• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

slavernijCURAÇAO – Verschillende musea en stichtingen hebben hun krachten gebundeld om vanuit een kunstzinnige invalshoek stil te staan bij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Dit is gisteren tijdens een persconferentie bij National Archaeological-Anthropological Memory Management (NAAM), bekendgemaakt.

De deelnemende galerieën en stichtingen zijn: Stichting Arte’99 pa Libertat, Mon Art Gallery, Gallery Alma Blou, Landhuis Bloemhof, Kunst Gallery van Kas di Kultura Kòrsou, Maritiem Museum Curaçao en Het Curaçaosch Museum en NAAM. Tijdens de conferentie is het programma van verschillende projecten bekendgemaakt.

MilkdropsMilkdrops
De eerste in de reeks projecten is de expositie ‘MilkDrops’ die zaterdag wordt geopend bij Landhuis Bloemhof. ‘MilkDrops’ is een multidisciplinair project van kunstenaar Nelson González. Het schept en documenteert de sociale nexus van de vrouw die andermans kind de borstvoeding geeft. Op deze dag wordt ook het gelijknamige boek gepresenteerd waarin de ontstaansgeschiedenis van dit unieke project is opgenomen.

Exposities
Bij Galeria Kas di Kultura Kòrsou is vanaf 3 augustus de expositie ‘Libertat’ te bezichtigen. De expositie laat het werk zien van twintig lokale artiesten die onder begeleiding van Helen de Haas hebben gewerkt. Een dag later opent om 11.00 uur bij het Maritiem Museum Curaçao een tentoonstelling van keramische werken en prenten Van Annemieke Dicke, schilderijen van Rubini (Didi) Dometilie en Karin van Batenburg en portretten gemaakt door Wil Gruzon en Veronique Bongaertz.

Relikwieën
In het project ‘Freedom Through Generations’ van Gallery Alma Blou gaat men op zoek naar families die al generaties lang op het eiland zitten. Via fotografie wordt vastgelegd wat de relikwieën binnen de families zijn die het verleden binden aan het heden en aan de toekomst en in welke context dit nog een rol speelt binnen de familie. De foto’s zijn gemaakt door Diana Blok uit Nederland en Prince Victor uit Curaçao.

Vrijheid
Het Curaçaosch Museum gaat zich in het kader van 150 jaar vrijheid richten op westerse invloeden binnen onze cultuur en benadrukt per definitie haar multiculturele karakter. Dat doet het museum met het kunstproject ‘De Bevrijding’. Voor dit project is kunstenaar David Bade, bekend van Instituto Buena Bista (IBB), benaderd voor het maken van een groots schilderij met als titel ‘slavernij’. Dit werk krijgt later een prominente plaats in één van zalen van het gebouw.

Ontdekking
NAAM gaat in haar gebouw de tentoonstelling ‘Exploring the Past to Envisage the Future’ inrichten. Een aantal lokale kunstenaars wordt uitgenodigd om installaties en kunstwerken te maken, terwijl ze voor hun artistieke creaties mogen putten uit de collectie van ruim 10.000 artefacten van NAAM. Ook is NAAM bezig met het organiseren van ‘Arte den Pietermaai’ waarbij in, buiten en op de pittoreske gebouwen van Pietmaai Smal verschillende vormen van beeldende en expressieve kunst getoond worden in horeca gelegenheden en andere gebouwen waar momenteel nog geen bestemming voor is.

Tula
Mon Art Gallery houdt een expositie getiteld ‘Curaçaose man anno 2013’. Daarin wordt de Curaçaose man van tegenwoordig vergeleken wordt met één van de belangrijkste personen in de Curaçaose slavernijgeschiedenis: de slaaf Tula. Alle genoemde projecten worden tussen juli en maart 2014 uitgevoerd. Op latere momenten wordt de exacte data van de projecten bekendgemaakt.

NAAM-893 - Copy_resized

www.versgeperst.com