homovlagCURAÇAO – Kris van der Veen is een fundraising begonnen voor de documentaire ‘5000 Roebel’. De docu brengt de gevolgen van de Russische anti-homowet in beeld. Kort geleden werden de makers in het Russische Moermansk opgepakt, onder hen was de Curaçaose documentairemaker Sharelly Emanuelson.

De wet verbiedt het ‘promoten’ van ‘niet-traditionele seksuele relaties’. Voor de documentairemakers betekende het interviewen van een al dan niet minderjarige over homoseksualiteit hun arrestatie. De zaak kwam uiteindelijk niet voor de rechter, maar leverde wel een flinke kostenpost op.

7.500 euro
In de komende maand wil het Groningse Groen Links-raadslid 7.500 euro ophalen om de kosten van de documentaire te dekken. Dat is meer dan hij aanvankelijk begroot had. “De projectkosten zijn opgelopen doordat we zijn aangehouden tijdens de laatste dagen van ons verblijf: onder meer het tot tweemaal toe omboeken van twee verschillende vluchten, de door de politie in beslag genomen harde schijf en hoge telefoonkosten. Daarnaast hebben twee fondsen recent mijn aanvraag afgewezen. Maar: ik wil dat die film er komt”, besluit Van der Veen strijdlustig.

Anti-homowet
Van der Veen: “Eind 2012 vatte ik het plan om een film te maken. Ik was gegrepen door de plannen voor een anti-homowet in Rusland en wilde onderzoeken wat die wet betekent voor het dagelijks leven van Russen, en dan in het bijzonder transgenders, lesbiennes en homoseksuelen. Mijn plan bleek uiteindelijk niet zonder gevolgen: mijn filmcrew en ik werden de eerste buitenlanders die onder de nieuwe anti-homowet werden opgepakt”. De zaak kwam niet voor de rechter, wel kregen de documentairemakers een boete en mogen ze gedurende drie jaar het land niet in.

Informatie
Via platform ‘Voor de kunst’ kan iedereen een financieel steentje bijdragen aan de totstandkoming van de documentaire ‘5000 Roebel’. De deadline is op 8 september. In diezelfde maand wordt de docu gemonteerd, en in oktober moet ‘5000 Roebel’ het licht zien.

1 reactie op “Fundraising voor documentaire Russische anti-homowet”

  1. Het wordt tijd, dat God deze wereld gaat oordelen.