• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

brazilian jiu-jitsu yasmin sewgobindCURAÇAO – Een eiland met honderden kleuren, geuren en mensen met ieder hun eigen ‘way of life’. Regelmatig brengen wij iets op het eiland onder de aandacht. Dit keer gaat Versgeperst.com langs bij een workshop van Yasmin Sewgobind, de eerste Nederlandse vrouw met de zwarte band in Brazilian jiu-jitsu (BJJ).

Vechtsporten zit al langer in de lift op Curaçao. Eén daarvan is Brazilian jiu-jitsu, een verdedigingssport die zich richt op grappling en grondgevechten. Was Curaçao oorspronkelijk een boksnatie (Papa Godett was een fervent liefhebber), in de laatste jaren heeft met name MMA (Mixed Martial Arts) een enorme vlucht genomen. In tegenstelling tot (kick)boksers knokken MMA-vechters ook op de grond. Die grondgevechten zijn deels gebaseerd op Brazilian jiu-jitsu. Deze variant, uit Japan ‘geëxporteerd’, kreeg grote bekendheid door de Braziliaan Royce Gracie.

Techniek
Veel vechtsporten hebben de naam ‘mannensporten’ te zijn. De meeste vechters zijn van het mannelijk geslacht, en de supersterren zijn vaak typische alfamannetjes: veel spiermassa, veel praatjes. Brazilian jiu-jitsu is juist een technische verdedigingssport, en niet per sé voor krachtpatsers. Met de juiste techniek kan iemand een sterker persoon uitschakelen. Mede daardoor is Brazilian jiu-jitsu juist heel geschikt voor vrouwen.

Zwarte band
Sewgobind begon op 21-jarige leeftijd met Brazilian jiu-jitsu, na eerst ook andere vechtsporten te hebben beoefend. In november 2012 behaalde ze haar zwarte band. Daarmee is de geboren Amsterdamse de allereerste vrouw van Nederland die dat voor elkaar gekregen heeft. “Ik hou van de sfeer in de BBJ lifestyle. Mensen zijn gewoon heel gepassioneerd met hun sport bezig. Daarnaast heeft de sport me verrijkt. Ik ben er fysiek en mentaal sterker van geworden, en ik heb door BJJ veel kunnen reizen”, vertelt ze tegenover Versgeperst.com. Vorige week gaf ze samen met haar trainer Remco van Baardewijk een workshop van drie dagen op Curaçao.

www.versgeperst.com