiteling in het Engels, fout is geweest.

 9. Sjakie, oneens! Gerrit Schotte is een uitstekende acteur. Wat dacht je van zijn rol als MP? ‘t Was net echt 🙁

 10. @Edgar, wie hadden er dan in mee moeten spelen? Ivar Asjes en Gerrit Schotte?

  Komop er zijn geen acteurs hier..

 11. Zal ik doen Zorro bedankt voor de tip, maar ophouden he! bo mes sa wat ik bedoel.

 12. @GVC Wel eens nagedacht over het verschil van attitude van de Makamba alhier en de Curaçaoënaar in de Nederlanden? Wel eens nagedacht wat de Makamba hier BIJDRAAGT en de Curaçaoënaar KOST? Je hebt geen recht op zo’n grote smoel en hoewel ik me geschaamd heb voor het gedrag van Nederlanders in het verleden bij het zien van de film, heb jij je kennelijk geen moment geschaamd toen je het verschil in attitude van Tula en de moderne YdK zag. Shame on you. E problema mas grandi di e YdK ta e YdK ta kompletamentu sin berguensa. Schaamteloos, werkschuw en eeuwig zeiken tegen de ‘Makamba’; over azijnzeikers gesproken…

 13. @ GVC. maar houd op met zeiken op ons aub.

  Nou doe je het weer. Koop eens een verklarend woordenboek der Nederlandse taal.

 14. @Edgar laten we het op deze topic houden en dan zou ik graag van jou een quote willen zien van een ontkenning. Dat het bij andere topic weleens mensen wat ontkennen kan best maar daarvoor hoef je niet iedereen over een kam te scheren. Ik zou dat relatieveren van mij weer uit de prullebak halen. Trouwens waarom kan je als criticaster geen tegenwind kunnen verwachten. Kritiek is niet altijd per definitie goed of opbouwend bedoeld. Desalniettemin nemen we het graag aan.
  Verder schrijf je: Dat degenen die gewoon dit soort zaken wel aangepakt zien worden maar continu te horen krijgen dat ze maar op moeten hoepelen staat zo ongeveer gelijk aan de dictatuur van het proletariaat.

  Van mij hoef niemand op te hoepelen, ik zeg alleen als je niet gelukkig bent kun je ook verkassen (altijd hun eigen keuze natuurlijk), wie wil nou ongelukkig ergens blijven hangen. Zo nodig hebben die azijnzeikerd Curacao niet, dezelfde ingredienten van zon, zee, strand, goed leven kunnen ze vast ergens anders vinden met lokale mensen die wel in hun smaak vallen. Nogmaals give us YdK a break en houd op met hoderen in ons hoofd op ons eigen eiland ook nog eens.

 15. @Zorro prima als je dat vind heb ik echt geen problemen mee, maar please als je meer Ydk bent geworden houd toch op met zeiken en je gezeikt goedpraten onder het mom kritisch te zijn en geniet van jou nieuwe leefomgeving met relaxte, luie en corrupte mensen. We werken eraan (op onze tempo) en nemen graag opbouwende kritiek aan maar houd op met zeiken op ons aub.

 16. Zucht….. Edgar, hou nou eens op. Get a life. Wat ben ik blij dat ik jou niet persoonlijk ken.

 17. Ach ja, we vergeten allemaal dat deze film alleen om het geld is gemaakt, men hoopte er rijk en beroemd mee te worden, maar ben wel benieuwd of een van de aandeelhouders ons inzage kan geven wat dit hele project nu opgebracht heeft?

 18. Overigens, de TULA film had een leuke film kunnen zijn, maar is het niet geworden. Daarvoor ontbraken teveel zaken, waarvan de gemiddelde Curacaoenaar geen weet van heeft.
  Het is wel frappant te lezen dat juist nu de YDK beweren trots op de film te zijn, terwijl ze bij het maken van de film in de verste verten niet te vinden waren (afgezien van wat figuranten).
  Curacao liet zich bij deze film weer als vanouds kennen, door te schitteren in afwezigheid en desinteresse.
  En geloof me, ik weet waar ik over praat, want ik was er wel.

 19. @ GVC,

  Leuke reactie.
  Niemand ontkent het, maar…………..als je even de reacties hieronder en op vele andere topics leest, dan zul je alleen maar ontkenning tegenkomen. Dus dat relativeren van jou kunnen we ook in de prullenbak gooien.

  En het eeuwige verkassen wordt ook aftands en afgezaagd. Wie corruptie, criminaliteit, lamlendigheid, vervuiling etc maar afdoet als ‘dat is onze cultuur’ durft het probleem dus niet te benoemen.
  Dat degenen die gewoon dit soort zaken wel aangepakt zien worden maar continu te horen krijgen dat ze maar op moeten hoepelen staat zo ongeveer gelijk aan de dictatuur van het proletariaat. Niet degenen die er iets van zeggen, maar degenen die het allemaal wel aardig vinden zijn de asocialen, de proleten. Het enig nadeel is dat ze dat zelf niet willen of kunnen beseffen.

 20. @ GVC. Je hebt echt een groot probleem nl. het woord negatief en zeiken, dat je uitsluitend te onpas gebruikt. Wie de waarheid zegt en kritisch is met positieve bedoelingen is juist positief. Juist die heeft het glas halfvol terwijl die van jou halfleeg is.

  Accepteer gewoon hoe wij zijn met al onze gebreken en blijf positief, jullie hadden ook op Haiti kunnen zitten.
  Uitsluitend dan voor een korte vakantie. Je moet altijd proberen jezelf en anderen te verbeteren op een positieve wijze natuurlijk en dat lukt best. Acceptatie komt later als iemand blijft persisteren in eigenwijsheid en domheid, want die is dan niet te helpen. Onderzoek alles en behoud het goede, waardoor ik minder Nederlander ben geworden en meer YdK. Een prima mix wat mij betreft en ook gelukkiger op nos dushi Korsou.

 21. Op bijna elk artikel zijn er wel weer negatieve reacties over de YDK. In plaats van gewoon eens een keer iets als positiefs te zien moeten we gelijk weer commentaar gaan leveren. En ik zeg niet dat wat er gezegd word over de YDK niet waar is, want het meeste is idd waar maar moeten we daar nou steeds over zeuren?? het is nou eenmaal zoals het is.

 22. Aurelius,

  Als je niks meer te vertellen hebt…. maar je geeft in iedergeval toe dat jij een rasechte azijnzeikerd bent en je toon mag matigen… of juist jouw teennagels laten knippen 😉

  Trouwens je staat leuk op de foto bij het bericht over de homo manisfestatie… je nagels hebben denk ik geen prioriteit en terecht 😉

 23. @Edgar je kan problemen ook aanpraten en verzinnen. Let’s count our blessings ipv naar problemen lopen zoeken, daar zijn ze goed in Nederland vandaar dat er zoveel depressieve mensen zijn in Nederland en zelfmoord gevallen, omdat ze constant over hun problemen moeten praten omdat dat zogenaamd beter is. Wie bepaald dat? Op Curacao ontkent niemand dat er problemen zijn zoals corruptie, weinig gemotiveerd zijn, lui enz. Echter men gaat ook door met leven. De film Tula heeft een erkenning gekregen. Die film kreeg veel kritiek terecht of onterecht. Ipv dat men dit als iets positief ervaart gaat men weer nagatieve bedoelingen achter plakken en die kans pakken om op YdK te gaan lopen zeiken. Niet gelukkig? Verkassen zou ik maar zeggen.

 24. @ Khm,

  Er is wel een verschil in gradatie tussen ‘minder gemotiveerd’/ ‘relaxter’ en ronduit lui, corrupt en crimineel (op sommige vlakken.
  Het maar doen voorkomen alsof het allemaal een gezellig clubje is maakt het wel een romantische voorstelling, die helaas niet met de werkelijkheid overeenkomt.

  Waarom is het zo moeilijk voor velen om de waarheid onder ogen te zien ? Waarom durven we die niet te benoemen.
  Zolang men voor de waarheid blijft weglopen zullen we ons nooit kunnen verbeteren, immers je kunt een probleem pas aanpakken wanneer je hebt onderkend dat er een probleem is en waar de oorzaak ligt.

  Of gaat dit voor sommigen alweer een stap te ver ?

 25. Jackson, je moet je teennagels knippen: het staat een stuk netter en je tenen worden er korter van 😀

 26. Aurelius,

  Als er volgens jou niks kan veranderen, waarom blijf je dan ook zeiken? Neem er dan genoegen mee en stop met zeiken…

  Waarom moet je overigens nog zeiken als al het negatieve volgens jou iets van elke dag is? Word je niet moe van jezelf dan? Druk maken met hoge temperaturen is niet goed voor je.. Maar goed ik denk overigens niet dat je gemist zal worden….

 27. @Zorro ik geloof je best, want ik heb geen zeikerige Makambas gezien op Curacao afgelopen jaren. Velen voelen zich echt lekker op Curacao. Ik stel voor stop met hoderen (zeiken dus) over onze YdK. Accepteer gewoon hoe wij zijn met al onze gebreken en blijf positief, jullie hadden ook op Haiti kunnen zitten.

 28. @khm, valt wel mee hoor.. daarom komen mensen van de regio naar Curacao om wat te doen? juist keihard werken.. ydk staat regionaal bekend als lui.. zelfs de meeste ydk neemt deze andere eilandbewoners in dienst om het harde werk te doen.

 29. Ik vond het een prima film, met name educatief op de Antillen en in Nederland te gebruiken. Daarbuiten ben ik bang dat het verhaal en de lokatie de mensen minder interesseert.

  In dat licht moet je film ook zien. Het is net als Gerrit Schotte, in ons bananenrepubliekje valt hij niet op en kun je zelfs lachten om deze pedante ijdeltuit, maar als je met hem de grens over gaat schaam je je toch dood voor deze herhaald veroordeelde MAVO3-er.

 30. @ Oscar Ik zie het overigens nog wel een keer gebeuren dat een Curacaose Miss World wordt, want er zijn werkelijk schoonheden bij die behalve het uiterlijk, ook nog eens een mooi innerlijk hebben, met de nodige hersencapaciteit. Niet zo negatief doen: er hoeft immers maar een[1] zo’n uitzonderlijke vrouw op deze klif te lopen, en er lopen schoonheden genoeg. Met ‘the Brains’ is het wat schameler gesteld, maar dat is een mondiaal probleem, dunkt me…

 31. @ Oscar Het is een 100% Nederlandse productie, die zich afspeelt op Curacao. Schindler’s List is toch ook geen Duitse film? Tjongejonge zeg…

 32. @GB Inhoud van de film: Tula, een slaaf, verdedigt met ongekende welsprekendheid en beschaving de vrijheden van zijn lotgenoten en maakt zo de blanke ‘meester’ ten schande. Pas als het niet meer kan, grijpt hij naar de wapenen. Een indrukwekkend relaas van een man die vecht voor de vrijheid en voor eigen verantwoordelijkheid. Het is ook het relaas van een man die met al zijn idealen, zijn welsprekendheid en beschaving in niets meer lijkt op de huidige YdK. Een film waarbij zowel Makamba als YdK het schaamrood naar de kaken zou moeten stijgen…

 33. @Aurelius De meeste Nederlanders (uit nederland) komen hier wonen omdat er hier lang niet zoveel regelgeving is en omdat het hier relaxter wonen is. Dan moet je ook niet gaan zeiken als de lokale bevolking ook wat relaxter is en wat minder “gemotiveerd” is. Dat is trouwens niet alleen op Curacao maar op bijna alle kleine eilanden in de Cariben. Hoort er gewoon bij.
  Had je van te voren aan moeten denken voordat je hier naartoe kwam.

 34. @zorro, alsof een film van curacao ooit een oscar zal halen.. net zoals curacao geen miss world zal krijgen en het curacao voetbal team nooit op een wk zal spelen..

 35. @ GVC. wat ook een feit is toch?

  Ik zal je verbazen met een driewerf NEE.

 36. Laten we vooral blijven doorzagen over de “kwaliteit” van de film. Dan hoeven we ook niet door te denken over de inhoud van de film.

 37. @Zorro dat is ook zo Zorro. Geen probleem. Maar pak de boeltjes wel op en ga ergens waar jullie niet zo zuur hoeven te zijn wat ook een feit is toch?

 38. @ GVC. dat er met de YdK niets deugt.

  Die uitspraak is voor jouw rekening waarschijnlijk uit frustratie, dat Aurelius de waarheid spreekt en dat blijft hier een probleem c.q. taboe.

 39. @ Daryl. heeft Tula de Film dan ook vals gespeeld door in het midden van het seizoen ineens andere ballen te gaan gebruiken?

  Dan heb je mij verkeerd begrepen, want het is niet nodig om dat erbij te slepen. Het gaat om het niveauverschil tussen bijv. Cannes en Trinidad & Tobago en toch blijft het een filmprijs zonder ooit een Oscar te krijgen.

 40. @Aurelius er zijn in Nederland genoeg gemotiveerde mensen wat blijf je je eigen leven zuur maken op het eiland als je toch vindt dat er met de YdK niets deugt. Of wacht je tot het eiland compleet door de Makamba’s overgenomen wordt?

 41. @Zorro, heeft Tula de Film dan ook vals gespeeld door in het midden van het seizoen ineens andere ballen te gaan gebruiken?

 42. @ Jackson Ik weet niet hoe lang jij al op deze klif woont, maar je zou toch ondertussen wel moeten begrijpen dat men hier trots is op hetgeen ze niet gebouwd hebben en plukken van hetgeen ze niet gezaaid hebben. Als jij denkt dat je de YDK kunt motiveren, dan gun ik je van harte een plaats in de politiek, want dan hebben we jou hier broodnodig. Ik vrees echter met grote vreze dat het enige wat jij bezit een groot en blind vertrouwen is in het vermogen van de YDK. Blind vertrouwen is een slechte raadgever en heeft meer met verdwazing dan met wijsheid van doen. Maar goed, ik daag je uit! Prove me wrong! Al was het alleen maar door voorbeelden te geven van YDK-gedrag!!!

 43. Laten we zeggen, dat dit zoals het verschil is tussen 58 homeruns in Japan of Amerika, maar het blijven homeruns.

 44. Aurelius,

  Waar het op neer komt, zodra je een prijs hebt gewonnen ben je sowieso beter dan diegene die ook iets hadden ingezonden of mee hadden gedaan aan wat voor iets dan ook.

  “Build on small successes” zal bij vele azijnzeikerds zoals jullie dus niet echt opgaan. Alleen maar zeiken en blijven zeiken en dan raar vinden als er mensen gedemotiveerd raken? People skills is ver te zoeken bij jullie en ik hoop van harte dat jullie geen managers zijn, want leren kan men niet van jullie. En iemand motiveren is al helemaal een fictie in jullie wereld…

  Kwaliteit of niet.. prijs is een prijs..

 45. @ Jackson Het was een typische Nederlandse productie: leuke beelden slechte montage. Zo gaat het helaas maar al te vaak met Nederlandse films. Jij hebt natuurlijk geen enkele moeite met keiharde kritiek op de Nederlandse cinematografie, behalve als het over Tula gaat, want die film is van ‘ons’ (Curacao). Curacao heeft er echter geen reet bijgedragen aan de casting, financien of montage. Een IMBD rating van 6.8 is gewoon niet veel, wees nou eens eerlijk -dat is geen rating die in de prijzen valt normaliter. Maaskant heeft dus een ijzersterk punt. Maar nee, hij mag weer eens niks zeggen van jou. Vermoeiend. Ik vond de film overigens het kijken waard, maar ik besef wel dat dat komt omdat ik op Korsou woon als Makamba, niet om de cinematografische topkwaliteit van de film…

 46. Heel mooi en een felicitatie waard!

  Alleen is het bericht niet volledig. De film kreeg een ‘special mention’ oftewel eervolle vermelding in de categorie Best Caribbean film by an Int’l Filmmaker en ontving vooral erkenning voor de cinematografie.

 47. Het is ook serieus nooit goed…

  Iets positiefs ligt ook nooit aan diegene die het gemaakt hebben of voor elkaar hebben gekregen, nee het is het slechte niveau van de anderen als je ooit iets wint… Maar op eigen krachten iets kunnen bereiken, nee dat geloven alle azijnzeikerds niet…

  En problemen op Curacao? Dat ligt altijd aan anderen maar nooit aan de azijnzeikerds.. want die zijn zo goed…

  vermoeiende mensen!

 48. @ Pretublanku,, Het hangt natuurlijk ook van het niveau van de andere inzendingen af.

 49. Er was toch zoveel kritiek op deze film?