• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

geniale anarchie izaline calisterCURAÇAO – In het WTC vond gisteravond de voorstelling Geniale Anarchie plaats. Het stuk is gebaseerd op de verzameling columns van de Curaçaose schrijver Boeli van Leeuwen. In het boek schetst Van Leeuwen een dwarsdoorsnede van de Curaçaose samenleving.

Die samenleving is sinds het verschijnen van het boek niet wezenlijk veranderd, lijken de schrijvers te suggereren. In de voorstelling is er een politicus neergeschoten, iets wat ten tijde van de eerste voorstelling in Amsterdam (januari) nog niet gebeurd was. Later haalde we werkelijkheid de fictie alsnog in, maar misschien was het wel makkelijker te voorzien dan sommigen dachten.

Muzikaal
Hoewel aangekondigd als een ‘reading’, is de voorstelling sterk muzikaal omlijst. Het biedt de gelegenheid om bijvoorbeeld Van Leeuwens uiteenzetting over het fenomeen byside in muziek om te zetten. Met het muzikale vermaak zit het meer dan goed vanavond, en het nummer is minstens zo grappig als de column waar het op gebaseerd is. Wanneer het personage van de schrijver zelf aan het woord komt, uiteraard met de voor hem zo kenmerkende hoed, is het stuk heel dicht bij de typische verteltrant van Van Leeuwen gebleven. Curaçaoënaars zijn, ondanks dat het eiland al sinds de ontdekking ervan bezig is om ten onder te gaan, mensen die leven voor hun feesten. Het is goed toeven op de rand van de afgrond, en de humor is nooit ver weg. “Kijk, Suriname is daadwerkelijk ten onder gegaan. Dat is het verschil.”

Spanningen
De zelfspot ten spijt is de voorstelling ook confronterend, grimmig zelfs. Vooral de politici krijgen het flink met elkaar aan de stok en de gemoederen lopen hoog op als aloude taboes aan de orde komen. Uiteraard lopen persoonlijke en politieke spanningen dwars door elkaar heen – ook dat is typisch Curaçaos. Onder meer Kenneth Herdigein en Raymi Sambo laten zien geloofwaardige Curaçaose politici neer te kunnen zetten. Het is meteen de makke van het stuk dat het deels uit gelegenheidsacteurs bestaat van wie je dat niveau niet mag verwachten.

Ode
De voorstelling gaat zeker niet alleen over politici. Er komen talrijke talentvolle yu di Kòrsou langs die nooit bekendheid hebben genoten. Zoals Van Leeuwens vriend Wancho die niet kan uitleggen hoe hij het doet, maar met zijn eigen handen een auto in elkaar knutselt die in Pimp My Ride niet had misstaan. Geniale Anarchie is daarmee ook een geslaagde ode aan ‘ongedisciplineerde, inventieve, begaafde mensen’ die niet weten waarom iets werkt, maar hoe iets werkt. “Niet de Europese know-why, maar de Amerikaanse know-how!”. Willie wortels met een hekel aan autoriteit. “Maar in de houding springen, dat verdommen we ten enen male. Wie niet kan wennen aan deze geniale anarchie, hij repatriëre ten spoedigste of verhuize naar Aruba!”

geniale anarchie voorstelling

www.versgeperst.com