• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

SlapenCURAÇAO – Een goede nachtrust verbetert de voordelen van bewegen, gezond eten, gematigd alcohol gebruiken en niet roken op het gebied van hart- en vaatziekten. Dat stellen onderzoekers van het RIVM in het European Journal op Preventive Cardiology, zo meldt Gezondheidsnet.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat een combinatie van de vier gezonde gedragingen het risico op hart- en vaatziekten verlaagd met 57 procent en de kans op een fatale hartaandoening verkleint met 67 procent. Wanneer je ook nog voldoende slaapt, meer dan zeven uur per nacht, dan zijn de risico’s respectievelijk 65 en 83 procent lager.

Voorkomen
“Als alle deelnemers zich aan de vijf gezondheidsgedragingen hielden, kan theoretisch gezien 36 procent van de samengestelde hart- en vaatziekten en 57 procent van de fatale worden voorkomen of uitgesteld”, aldus de onderzoekers.
De resultaten zijn gebaseerd op de MORGEN-studie onder 6672 mannen en 7967 vrouwen tussen de 20 en 65 jaar. De deelnemers werden gedurende twaalf jaar gevolgd. Aan het begin van de studie hadden zij geen problemen aan het hart of de vaten.

Goed slapen
Een mogelijke verklaring voor de resultaten is dat een korte nachtrust wordt geassocieerd met overgewicht, obesitas, een hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Goed slapen is volgens onderzoeker Monique Verschuren dan ook een belangrijke aanvulling bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. “En een slechte nachtrust moet dan ook zeker op het lijstje van risicofactoren.”

3 reacties op “‘Slapen vergroot voordelen gezond gedrag’”

  1. Het is heel positief te lezen dat lekker slapen goed voor een mens is.
    Voor de AOV uitkerende instantie moet het een gruwel zijn dat dit publiekelijk wordt bekend gemaakt. Hoewel, volgende stap het verhogen van de leeftijd naar 70 jaar!

  2. ik slaap als een Oos,die afgenaakt! word door één politicica

  3. Slapen is hier zo ongeveer de nationale sport, maar heb niet het idee dat dit nu echt heeft geleid tot een gezonder leefpatroon.