• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OvergewichtCURAÇAO – Sommige mensen hebben steeds honger, eten teveel en hebben daardoor een groter risico op overgewicht. Andere hebben dit probleem niet. Daar is nu mogelijk een genetische verklaring voor gevonden. Dat meldt Gezondheidsnet.

 
Onderzoekers van het University College London vroegen twintig mannen, tien met de dubbele FTO-variant en tien met een variant die verband houdt met een lage risico op obesitas, om aan te geven hoeveel trek ze hadden voor en na een maaltijd. Ze namen bloedmonsters af om te bepalen wat hun ghrelineniveau was. Het hormoon ghreline stimuleert het hongergevoel.

Ghrelineniveau
Normaal neemt het ghrelineniveau af na het eten, maar bij mannen met twee kopieën van het FTO-gen bleek het ghreline-niveau ook na de maaltijd hoger te zijn. Zij hadden ook meer trek na het eten dan de mannen die deze FTO-variant niet hadden.

Afbeeldingen
Vervolgens gebruikten de onderzoekers MRI-scans om te kijken hoe de hersenen van andere proefpersonen reageerden op afbeeldingen van eten. Het brein van mannen met de dubbele FTO-variant reageerde anders op deze plaatjes.
Zowel in de hypothalamus, die met het hongergevoel te maken heeft, als in hersengebieden die betrokken zijn bij beloning, was andere activiteit te zien. Bovendien vonden zij de afbeeldingen aantrekkelijker dan de mannen die geen dubbele FTO-variant hadden.

Hongeriger
Mensen met twee kopieën van het FTO-gen maken dus meer ghreline aan, waardoor ze hongeriger zijn. Bovendien reageren hun hersenen anders op ghreline en het zien van voeding. Toen voedsel nog schaars was, hadden zij waarschijnlijk betere overlevingskansen dankzij hun genetische variant, maar nu lopen ze een verhoogd risico op obesitas. Toch kunnen ook zij volgens de onderzoekers wel iets doen aan hun overgewicht. Beweging en eiwitrijke voeding gaan de aanmaak van ghreline juist tegen. De resultaten van het onderzoek verschenen in het Journal of Clinical Investigation.

5 reacties op “‘Obesitasgen verhoogt risico op overgewicht’”

 1. Edgar, op 18-07-2013 om 01:18 schreef: Toen ik in Afrika was zag ik absoluut geen enkele persoon met overgewicht.

  Ergo, mensen met een Obesitas-gen moeten uitgehongerd worden.
  Geen speld tussen te krijgen.

  (mijn zwager is directeur en deel-eigenaar van een keten Obesitas klinieken, de behandeling wordt vergoed door verzekeraars.)

 2. En morgen ontdekken we het luiheidsgen dat het ons onmogelijk maakt te werken.

  Overmorgen het gen dat ons verhindert ons in het verkeer te gedragen.

  En als de MFK mafia eindelijk voor de rechter staat zullen ze zich beroepen op het corruptiegen.

 3. En zo hebben de zwaargewichten die ik bij McDonalds tegenkom weer een goed excuus om daar fat food eh… fast food te blijven eten. Sommigen zijn zo zwaar dat alleen de ontbrekende slurf ze nog onderscheid van een olifant.

  Maar gelukkig nemen ze bij de Triple Quarter Pounder met Biggie Size French Fries wel een DIET (!) cola.

  Je blijft inderdaad lachen op deze klip.

 4. Alles om maar excuus te hebben waarom je veel en veel te vet bent !

  Kennelijk durft niemand te zeggen dat iemand gewoon geen discipline kent en gewoon teveel eet !
  Je zou toch een keer eerlijk zijn tegenover deze vetkleppen…………dat kan toch niet gebeuren.

  Laten we, gewoon voor 1 dag, eens ophouden met het zoeken naar excuses voor moddervette mensen, en laten we hen gewoon eens vertellen wat we er werkelijk van vinden.
  Vrees dat heel veel vetkleppers ineens wel op dieet kunnen.
  En als dat niet lukt.
  Vertel ze gewoon dat ze nog 1 maand te leven hebben wanneer ze niet ophouden met teveel eten.
  In ongeveer 1 maand raken ze al het overtollig vet kwijt.

  Let’s face it. Obesitas is gewoon een luxe prolbeem. Toen ik in Afrika was zag ik absoluut geen enkele persoon met overgewicht. Dus laten we ophouden met het zoeken naar excuses voor dit soort figuren. Vertel hen gewoon de waarheid en wees daar niet bang voor.

 5. Wat een ongein,gezond eten,veel bewegen is een kwestie van karakter,
  laat je niet ziek praten.