• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

TILBURG – Carnaval ligt alweer twee maanden achter ons. Denk je er nog wel eens met heimwee aan terug? Ruweny Martina en Jerswin de Windt wel. Deze leden van de brassband Sonic Brass uit Nederland kwamen naar Curaçao voor deelname aan de Gran Marcha én voor een ontdekkingsreis naar hun roots.

De Tilburgse brassband kwam afgelopen carnaval naar Curaçao. Het was altijd al een droom van de band om mee te lopen in de Gran Marcha. Verder had de reis als doel het eiland te leren kennen, zowel  de cultuur als hun familieleden. Bandleider Jerswin de Windt (26 jaar) heeft wel op Curaçao gewoond als kind, maar was alweer negen jaar niet op het eiland geweest. Ruweny Martina (17 jaar) daarentegen woont zijn hele leven al in Nederland en was nog nooit op Curaçao geweest. Met Versgeperst.com blikken zij in Nederland terug op de reis.

Culturele ontdekkingsreis
De broer van Jerswin liep al lange tijd met het idee om met de band een keer naar Curaçao te gaan voor de parade. Jerswin: “Maar zo’n reis organiseren is niet makkelijk. Er komt veel bij kijken”. De groep heeft dan ook hard gewerkt om het geld bij elkaar te krijgen. Dankzij hard werk en een paar goede sponsoren kon de reis doorgaan.  Jongerenwerker Rogier van Luxemburg vertelt: “We maakten ook duidelijk aan de sponsoren dat het geen snoepreisje zou worden, maar een culturele ontdekkingsreis. Jongens net als Ruweny worden in Nederland gezien als Antilliaan, maar ze zijn er nog nooit  geweest. Verder was het merendeel van de groep al zeven à acht jaar niet meer op Curaçao geweest. Hun kennis over het eiland was dan ook zeer beperkt.”


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sonic Brass had de eer om minister-president Emily de Jongh-Elhage te ontmoeten. “We dachten dat ze misschien wel streng zou zijn, maar ze was echt super lief.”  Jerswin staat achteraan vierde van rechts ( de rood geruite blouse) en Ruweny staat rechts helemaal aan de buitenkant.

‘Door het publiek ga je door’
De jongens zijn dolenthousiast over spelen in de carnavalparades op Curaçao. Het is duidelijk dat het Curaçaose publiek hun harten heeft gestolen. Ruweny: “De Teen Parade en de Gran Marcha: het zijn echt wel de langste en zwaarste parades die ik ooit gelopen heb. Ook zeker de mooiste. Het begint rustig, maar het wordt steeds drukker. Na een paar uur word je moe, maar door het publiek blijf je doorzetten. De mensen langs de kant waren echt geweldig. Iedereen doet gek, ze dansen en springen mee.”

Bijzondere ontmoetingen
Jerswin vertelt over het herzien met zijn familie op Curaçao, die hij zo’n negen jaar niet meer had gezien.  “Je moet tijdens zo’n ontmoeting geen gesprekken verwachten over bijvoorbeeld mijn leven in Nederland. Het is genoeg voor hen dat ze je zien. Er komen geen vragen, als je naar elkaar kijkt weet je eigenlijk al wat je wilt vertellen. Je ziet dat het goed is. Dat is heel raar, maar dat is zo.” Hij lacht. “Wat ze wel vragen is of je eten wilt en dan krijg je een groot bord met eten voorgeschoteld.” Ook Ruweny heeft de eerste ontmoeting met zijn overgrootmoeder als bijzonder ervaren. “Die vrouw heeft mijn moeder grootgebracht, dus het is geweldig om haar te spreken en te zien. Zij houdt heel veel van mijn moeder.”

Terug naar je roots
Beide bandleden willen uiteindelijk op Curaçao gaan wonen. Vooral Ruweny heeft daar haast mee. Hij wil gaan nadat hij zijn diploma gehaald heeft. “Kijk, het is niet alleen de warmte, de feesten of de stranden. Het is een gevoel dat ik heb. De sfeer is daar totaal anders dan in Nederland. Soms heb ik het gevoel dat ik daar mijn rust kan vinden. Ik ben door mensen gewezen op de mindere kanten van Curaçao maar niets weerhoudt mij ervan. Ik ga gewoon.”

De groepsband
Terugblikkend op de reis kunnen de muzikanten één ding concluderen. Jerswin: “De groepsband is echt versterkt. Mensen gaan nu ook buiten de band met elkaar om. Op Curaçao hadden we elkaar nodig, dus dat heeft ons closer gemaakt.” Ruweny vult aan: “Ik was een beetje de nieuweling in de groep en ik had nog niet echt mijn plekje gevonden. Door carnaval op Curaçao is dat veranderd. Ik durf nu ook beter Papiaments te praten in de groep, dat vertrouwen heb ik gekregen.”

Beelden van de Gran Marcha die Sonic Brass zelf maakte.

www.versgeperst.com