• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

synagogeCURAÇAO – Wie de Mikvé Israel-Emanuel synagoge in Punda betreedt, zal zien dat de vloer bedekt is met zand. Dit oude gebruik van het Joodse geloof is nog maar in vijf synagoges ter wereld te vinden. Vier van deze synagoges zijn gevestigd in het Caribisch Gebied, namelijk in Curacao, Virgin Islands, Jamaica en Suriname.

De vijfde synagoge met zand op de vloer ligt in Amsterdam. Het zand op de vloer heeft twee redenen: het symboliseert de tocht van de Joden door de woestijn. Maar het zand had ook praktische redenen, namelijk op plekken waar het verboden was om Joods te zijn, zorgde het zand ervoor dat de Joden geruisloos geheime diensten konden houden. Historici houden al jaren een debat over welke van de twee redenen juist is.

Virgin Islands

Beracha VeShalom Vegimulth Hasidim Synagoge, US Virgin Islands

jamaica

Shaare Shalom Synagoge in Jamaica

suriname

Zedek ve Shalom Synagoge, Suriname

curacao

Mikvé Israel-Emanuel synagoge op Curacao

5 reacties op “Vier synagoges met ‘zandvloeren’ in Cariben”

  1. En een vierde reden Myrna is de Curacaose cultuur van ‘zand erover’, vooral als het om corruptie gaat.

  2. Er zijn 3 redenen voor het zand op de vloer van de Synagoge: Het zand herinnert ons aan de 40 jaren dat de Joden door de “Sinai” woestijn hadden gezworven nadat zij gevlucht waren uit Egypte. De “Conversos” (Joden die het Katholieke geloof hadden aangenomen om niet herkend te worden) die strooiden zand op de vloer, om het geluid van hun Shabbat diensten te dempen opdat de vijanden van de Inquisitie hun niet zouden betrappen. G-d had tegen Abraham gezegd dat hij Abraham zijn zaad zou vermenigvuldigen als de zand van de baaien en de sterren aan de hemel.

  3. @Willie, wie ruimt de poep dan op van al die straathonden?

  4. Ja en je ruimt die poep op.

  5. Ideaal voor de hond van mevrouw Rozier!