• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

thumb literatuurCURAÇAO – De Colombiaanse schrijver en dichter Álvaro Mutis Jaramillo is gisteren overleden in Mexico-Stad. Dat heeft de Mexicaanse commissie voor cultuur en kunst bekendgemaakt. Mutis is 90 jaar oud geworden. Zijn bekendste personage was zeeman Maqroll el Gaviero.

Mutis begon zijn carrière als schrijver in 1948 met de publicatie van zijn eerste dichtbundel La Balanza. Vijf jaar later volgde Los Elementos del Desastre. Zijn opmars als schrijver werd gestuit door zijn veroordeling in 1959 voor verduistering. Hij woonde toen al drie jaar in Mexico. In totaal zat hij vijftien maanden in de cel.

Zeeman Maqroll
Zijn populariteit was tegen 1986 weer groeiende, met de publicatie van het eerste boek in zijn reeks Empresas y Tribulaciones de Maqroll el Gaviero, vertaald als De Omzwervingen Van Maqroll el Gaviero. Zeeman Maqroll el Gaviero wordt gezien als een van de memorabele figuren uit de hedendaagse literatuur.

Erkenning
Mutis genoot uiteindelijk bekendheid tot ver buiten de grenzen van zijn vaderland en zijn thuisland Mexico. Hij werd gezien als een van de grote vertellers van zijn generatie. Hij werd voor zijn werk bekroond met onder meer de Premio Xavier Villaurrutia, de Prins van Asturiëprijs en de Cervantesprijs.

Garcia Marquez
Mutis’ tijdgenoot en vriend Gabriel Garcia Marquez zei ooit over Mutis dat Mutis’ literaire oeuvre beter was dan dat van hem. “Ik weet dat Mutis beweert dat ik zijn leermeester ben, maar dat zeggen alle professoren van hun beste leerlingen”, stak Garcia Marquez zijn bewondering niet onder stoelen of banken.

© Novum

www.versgeperst.com