• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CNSJCURAÇAO – Het aftellen is begonnen. Over tien weken barst het Curaçao North Sea Jazz los op het eiland. Wereldberoemde, regionale en lokale artiesten zullen zorgen voor onvergetelijke dagen. Versgeperst.com neemt de muzikanten stuk voor stuk met je door. Deze week: Christian McBride Big Band en New Cool Collective.

McBride Bassist Christian McBride kreeg de liefde voor jazz en de bas al vroeg mee: zijn vader Lee Smith en oudoom Howard Cooper, beiden bekende bassisten uit Philadelphia, waren als zijn mentors. McBride studeerde aan het befaamde Julliard in New York. Hij nam op en trad op met vele jazzlegendes en groepen als McCoy Tyner, Herbie Hancock en Pat Metheny, maar ook met artiesten uit andere genres zoals Sting en James Brown. Al voor zijn veertigste speelde hij als begeleider op meer dan driehonderd opnamen. McBride is tevens mede-directeur van The National Jazz Museum in Harlem, New York. Na vijftien jaar studeren op bigbands, experimenteren en schrijven, had McBride genoeg materiaal om een cd uit te brengen waarvoor hij de beste muzikanten uit New York verzamelde. Het resultaat was The Good Feeling (2011), waarvoor hij zes originele stukken schreef.

New Cool Collective
Sinds de oprichting in 1993 heeft New Cool Collective al talloze malen op het North Sea Jazz Festival gestaan. En terecht vindt de organisatie van CNSJ want het collectief rond saxofonist en frontman Benjamin Herman staat met een unieke mix van jazz, afrobeat, dance, latin en salsa al jaren aan de internationale top. Dat de achtkoppige formatie zo relevant blijft, komt vooral omdat de vaderlandse high energy souljazzpioniers zich steeds weten te vernieuwen en herontdekken. Zo transformeert New Cool Collective regelmatig met elf extra muzikanten tot bigband en worden voortdurend verrassende samenwerkingen gezocht, zoals met afrobeat-legende Tony Allen, dichter Jules Deelder en de Zwolse polderrapper Typhoon. In Ahoy zal Nederlands meest swingende jazzformatie vooral veel werk spelen van het nieuwe album, dat dit voorjaar verscheen. Feest is daarbij zoals altijd gegarandeerd.

www.versgeperst.com