• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

schilderenCURAÇAO – Curaçao kan zich sinds gisteren beroemen op het langste schilderij in het koninkrijk. Het doek van twee kilometer lang ligt uitgerold op de EEG-weg. Een groep van 24 beeldend kunstenaars uit heel de wereld is afgelopen week naar Curaçao gekomen om ieder tien meter canvas te schilderen.

De rest van de 1760 meter is door het publiek gemaakt. Het idee voor dit project komt van kunstenaar Ashley Mauricia. In 2009 vatte hij het plan op het langste schilderij ter wereld te maken. Die ambitie moest hij noodgedwongen bijstellen: het record sneuvelde sindsdien diverse malen op verschillende plekken in de wereld. Het huidige wereldrecord is in handen van Eritrea, dat een doek vervaardigde van 7.166 meter. Hierop is besloten om het langste schilderij van het Koninkrijk te maken.schilderij

Kunstenaars
Uit Curaçao gaven onder anderen Herman van Bergen, Yubi Kirindongo en Philippe Zanolino acte de présence. De bekendste Nederlandse artiesten die aan het schilderij hebben meegewerkt, waren Remko Koopman, Gustave Nouel, Kenneth Olbina, Hubert Verhulst en ZEDZ. Uit Canada kwam Delgado Delhio en Aruba stuurde Elvis Lopez.

Aandacht voor kunstonderwijs
Onder de Papiamentstalige titel Ami ku mi Naturalesa den Libertad (De natuur en mijzelf in vrijheid) wil Mauricia aansluiten bij de afschaffing van de slavernij, honderdvijftig jaar geleden. Dit wordt vandaag in het hele koninkrijk herdacht. De stichting van Ashley vraagt met dit record aandacht voor het kunstonderwijs op Curaçao. In 2003 werd de enige kunstacademie wegens bezuinigingen gesloten. Mauricia had er destijds een hongerstaking voor over om sluiting te voorkomen. De toezegging kwam toen wel, maar de deuren zijn nooit opengegaan.

Kunstacademie
Nu, tien jaar later, hoopt Mauricia geld genoeg bijeen te krijgen om weer een kunstacademie te kunnen openen op Curaçao. Aan talent ontbreekt het niet, volgens de kunstenaar. Precies om middernacht was het twee kilometer lange doek klaar en de recordpoging geslaagd.

© Novum

6 reacties op “Curaçao heeft langste schilderij Koninkrijk”

 1. @ Bezoeker: 7000 km is wereldrecord. Wij hebben record binnen het Koninkrijk!!

 2. Bezoeker, Learn to read before you post stupid comments.

 3. @ Bezoeker. Voor zover mij bekend is 7000 meter nog steeds langer dan 2 kilometer.

  Vandaar dat de 7000 meter het wereldrecord is en de 2000 meter het record van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch knap van ons kleine eiland Curacao.

 4. @bezoeker, Beter lezen. Het is een Koninkrijksrecord. 7000 meter is het wereldrecord. Masha Pabien! Het zag er gisterenmiddag al erg mooi uit. Vandaag even kijken naar het eindresultaat.

 5. Voor zover mij bekend is 7000 meter nog steeds langer dan 2 kilometer

 6. En is het een mooi schilderij?