• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

zoetermeerCURAÇAO – In het kader van 150 jaar afschaffing slavernij heeft de stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer een Antilliaanse maaltijd georganiseerd. De avond vormde het startsein voor een maand van activiteiten in Zoetermeer rond de herdenking en viering van het einde van de slavernij.

Directeur van het Kabinet van Curaçao, Melvin Statia heeft op deze avond een schilderij van kunstenares Bikkel aangeboden aan Marijke Wijgerinck van het Stadsmuseum Zoetermeer. Op het schilderij is een slaaf te zien op het strand, die geketend is aan het schip waarmee hij vanuit West-Afrika naar Curaçao is vervoerd. Hij verbeeldt de wortels van veel Zoetermeerse Curaçaoënaars. Het schilderij hangt vanaf 29 juni bij de SlaverNee!-kast in de ontvangstruimte van het Stadsmuseum Zoetermeer.

Mythes
In zijn toespraak wees Statia vooral op de vijf mythes die men vaak hanteert om niet over het slavernijverleden te praten. De mythes zijn; die geschiedenis kennen we nu wel; slavernij was niet zo erg; het positieve erfgoed vieren is beter dan stilstaan bij de pijn; negatieve geschiedenis laten zien schaadt vaak het imago van een land; en slavernij is in 1863 afgeschaft, dat is al zo lang geleden.

Verleden
Statia benadrukte dat, als wij willen weten wie wij zijn en wat onze toekomst is, dat wij dan eerst moeten weten wat ons verleden is geweest. Hij bemoedigde de aanwezigen om de activiteiten die door Zoetermeer worden georganiseerd bij te woneen en om de bioscoopfilm ‘Tula the Revolt’ die in Curaçao is opgenomen en op 4 juli in première gaat, in de Nederlandse bioscopen te gaan zien.

zoetermeer

Foto: Nico van der Ven

www.versgeperst.com