• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Tessa & Izaline CalisterCURAÇAO – We schuiven aan bij de ontbijttafel van Izaline Calister en haar vriend, Victor. Izaline is hees en naar eigen zeggen een tikje overwerkt. Ze gaf afgelopen week concerten, op zowel Curaçao als op Aruba. “De vroege ochtendvluchten doen mij de das om.”

Izaline woonde tot haar achttiende op Curaçao. Ze had het gezellig thuis met haar broer en zus. “Mijn middelbare schooltijd was fantastisch, lekker met vriendinnetjes kleppen en naar de film,” vertelt ze. “Zonnig en onbezorgd.” Muziek speelde een grote rol in haar jonge leven, ook al was het een beetje stiekem. “Ik hield namelijk van hele andere muziek dan mijn leeftijdsgenoten,” legt Izaline uit. “Van de muziek die mijn vader draaide, Cubaanse bolero’s en Curaçaose walsjes, heel ouderwets. Ik was altijd bezig met obscure radiostations en cassettebandjes. De Venezolaanse zender Coro bijvoorbeeld!”, lacht de zangeres. “Ik heb gewerkt aan een enorme schatkist aan oude liedjes. En die bandjes, die kan ik nog steeds niet weggooien,” oogt Izaline schuldig.

Bananenstoba
Nederland vond Izaline heerlijk. “Nederland stond voor vrijheid en daar had ik zo naartoe geleefd! Bovendien studeerde mijn zus er al”. Voormalige tumba-koningin is blijven hangen in Groningen waar ze al achttien jaar woont. “Alleen in december ga ik altijd terug naar Curaçao. Voor de sfeer, mijn familie en de heerlijke bananenstoba van mijn moeder!”

Meeslepend
Antilianen gaan niet vaak naar het theater, valt Izaline op. “Dat vind ik echt jammer. Het is namelijk zo gezellig als ze er wel zijn, voor mij en voor de sfeer. Antilianen beginnen al te zingen bij het derde nummer. Ze slepen echt iedereen mee!” Haar muziek is voor iedereen. Of je nou Papiamentu verstaat of niet. “Ik schrijf steeds meer zelf, dus ik kan de nummers goed uitleggen. Het gaat over simpele dingen, over gevoel.” Wel past de wereldster haar repertoire aan in ieder land. “Mexicanen zijn romantische zielen, dus de ballads doen het daar heel goed. In andere landen zoals Israël houdt men meer van jazzy sounds”.  

Stigmatisering
Izaline komt op voor de Antilaanse gemeenschap. “Zoals dé Antiliaan vaak beschreven wordt, zo iemand heb ik nog nooit ontmoet!”, zegt Izaline serieus. “Tuurlijk zijn er veel mensen in Nederland die rotzooi trappen en die heb je hier ook. Maar hier kun je het relativeren, in Nederland wordt het gelijk zo’n stigmatisering.”       

Meisje
De jazz-zangeres is 26 weken zwanger en denkt dat het een meisje wordt. “Zes jaar geleden was mijn zus zwanger en ik werd midden in de nacht wakker met een liedje in mijn hoofd. Voor een meisje. Ik weet nog dat mijn zus opbelde en riep: ik heb je teleurgesteld! Ik heb een zoon. Ik moest zo láchen! Nu denk ik dat ik het voor mezelf geschreven heb.”

www.versgeperst.com