• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

dikCURAÇAO – Mensen met buikvet hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten en kanker dan leeftijdsgenoten met hetzelfde BMI maar vet op andere plekken van het lichaam. Dat stellen onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in het Journal of the American College of Cardiology.

Dat meldt Gezondheidsnet. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat het risico op ziekte en overlijden dat samenhangt met overgewicht varieert tussen personen met hetzelfde BMI. Mogelijk verklaart de locatie van overtollig vet, vooral rond het middel, dit verschil. Het is al langer bekend dat vet rondom de buik gevaarlijker is dan vet op bijvoorbeeld de heupen (appel tegen peer). Het onderzoek onder leiding van Kathry A. Britton heeft nu met behulp van CT-scans bekeken welk vetafzettingen samenhangen met verhoogd ziekte risico.

Buikvet
Voor het onderzoek maakten Britton en haar collega’s gebruik van gegevens uit de Framingham Heart Study. Gedurende zeven jaar werden 3086 personen gevolgd. Zij hadden een gemiddelde leeftijd van 50 jaar. In totaal kregen in die zeven jaar 90 mensen te maken met een hart- of vaataandoening, 141 met kanker en 71 deelnemers overleden. Na analyse van de gegevens en correctie voor verschillende factoren, waaronder BMI, vond Britton een verband tussen een buikje en hart- en vaatziekten en kanker. Volgens de onderzoeker is buikvet een belangrijke voorspeller voor het risico op deze aandoeningen. Hoewel ze niet gekeken hebben naar waarom buikvet het risico verhoogd, denken Britton en haar collega’s dat hun bevindingen bijdragen aan de opvatting dat buikvet ‘ziekmakend’ is.

www.versgeperst.com