SchoolboekenCURAÇAO – In het kader van de viering van 150 jaar vrijheid lanceert National Archaelogical -Anthropological Memory Management (NAAM) zaterdag boeken van twee Curaçaose schrijvers. Het gaat om het boek Mimina geschreven door Luisette Kraal en ‘Kanaä’ geschreven door Herman Piso.

Het boek ‘Mimina: The Slave Girl’ is geschreven door Luisette Kraal die op Curaçao is geboren en nu woonachtig is in Amerika. ‘Mimina: The Slave Girl’ speelt zich af op Curaçao tijdens de slavernij. Mimina is een slavin die als zus opgroeid met Miriam en Chris die kinderen zijn van haar eigenaar. Mimina heeft er nooit problemen mee gehad dat ze de slavin was van Miriam. Maar op een dag realiseert Mimina zich wat het daadwerkelijk betekent om de slaaf van iemand anders te zijn. Mimina wil nu niets liever dan wraak nemen en vechten voor haar vrijheid.

Kaanä
Herman Piso is de schrijver van het boek ‘Kanaä: zal ik haar ooit terugzien?’. Het verhaal gaat over MKatula, een Afrikaan wiens gelukkige leven ruw verstoord wordt wanneer slavendrijvers komen en zijn stam gevangen neemt. Hij wordt van zijn vrouw Kanaä gescheiden en zonder haar op een schip richting het Caribisch gebied gezet. De lezer krijgt een goed beeld hoe Afrikanen de overtocht naar de Cariben en hun werk als slaaf heben ervaren.

Ban Chèlèlè un ratu
Aansluitend aan de boekpresentatie sluiten professor Alejandro ‘Jandi’ Paula en Charles do Rego zich aan bij Kraal en Piso om samen het panel te vormen voor een nieuwe editie van ‘Korsou Ban Chèlèlè un ratu’. De vier auteurs gaan onder meer praten over het verschil tussen een roman en andere historische literatuur en hoe ze als schrijver de historie van Curaçao ontdekken en hoe ze deze kennis delen.

Boekenpakket
Komende zaterdag wordt een entrée van 10,00 gulden in rekening gebracht. Dat is inclusief een drankje en een bekertje soep. Onder de aanwezigen wordt een boekenpakket van de werken van Kraal en Piso verloot. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de net gelanceerde boeken en ook het boek ‘Slavery and Resistance in Curaçao’ van Charles do Rego aan te schaffen. Zoals gebruikelijk draagt DJ Sandro zorg voor een goede muzikale sfeeren wordt de discussie live uitgezonden via Radio Hoyer 1 tussen 18:30 en 20:00 uur. De boekpresentatie vindt plaats om 17.00 uur aan het Johan van Walbeeckplein.

www.versgeperst.com