• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CNSJCURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over negen weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Esperanza Spalding & Erykah Badu.

Esperanza SpaldingEsperanza Spalding leerde zichzelf op vijfjarige leeftijd viool spelen, maar ontdekte tien jaar later de bas en daarmee haar grote passie. Nu bekend als zangeres en begaafd bassiste doorliep ze het Berklee College of Music en werd meteen na haar afstuderen teruggevraagd als instructrice. Spalding kreeg haar grote doorbraak met haar derde album Chamber Music Society, waarmee ze het respect vergaarde van zowel jazzliefhebbers als een mainstream publiek. In 2011 won ze verrassend zelfs de Grammy Award voor Beste Nieuwkomer, waarbij ze onder meer tieneridool Justin Bieber versloeg. Radio Music Society is de opvolger van haar album uit 2010 en verscheen vorig jaar. Het was wederom succesvol en kent een keur aan gerenommeerde gastartiesten, zoals saxofonist Joe Lovano, rapper Q-Tip en legendarische drummers Billy Hart en Jack DeJohnette. Na vier eerdere optredens op North Sea Jazz in Rotterdam komt Spalding nu voor het eerst naar de Curaçaose versie van het festival.

Erykah Badu
Ondanks dat Erykah Badu is opgegroeid met jaren ’70 soul en jaren ’80 hip hop, werd ze bij haar grote doorbraak in 1997 met haar eerste album ‘Baduizm’ en single ‘On & On’ vooral vergeleken met Billie Holiday. Haar live-video van Tyrone was ook erg succesvol. Na een live-album, kwam haar langverwachte tweede album ‘Mama’s Gun’ in 2000 uit, met weer een grote hit ‘Bag Lady’. Sindsdien wordt de singer-songwriter gezien als één van de meest belangrijke neo-soul artiesten. Haar lyrics zijn vaak politiek en sociaal geladen. Badu’s vijfde en laatste album ‘New Amerykah Part Two: Return of the Ankh’ werd uitgebracht in 2010. Een jaar later trad ze op bij het Nederlands North Sea Jazz Festival.

www.versgeperst.com