• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

diabetesCURAÇAO – Volwassenen met diabetes hebben een grotere kans op lichamelijke beperkingen. Bij oudere mensen zien onderzoekers een toename van 50 tot 80 procent. Wetenschappers van het Baker IDI Heart and Diabetes Institute in Melbourne analyseerden voor de studie 26 eerdere onderzoeken.

Dat meldt Gezondheidsnet. Onder beperking verstaan de onderzoekers verminderde mobiliteit en problemen met het uitvoeren van normale activiteiten als badderen, eten, boodschappen doen en transport gebruiken. Waarom dit bij mensen met diabetes meer voorkomt, is niet helemaal duidelijk. De onderzoekers denken dat een hoge bloedsuikerspiegel op termijn leidt tot spierschade.

Beperkingen
“De complicaties die samenhangen met diabetes, zoals hart- en vaatziekten, een beroerte en nierziekten kunnen allemaal beperkingen tot gevolg hebben”, aldus onderzoekers Anna Peeters en Evelyn Wong. “Nu de meeste mensen ouder worden en diabetes meer voorkomt, zullen we ook meer mensen met beperkingen zien. Het gezondheidssysteem moet zich daar op voorbereiden.”

Juiste zorg
Daarbij benadrukken de onderzoekers ook het belang van het voorkomen van diabetes type 2 en dat mensen met diabetes toegang moeten hebben tot de juiste zorg. “Gezond en uitgebalanceerd eten en voldoende bewegen blijven het belangrijkst.” De resultaten van het onderzoek staan beschreven in het tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.

3 reacties op “Diabetes vergroot kans op beperking”

 1. @ VITO. Aangezien diabetici te maken heeft met ons voedingspatroon zal heel veel aandacht geschonken moeten hieraan.

  Dat hangt van de soort diabetes af. Veel mensen van het negroide ras hebben genetisch diabetes waar weinig tot niets aan te doen is. Ouderdomsdiabetes is te stabiliseren met voeding en fitness, maar slechts deels helemaal te voorkomen of te doen verdwijnen.

 2. Mogelijk de personen die willens en wetens ongezond leven een extra premie laten betalen voor medische verzorging e/o arbeidsongeschiktheid?
  Of de recentebelastingverhoging op ongezonde producten reserveren voor het betalen van de gevolgen voor ongezond leven?
  Het individueel (her) opvoeden vergt vele generaties en er zal altijd een fors percentage kiezen voor en eigen ongezonde levensstijl.

 3. Aangezien diabetici te maken heeft met ons voedingspatroon zal heel veel aandacht geschonken moeten hieraan. Wij eten teveel zoet en teveel vet producten. Wat doet de GGD zelf om dit ziekte in toom te houden. Hoe staat het met voorlichtinsprogramma hier over. George Curiel was heel goed begonnen met een informatieprogramma over hoe we ons voedingspatroon kunnen verbeteren. Ik weet niet hoe ver hij is gebleven hiermee. Dit wil ik graag van hem zelf horen. Lovers producten zijn veelst zoet voor mensen.Heeft de GGD of Regering al stappen ondernomen om Lovers te verplichten de zoetheid gehalte van die producten te verlagen. Gewoon dwingen over tegaan op ligth producten. Als de regering geen actie onderneemt om dit probleem aan te pakken zal het in toekomst een soort pandemonium worden op Curacao. Wat de SVB en andere ziektekosten verzekeringen veel geld gaat kosten als zuikerziete diabetici toeneemt op Curacao. Laten wij de pijlen gaan richten aan voorlichting en voorkomen van diabetes zoals de onderzoekers benadrukken. Sukses