homovlagCURAÇAO – Uitgedost met nepwimpers en hoge hakken, zo gaat de 21-jarige Carlos Vicente zaterdag dansen op het Wilhelminaplein. De eerste Gay Pride wordt deze week georganiseerd op Curaçao met zaterdag het hoogtepunt: een manifestatie in Punda. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Vroeger schaamde ik me, omdat ik op mannen val”, vertelt Vicente. “Sinds een paar jaar ben ik die schade aan het inhalen én goed ook. De Gay Pride is iets waar ik me al weken op verheug.”

Geaccepteerd
Vicente is opgegroeid op Curaçao en behalve wat scheldpartijen, voelt hij zich geaccepteerd op het eiland. “Natuurlijk was mijn familie niet blij en heb ik mijn seksualiteit een poos verborgen gehouden. Op mijn achttiende was ik er klaar mee en ik besloot mezelf te zijn. Ik voelde me ontzettend bevrijd. Dit ben ik nu eenmaal. Ik hoop dat Curaçao door dit soort evenementen gaat begrijpen dat wij ook onszelf willen zijn en deel uitmaken van de bevolking.”

‘Te flamboyant’
Niet alle homoseksuelen staan te springen om evenementen zoals de Gay Pride. De 27-jarige Victorine Seibert vindt het teveel van het goede. “Natuurlijk heeft zo een evenement goede kanten, maar voor mij persoonlijk hoeft het niet. Het is te flamboyant en overdreven en dat schrikt mensen alleen maar af. Op deze manier doorbreek je geen taboe, maar creëer je alleen maar een grotere barrière. Meestal draait het vooral om het seksuele, dat klopt natuurlijk, want het gaat ook om het uiten van je seksualiteit, maar het wordt teveel benadrukt. Homoseksualiteit zou gewoon moeten zijn. Daar komen geen leren broeken bij kijken.”

Curaçao vooruitstrevend
Oprichter van FOKO (Fundashon Orguyo Korsou) en mede-organisator van de Curaçaose Gay Pride Mario Kleinmoedig vertelt dat zaterdag ook stilgestaan wordt bij slachtoffers. “We beginnen met een plechtigheid om de mensen te herdenken die geweld hebben meegemaakt of zelfs zijn vermoord, omdat zij gay waren of streden voor gelijkheid.” Hierna volgt de ‘Dance 4 Love’.

Gay-bashen
Curaçao doet het volgens Kleinmoedig goed wat betreft acceptatie van homoseksualiteit. Helemaal vergeleken met de regio. “Op sommige kleine eilanden in de Caribbean is homofilie helemaal verboden terwijl op andere eilanden nog vaak geweld wordt gebruikt tegen homoseksuelen. Als twee mannen hier hand in hand lopen, worden ze wellicht uitgescholden voor ‘mariku’, maar een machete tussen je ribben zoals in Jamaica gebeurt gelukkig niet. Ook vergeleken met Nederland doet Curaçao het niet slecht. Het ‘gay bashen’ dat in Nederland nu is teruggekeerd kennen we hier niet.”

Grote parade
De Gay Pride werd gisteren officieel geopend. Volgens Kleinmoedig is deze Pride slechts een generale repetitie voor de plannen komend jaar. In mei moet namelijk een grote Caribische parade over het eiland trekken. “We hopen dan op mensen uit de hele Caraïben, ook van de eilanden waar het illegaal is om homoseksueel te zijn.”

Plasterk
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft premier Ivar Asjes gefeliciteerd met de Gay Pride. Of minister van Koninkrijkrelaties Ronald Plasterk, die dit weekend de eilanden opzoekt, een kijkje neemt tijdens de manifestatie is niet bekend. Kleinmoedig hoopt van wel. “We zouden hem heel graag zien zaterdag. Dit zou een goed signaal afgeven aan iedereen!”

8 reacties op “Gay Pride als generale repetitie voor Caribische parade”

 1. het is triest te lezen dat er nog steds mensen zijn, die zo denken als Willlie en Jacinto.
  Jacinto, die zelfs het woord fasoenlijk gebruikt in samenstelling met antillianen?
  Nooit gehoord van corrupte politici, overvallen, volle gevangenissen, bysides, teenerzwangerschappen?
  homo”s en Lesbiennes zijn gewone mensen met een voorkeur om verliefd te worden op mensen van hun eigen geslacht.
  net zoiets als linkshandig zijn 5-10% van de mensen zijn linkshandig.
  hetzelfde geld voor homosexualiteit.

  het geloof heeft hier niets mee te maken.
  de bijbel is geschreven door oude mannen in een woestijn, dat kunnen we in de 21e eeuw niet meer serieus nemen.
  God is liefde en de schepper, dus hij heeft liefde voor alle mensen en heeft alle mensen geschapen, zoas ze zijn!!!!
  Juist de christenen zouden dit moeten weten…..

 2. Beste Willie,

  Veel succes met je nieuw leven in een ander land, bij deze een paar suggesties van landen waar je kunt gaan wonen. Iran, Mauritanië, Sudan, Saudi-Arabië, Jemen en delen van Nigeria en Somalië kennen ze de doodstraf op Homofilie. Lijken me plezierige en tolerante smaenlevingen om een nieuw bestaan te beginnen.

  Nogmaals veel succes bij je kueze!!

 3. @ Jacinto,

  Op basis van welke wet denk jij meer rechten te hebben dan een ander ?
  Ooit van de grondwet gehoord ?
  Zou hem maar eens gaan lezen en dan in een hoekje gaan zitten om jezelf eens heel diep te schamen.

  De gemiddelde YDK schreeuwt continu moord en brand dat Nederland discrimineert, maar ondertussen discrimineren ze zelf harder dan wie dan ook.

  Homoseksualiteit is niet besmettelijk, dus waar je bang voor bent is mij een volstrekt raadsel.

 4. Nou Willie, liever een poot, dan zo’n zielepoot als jij. Curacao is na jouw vertrek weer een stukje beter geworden. Een prachtig voornemen van je het eiland te verlaten! Verbeter Curacao, begin bij jezelf. Je hebt een fantastische zelfkennis en je begrijpt natuurlijk dat er aan jou niks te verbeteren valt. Er rest nog maar 1 optie: het eiland te verlaten. Bewonderingswaardig dat je die consequentie neemt! Ik hoop alleen niet dat je naar Nederland, maar liever naar Pakistan of Somalie emigreert… Er zouden meer Curacaoenaars zo moeten zijn als jij 😀

 5. @jacinto, wees blij, nu kunnen de ydk man er gewoon uit voor komen en hoeven ze niet als undercover brothers hun dingetjes in het geheim doen terwijl ze getrouwd zijn met een vrouw..

 6. @ Jacinto. Hoe komt het toch dan geaccepteerd .

  Omdat we hersens hebben om te gebruiken en respect voor ieder ander moeten hebben conform de rechten van de mens.

 7. Op een Eiland van fatsoenlijke Antillianen
  Hoe komt het toch dan geaccepteerd .
  Terwijl op Antilliaanse grond is een man een man en een vrouw een vrouw .
  En nu dat Curacao is niet meer onder Nederland is .
  Moeten Curacao wel de acceptabel Cultuur van Nederland dragen .
  Zeker weten dat de Curaçaose volksvertegenwoordiging zijn in slaap gevallend !!
  Dobbel R heb gelijk want “Awor ta bolo ku bolo “

 8. Bah, op zo’n eiland wil ik niet meer wonen. Het wordt te krap allemaal, en vooral raapt de zeep niet van de grond. Ik keer de rug naar Curaçao toe en ik wens jullie allemaal een goed FUCKING DAY!