• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mangrovenCURAÇAO – Samen met de opening van het Endless Summer Sport Festival, zijn er deze week minstens vijftien nieuwe mangroves geplant in een deel van de Sint Joris Baai. Het planten van deze mangroves is een initiatief van milieu- en recycling bedrijf Green Force.

Die heeft voor de materialen en de nieuwe boompjes gezorgd. Samen met Miss Teenage Ecologic Curaçao, Megan Trenidad en Kelly Freeman van Poker2Charity, zijn er nieuwe rode mangroves geplant. Green Force roept, zoals ook andere milieu-organisaties, de regering op om de mangroves op Curaçao wettelijk te beschermen. “Curaçao is tussen 60 à 80 procent van zijn mangroves verloren door niet duurzame ontwikkeling van haar kustgebied. Het kan ook anders”, aldus Timo Brouwer, eigenaar van Green Force.

Antigua
“Antigua heeft ook een herintroductie-progamma voor mangroves en vele parken waar deze bomen beschermd zijn”, geeft Brouwer als voorbeeld. “De resorts hebben om de mangroves heen hebben gebouwd. Een toegevoegde waarde voor de vele toeristen die steeds milieubewuster worden”, aldus de Green Force-oprichter.

Waarde
“Mangroves zorgen voor lucht, biodiversiteit, beschermen onze kust tegen hoogwater en stormen en ze zorgen voor de bescherming van ons koraal tegen de vervuiling”, licht Brouwer toe. “Verder vindt 80 procent van de koraalvissen hun kraamgebied tussen de wortels van de mangroven en zijn deze bomen van toegevoegde waarde voor eco-toerisme.”

Wetten
“Elk zelfrespecterend eiland en land op deze wereld heeft maatregelen genomen om de mangroves te beschermen, het zij door milieuwetten of door aanwijzing van natuurparken waarin deze bomen zich bevinden”, zegt Brouwer. “Curaçao geniet van geen van beide en daarom lopen we ver achter andere landen als het neer komt op bescherming van iets dat zo belangrijk is.”

Mangroves

Kelly Freeman, Megan Trenidad en Timo Brouwer Foto: Green Force

8 reacties op “Mangroves geplant bij Sint Joris baai”

 1. weeral dikke proficiat aan green force, @ timo… je weet ik ben altijd mee….just call me !!!
  iedereen op de afspraak op 21 september voor de curacao clean up day…..meer details volgen nog…..en aan al die sluikstorters op curacao zeg ik…WIJ geven niet op !!!! en wij zullen winnen !!!!! die wetten zullen er door komen evenals de boetes….dus begin maar te sparen, want het gaat jullie nog veel geld kosten……forza green force, forza timo en alle andere milieuorganisaties

 2. @ Michiel,

  Wil je de boel weer met de mantel der liefde bedekken ?
  Toevallig ooit wel eens uit je raampje gekeken als je over de wegen tuft ?

  In een ander artikel wordt even gemeld dat Selikor, wederom met hulp van vrijwilligers, maar liefst 20 ton afval heeft weggehaald wat gewoon op straat was gedonderd.

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Wellicht wordt het gewoon tijd om eens op te houden met al dat ‘down playen’ (ach, het valt wel mee; het is niet zo erg; je overdrijft etc).

  De enorme berg afval die je hier werkelijk overal langs de wegen, in woonwijken etc ziet liggen is niet van dommemans huize en het wordt tijd om daar eens goed kwaad over te worden.
  Nu is men van plan om een ‘island wide’ initiatief te nemen om in 1 jaar tijd het eiland helemaal schoon te maken.
  Dat is een werkelijk hopeloze en nutteloze zaak, want waar de vrijwilligers de zooi opruimen gooien de YDK de troep weer weg.

  Of wil je soms gaan beweren dat het de ex-pats zijn die hier het eiland vervuilen ?

  Ik kan alleen maar zeggen: ‘Doe die oogkleppen nu eens voorgoed af en wordt eens kwaad wanneer iemand zijn troep gewoon op straat neergooit’.
  Of ben je soms bang voor de automatisch volgende agressie en scheldpartijen van de dader ?

 3. @Edgar: beetje minder kan ook wel Edgar, niet een hele bevolkingsgroep over 1 kam scheren.

 4. @Vogel: ik weet zeker dat als we een goed gesprek hebben we het 100% eens zullen zijn over alle onderwerpen! Maar ik ben blij dat dit er voorlopig 1 van is.

 5. @edgar,blijft eens een keer bij het onderwerp.
  Zo langzamerhand lijkt het wel alsof de gemeenschap het ehft in eigen handenneemt. Misschien verantwoord project geld bij NL gaan vragen. Deze gaan neit meer naar de verkwistende ministeries maar worden direct ingezet waarvoor het bedoelt is.

  Wie weet is het mogelijk een andere meer democratische regeringsvorm in leven te roepen.

  Green Force Top!!

 6. Het is eigenlijk te triest voor woorden wanneer je het gebied van St Joris op komt rijden. Overal afvalbergen en geloof me, absoluut geen bouwafval. Het is één grote zwijnenstal, gisteren weer in de fik gestoken, dus alle wijken erachter meteen weer in de rook.

  Het is tuig van de richel dat daar maar iedere keer weer zooi komt dumpen en dan vraag ik me iedere keer af: ‘wie denken zij nu dat de zooi komt opruimen ?’
  Een paar kabouters ?

  Dan kom je bij het Enless Summer Festival en wat zie je daar ?

  Gescheiden afval inzameling, keurig netjes overal afvalzakken, de boel wordt netjes schoongehouden.
  Tja, het merendeel is dan wel makamba, maar op St Joris laat de YDK echt zien hoe die is………gewoon een smerig varken. Alhoewel varkens nog netjes zijn vergeleken bij het tuig wat daar alles maar komt dumpen.

  En ondertussen wel blaten dat Oost-punt een natuurgebied moet blijven !
  Laten ze eerst maar eens zien dat ze uberhaupt natuur verdienen. De gemiddelde YDK verdient het om zelf op de landfill te wonen, voelen ze zich wellicht thuis.

  Om kort te gaan, het is een grof schandaal hoe men met de natuur om gaat.

  En voor al die gelovige YDK heb ik maar 1 vraag:

  ‘Als jullie god nu zou zien wat jullie met dit eiland hebben gedaan en ook met je eigen lichaam (fors overgewicht)………..denk je dan dat die god zeer tevreden zal zijn ?’

 7. @ etienne Sambo,
  Ben veel niet met je eens Etienne, maar nu ben ik het voor de volle 100% wel met je eens.
  Ga door met jullie werk Greene Force, SMOC, Amigu di Tera, Defensa Ambiental en alle andere organisaties en personen die goed werk doen terwijl onze ministers en parlementariers mooi weer spelen en ons geld op maken.

 8. Pabien, pabien! Waar is de overheid nu? Waar is het ministerie van Natuur, gezondheid en milieu nu? Natuurlijk! Ze hebben het te druk met ons geld opmaken en feesten.

  Hier opnieuw een voorbeeld van hoe de mensen zelf veel beter voor ons milieu zorgen dan de overheid! Smoc, Amigu di tera en de helden van St. Jorisbaai! Jullie zijn een lichtend voorbeeld. Overheid: ga je eigen geld verkwisten en laat de belangrijke dingen aan de mensen zelf over!