• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

schilderijen_Maritiem Museum 1CURAÇAO – Bij het Maritiem Museum Curaçao is vanaf aanstaande zondag een expositie te zien met werk van Annemieke Dicke. Dicke werd uitgenodigd om een bijzondere installatie te maken binnen de muren van het Museum dat betrekking heeft op het feit dat de slavernij op Curaçao 150 jaar geleden werd afgeschaft.

“Na een paar dagen broeden, kreeg ik een heel andere inspiratie dan wat ik aanvankelijk van plan was’’, aldus Annemieke. Ze dacht in eerste instantie aan een beeld of schilderij, maar uiteindelijk is het een expositie met prenten en een sculptuur geworden die samen in haar eigen woorden: een stukje geschiedenis van de slavernij, een stukje gevecht voor vrijheid en een ‘stukje bevrijd zijn’ belichten.

Slavernij
De afschaffing van de slavernij op Curacao is voor Annemieke Dicke kerngedachte geweest, maar het onderwerp heeft veel meer bij haar losgemaakt. Dicke: ,,De slavernij is hier misschien wel afgeschaft, maar er worden op Curaçao nog steeds mensen als slaaf behandeld en wel op een niet te verwaarlozen schaal. Mijn familie heeft dwangarbeid gedaan en zat vele jaren in een Jappenkamp. Vragen die ik heb proberen te beantwoorden via dit werk zijn: Een vrij mens zijn. Wat is dat? Hoe voelt vrijheid?”

Exposities

Naast het werk van Annemieke Dicke zijn er bij het Maritiem Museum ook schilderijen van Rubini (Didi) Dometilie en Karin van Batenburg en een portret gemaakt door Wil Gruzon en Veronique Bongaertz te zien. Ook deze zijn gemaakt in het kader van 150 jaar afschaffing van de slavernij behorend tot de reeks activiteiten die Stichting Arte’99 samen met de verschillende kunst instellingen organiseert. Hieronder vallen ook de onlangs geopende exposities ‘Milkdrops’ te Bloemhof en ‘Libertat’ in het Gallery van Kas di Kultura.

Opening
Het publiek is uitgenodigd voor de opening van de expositie op zondag 4 augustus om 11.00 uur. Bezichtiging is verder mogelijk van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur

www.versgeperst.com