Kerwin DuinmeijerCURAÇAO – Fundashon Bos di Hubentut ontvangt dit jaar een Kerwin award voor haar project ‘Kibrando e gritunan silensioso’. De Kerwin Awards worden elk jaar uitgereikt aan personen of organisaties die zich onderscheidend hebben ingezet om het leven van kinderen te verbeteren.

In Amsterdam wordt vandaag herdacht dat de destijds vijftienjarige Curaçaoënaar Kerwin Duijnmeijer is vermoord. De herdenking vindt plaats op de Dam waarna een stille tocht volgt naar het Vondelpark, waar het standbeeld Mama Baranka (Moeder Aarde) staat. Het beeld Mama Baranka is gemaakt door kunstenaar Nelson Carrilho ter nagedachtenis aan Duijnmeijer. De herdenking is een aanklacht tegen racisme, discriminatie en zinloos geweld. Verschillende sprekers zullen tijdens de herdenking het thema ‘Antiracisme en samenwerking’ aan de orde stellen.

Afwezig
Anne-Sheila Albertoe, directeur van Bos di Hubentut, zegt zeer blij en vereerd te zijn met de Kerwin Award. De awards worden dinsdag 20 augustus tijdens de ceremonie op de Dam uitgereikt, maar Bos di Hubentut zal helaas niet bij aanwezig zijn. ‘Het is mooi dat het project ook in het buitenland erkenning krijgt’, aldus een zeer blije Sheila Albertoe. “Helaas kunnen we er niet bij zijn voor de herdenkingsceremonie en de prijs in ontvangst te nemen. We hebben het momenteel financieel heel erg moeilijk. Zo moeilijk dat we deze maand de salarissen nog niet hebben kunnen uitbetalen. Het zou daarom ongepast zijn om geld uit te geven voor een reis naar Nederland.”

Kerwin Award
Sinds 1984 organiseert een wisselende groep mensen een jaarlijkse herdenking. Sinds enkele jaren hebben zij zich verenigd in de Stichting Vrienden van Kerwin. De stichting wil met de awards personen en organisaties ondersteunen in hun streven naar een menswaardig bestaan voor kinderen en jongeren. Leidraad hierbij zijn De Rechten van het Kind zoals die in 1989 zijn vastgesteld door de Verenigde Naties.

Prijs
Dit jaar begint de stichting met het uitreiken van de prijs aan een organisatie op Curaçao. Fundashon Bos di Hubentut is met haar ‘Project Kibrando e gritunan Silensioso’ de winnaar van een Kerwin Award. Het is een project dat in 2006 begonnen is om de samenleving op te roepen open te praten en vooral aangifte te doen van seksueel misbruik van kinderen. Aanvankelijk was het project bedoeld om de taboe rond kindermisbruik te doorbreken. Later is Bos di Hubentut tot de conclusie gekomen dat preventief werk ook heel noodzakelijk is. In samenwerking met de verschillende relevante hulpverlenende organisaties zijn er verschillende projecten geformuleerd en uitgevoerd ter voorlichting van de samenleving.

Moord
Op zaterdag 20 augustus 1983 liep Kerwin met drie vriendjes tegen middernacht in de Damstraat een shoarmatent binnen. Er zijn ook skinheads in de zaak. Ze roepen ‘vuile Turk’ tegen de man achter de toonbank en brengen de Hitlergroet. De jongens lopen weer naar buiten, Kerwin als laatste. Als hij langs de skinheads wilt lopen, steekt één van de skinheads hem neer. Kerwin rent weg. Op de Dam loopt hij naar een taxi. Als de chauffeur uitstapt, klampt Kerwin zich aan hem vast. De chauffeur laat Kerwin op de grond zakken. Kerwin weet overeind te komen en kruipt in de taxi. Een voorbijganger helpt de taxichauffeur, die ‘geen rotzooi’ in zijn auto wil, Kerwin uit de auto te slepen. De chauffeur van een tweede taxi die net kwam aanrijden, weigert eveneens Kerwin mee te nemen, maar belt wel een ambulance. Kerwin overlijdt diezelfde nacht nog aan bloedverlies. Nico Bodemeijer, de dader, wordt de maandag erop aangehouden.

Zelfmoord
Bodemeijer was zestien toen hij het misdrijf pleegde. Hij werd veroordeeld tot opname tot ten minste zijn 21ste jaar in een inrichting voor buitengewone therapeutische behandeling voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechter achtte een racistisch motief niet bewezen. De dodelijke steekpartij leidde tot landelijke ophef. Velen zagen het als de eerste racistische moord sinds de Tweede Wereldoorlog. Bodemeijer kwam begin 1988 vervroegd vrij. Vorig jaar pleegde hij zelfmoord.

www.versgeperst.com