• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

slavernijCURAÇAO – Een monumet ter herinnering aan de slaverij is vandaag in Rotterdam onthuld. Het beeld, een gestileerd schip dat er ook uitziet als een muzieksleutel waarop vier figuren dansen, is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Alex Da Silva. Het stalen kunstwerk meet negen bij vijf meter.

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Het monument, dat werd onthuld door minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) en wethouder Hamit Karakus, siert voortaan de Lloydpier, naast het Scheepvaart- en Transportcollege. Vanaf deze plek aan de Nieuwe Maas vertrokken vroeger schepen naar Afrika, waar goederen werden geruild voor slaven.

Handelshuis
De slavenhandelsfirma Coopstad en Rochussen was in de achttiende eeuw de op een na grootste van Nederland. Dit handelshuis organiseerde tussen 1745 en 1780 minstens 65 slavenreizen, waarmee ongeveer 25 duizend Afrikanen naar Suriname en het Caribisch gebied zijn vervoerd.

Nazaten
In Rotterdam wonen tegenwoordig tienduizenden nazaten van de destijds vervoerde slaven. PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, die zich jarenlang heeft ingezet voor een plek om de slavernij te herdenken, was de drijvende kracht achter het monument. Zij hoopt dat het een levend monument wordt.

Adoptie
“Het Scheepvaart- en Transportcollege zal het monument na de onthulling adopteren”, zegt ze op de site van de gemeente. “Ik hoop dat zij ook in hun lessen burgerschap aandacht besteden aan de periode van de slavernij.” Wijntuin hoopt dat meer scholen de weg weten te vinden naar het monument. “Belangrijker nog dan het verleden is dat we in de toekomst de kracht zien van diversiteit in deze stad.”


Video NOS
© Novum

27 reacties op “Slavernijmonument onthuld in Rotterdam”

 1. Beste Edgar,

  Dus wat jij, als iemand die blijkbaar wel weet hoe het allemaal werkt, moet doen is een oplossing vinden voor het stoppen van zoeken van excuses. Zonder te weten wat het probleem is, kan je ook geen oplossing vinden toch? Jij hebt zogenaamd het probleem gevonden, dus nu kan jij gericht tot een mooie oplossing komen. Jij een mooi herkenbaar voorbeeld hebt aangehaald vwb ALM en al die nutteloze vergaderingen. Men was elke dag 3 uur aan het vergaderen zeg jij, maar heb jij da nook ooit je mond open durven te trekken om die vergaderingen effectiever te laten verlopen? Of is het weer “men”, en dat ben jij dus niet? Nee het is altijd iemand anders, maar jij niet Edgar toch? Dus ben jij echt van die generatie dat je een fout slechts 1 keer maakt?

  Ik ken het boek niet wat jij hebt aangehaald, maar het ziet er naaruit dat het boek geen rekening heeft gehouden met dezelfde Amerika waar men van plastic geld leeft met als gevolg de huizencrisis, creditcard crisis etc. Ook denk ik dat jij heel veel mensen tegen de schenen hebt geschopt door te zeggen dat men hier geen integriteit kent. Misschien is het bij een aantal regeringsleden wat moeilijker te vinden, maar er zijn zoveel lokale loyale mensen die jaren lang bij dezelfde baas werken (of ze effectief werken is een ander verhaal). Deze mensen zijn bereid om heel veel te doen voor hun baas, maar ja het probleem hier is dat in het algemeen de lonen gewoon slecht zijn, maar dat is maatschappelijk geaccepteerd.

  In Amerika wordt er wel meer van jongs af aan ingestampt, of je daar blij mee moet zijn weet ik niet. Want de meeste Amerikanen denken namelijk echt dat zij de beste van de wereld zijn. En wat denk jij Edgar? Zijn zij de beste van de wereld?

  Voor wat betreft jeugd criminaliteit, heb jij cijfers hoeveel 10-15 jarigen crimineel gedrag vertonen? Ik denk dat je wederom veel mensen tegen de schenen hebt getrapt (maar ja jij bent gelukkig een van de weinige positievelingen van dit eiland, samen met de kinderen van de buren etc of niet?).

  Je zegt tegen mij om op te houden met het zoeken van excuses, maar ik denk dat jij alleen maar excuses aan het zoeken bent waarom de Curacaoenaar gedoemd te mislukken is, natuurlijk jij bent een uitzondering. Het doorbreken van een taboe moet van twee kanten komen en zo te zien heb jij een mening over de Curacaoenaar waar jij dus blijkbaar niet van af kan wijken. Dus waar het op neerkomt is dat of het moet op jouw manier, of je bent gewoon weer een excuus zoeken op slavenaarij gebasseerde neger. En dan over een taboe spreken 😉

  Ik ben wel te spreken over jouw laatste alinea, want ik ben ook iemand die zelfkritiek kan geven en accepteren. En ja je tekortkomingen moet je gewoon accepteren en niet ontkennen. Maar geloof me dat de meeste problemen nog veroorzaakt worden door het (nabije) verleden. Hoe vaak wordt dat ook aangegeven door de bevolking zelf, maar er zijn nog zoveel factoren wat dat doet blijken (wat eerste instantie niet zo lijkt). Waarom negeer jij die signalen? En dat is jouw probleem… dus als jij aan jouw probleem werkt, zal je zien dat je meer begrip kan hebben. Hetgeen wilt niet zeggen dat jij het eens met hen hoeft te zijn, want er kan blijkbaar ook anders. En dat mag jij een ieder da nook laten zien… dus de zet is altijd aan jou Edgar.

 2. @ Jackson,

  Helaas zoekt het overgrote deel van de bevolking hier op Curacao liever naar een excuus waarom ze faalden dan dat ze energie stoppen in het vinden van een oplossing.
  Ik heb nog bij de oude ALM gewerkt en iedere dag was men 3 uur aan het vergaderen om de schuld van de vertragingen van de dag ervoor toe te schuiven aan een afdeling.
  NOOIT kwam het bij iemand op om die tijd te stoppen in VOORKOMEN van dezelfde fouten.
  Waar ik vandaan kom leren we iedereen dat fouten maken menselijk is, maar dat je een fout slechts 1 keer maakt. Daarna leer je ervan en maak je die fout niet meer. Zo creëer je een bedrijfscultuur welke opbouwend en efficiënt is.

  En wanneer je armoede als excuus wilt gebruiken kan ik je alleen maar verwijzen naar het boek van Tom Brokaw over ‘the greatest generation’ oftewel de generatie die EERST de grote depressie in Amerika heeft meegemaakt en DAARNA moest vechten in WO2.
  Lees het boek en je zult een terugkerend motto tegenkomen. Die generatie beschikte over iets wat je hier, zelfs met een vergrootglas, niet zult kunnen vinden:

  INTEGRITEIT
  VERPLICHTING (wat de Amerikanen COMMITMENT noemen)

  Dat werd er van jongs af aan ingestampt en de sociale controle was groot. Een kind dat over de schreef ging werd door de hele gemeenschap terecht gewezen. Ouders voedden hun kinderen op met een moreel besef.

  AL deze zaken geschieden niet op Curacao en dat de opvoeding van de kinderen zo’n puinhoop is merken we meestal wanneer ze rond de 10 – 15 jaar oud zijn. Dan is het ontbreken van enige sturing en opvoeding te zien in hun eerste criminele activiteiten. En wanneer die club ouder wordt en ook kinderen krijgt hoef je je niet af te vragen hoe die kinderen opgroeien.
  Worden opgevoed door criminele ouders resulteert niet vaak in een goede opvoeding.

  Dus hou AUB op met het zoeken naar excuses. Begin met het doorbreken van het taboe (zoals Josepha ook deed) en benoem het probleem. Maak duidelijk aan eenieder dat we hier over het algemeen zeer lamlendig zijn, dat we geen integriteit hebben, dat we geen morele verplichting voelen om de eigendommen van anderen te eerbiedigen en dat we eigen gewoon een stel misfits zijn.
  Pas wanneer je dat durft te erkennen kunnen we gaan werken aan een oplossing. Zolang je alles blijft ontkennen en maar terug blijft gooien op de slavernij zullen we nergens komen.
  De zet is aan jou.

 3. @Aurelius,

  Er schiet me nog even een vraag te binnen:

  ” Ik heb in veel verschillende landen gewoond en de toestand waarin Curacao verkeerd hebben ze volledig aan zichzelf te wijten”

  Hoe hebben zij het aan zichzelf te wijten, graag een antwoord en als het kan zo gedetaileerd mogelijk.

  Bedankt alvast.

 4. @Aurelius,

  Ik twijfel overigens erg veel over jouw intelligentie. Dat je een bericht kan achter laten maakt je nog niet een slim iemand hoor.

  En iets enkel en slechts onkennen, zonder onderbouwing…. daar haal je het niet mee op een universiteit hoor.

  Als jij denkt dat het niet zo is, wilt niet zeggen dat het ook echt niet zo is. Verdiep jij je eerst in de geschiedenis, maar lees dan niet alleen de boeken van de “overwinnaars”… want geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar…

 5. @Edgar Aurelius John,

  Ja en toen Hyatt een banenmarkt verzorgde kwam er ook geen hond opdagen. Het heeft allemaal een oorzaak, maar het ligt nooit aan Edgar of John of Aurelius, noch aan de Nederlanders en of het verleden.Nee het is altijd de schuld van de individu.

  En dan komt Aurelius over intelligentie te praten, maar zelf niet verder kunnen kijken dan zijn neus lang is. Maar goed jullie zijn allemaal geen uitzondering op VP. Dat men een studie haalt, heeft ook met doorzettingsvermogen te maken. Maar kunnen jullie zweren dat jullie leefomstandigheden waren zoals de overgrote armen hier op Curacao? Of hadden jullie te maken met een alleenstaande moeder, die ook nog voor haar ouders moet zorgen etc etc.. ? Of hadden jullie toch wel stiekem een iets betere uitgangs positie, waardoor jullie met een PC kunnen werken en je berichten kan achterlaten hier op VP?

  Mijn vermoedde zegt dat jullie allen keihard zullen zeggen dat jullie in een vergelijkbare situatie zaten en dat jullie alles op wilskracht hebben behaald.

  Ook jullie zijn een koloniaal product… en Nederland heeft dat allemaal kunnen realiseren door verdeel en heers toe te passen. Mochten jullie van de slaven afstammen, kijk voor de gein eens wat voor rol er voor jullie voorouders was weggelegd 😉

  En John kom eens met meer dan een one-liner.. of ben je uit je woorden 😉

 6. Als er iemand gefrustreerd is ben jij het Jackson.
  @Fabri, je stuk is om in te lijsten. Hulde!

 7. @ Jackson. Je bralt maar wat jongen. Ik ben welhaast zeker hoger opgeleid dan jij, dus ga me nou niet voor dom uitmaken. De YDK is dom, de Arubaan niet. Hoe kan dat nou? Dat komt door de mentaliteit… De Nederlander bestaat niet? Goh, wat intelligent toch. Ben je een achterhaalde postmodernist die sociologie of antroplogie heeft gestudeerd in een vaag en ver verleden? Kom toch op jongen. Ik heb in veel verschillende landen gewoond en de toestand waarin Curacao verkeerd hebben ze volledig aan zichzelf te wijten. Maar ja, je hebt toch gelijk, toch? Wat een prutser zeg!

 8. @Jackson,

  Hoezeer het slavenverleden heerst op Curacao was te zien tijdens het filmen van Tula, the Revolt.
  Er waren 400 extra’s nodig, doch die konden niet worden gevonden, dus bleef het bij iets van 50 – 75.
  De Curacaose overheid zou bijdragen aan het budget van de film (toegezegd door Hakim), doch ook deze belofte werd niet nagekomen.
  Op Curacao zelf was weinig tot geen belangstelling voor de film of het verhaal erachter. Op de set werd het werk uitgevoerd door vrijwel alleen makamba’s.

  Toch vreemd dat men dan nu ineens wel zo betrokken is bij het slavenverleden of zou dat te maken hebben met het aan kunnen nemen van een slachtofferrol ?

 9. @Sjoerd,

  Ow ja.. alles wat buiten een gaskamer om gebeurd kan je als aanstellerij beschouwen..

  sorry je hebt helemaal geen gelijk en behalve de joden mag niemand zeuren en enige andere vorm van leed herdenken..

  Het spijt me sjoerd..

 10. @Jackson, AUb de bron vermelden dat afrikaanse slaven massaal in gaskamers werden gegegooid en in vernietigingskampen om ze uit te roeien.. Dank je wel!

 11. @Aurelius

  Cijfers zijn mooi voor een indicatie, maar bijvoorbeeld de aanhouding van een onschuldige marokkaan komt ook in de cijfers van aantal aangehouden Marokkaanse probleem jongeren. En in vergelijking met alle andere landen is het erg leuk dat NL in 2012 op de 9e plek staat. Maar dat is nog steeds niet corruptie vrij. Daarnaast is er nog sprake van publieke en private corruptie. Denk jij dat er iemand met het Fyra project de handen schoon heeft? In het land waar ik de nationaliteit van heb is er nog teveel corruptie (teveel om zelf met het vingertje te wijzen). Jij beschrijft de Nederlander met en aantal geweldige eigenschappen. In mijn theorie bestaat de Nederlander niet, ja goed met Koningsdag zijn we blij, want we hebben vrij. Kijk er is nu al namelijk verdeeldheid voor wat betreft het koningshuis. De gemiddelde Nederlander zal met gemak zijn/ haar moeder verkopen. Alsof er nu ook massale demonstraties zijn, nee want Nederland bestaat enkel uit individuen. Trots op Nederland, wat houdt dat precies in? Blij zijn dat je altijd geen eigen mening hebt, je bestuurt word door grotere machten, altijd mee probeert te liften (Duitsland in de huidige economische situatie), eerst tegen Indonesie vechten en kort daarna gewoon West-Papua en de Molukken weggeven en vervolgens dikke banden aanhalen met Indonesie. Trots op Nederland waar de koningin Juliana had gezegd dat elk volk recht op vrijheid heeft, en zie vorige voorbeelde omtrent situatie Indonesie. Zij zijn door haar onderdanen keer op keer hier op geattendeerd, maar alle kritiek wordt naast zich neergelegd. De Nederlander is een held in het selectief zelf bekritiseren, je was het woordje selectief vergeten. Net zoals dat de meeste een mening hebben over bijvoorbeeld een Marokkaan, maar nee je college of buurman, nee die zijn anders (maar de rest…. ).

  Maar ja.. slavernij… waar lees jij in mijn berichten dat ik zeg dat je stil moet staan en alleen maar moet terugkijken? Je moet wel bij de les blijven. Het enige waar ik op gehamerd heb is de lakse houding van Nederland en haar (slimme) politieke spel omtrent slavernij. Het ging om een slavernij monument in het begin, maar jij begint over onder een boom hangen, olievelden etc. Denk jij dat diezelfde mensen zich hebben hard gemaakt om zo’n monument? Overigens zegt het genoeg over jouw beeld van de gemiddelde Curacaoenaar en personen die oprecht zich bezighouden met slavernij. En jij denkt zeker dat jij geen onderdeel bent van het probleem tussen de makamba’s en de slaven hier op het eiland.

  Voor wat betreft de domheid…. Zoek jij maar eens op wat de echte reden was voor een missionaris om het geloof te verkondigen. En ja domheid is inderdaad de schuld van de makamba de curacaose bevolking die daarna de macht hadden gegrepen. Onderwijs is hier gewoon ongelofelijk slecht, of ben jij tevreden? Kijk ook voor de gein in andere landen, of zullen we Indonesie blijven gebruiken? Kijk eens voor de gein naar de concentratie universiteiten en scholen in Java en de omliggende (zoals ze op zn Nederlands zeggen “opstandige gebieden”) eilanden. Denk je nou echt dat een Jakarta zit te wachten op hoogopgeleiden Papua’s? Denk jij nou ook echt dat Nederland zat te wachten op hoogopgeleide slaven (Lees: zwarten)? En denk jij nou echt dat na afschaffing van de slavernij alles ineens anders is? Een cru voorbeeld, denk jij dat als je verkracht wordt morgen gewoon weer lekker aan het werk kan gaan? Nee alles kost tijd, maar blijkbaar is 150 jaar en 4 generaties verder al lang genoeg geweest of niet? Maar we mogen nog wel de Joden vervolging blijven herdenken, want dat is pas 70 jaar geleden.

  Laat je eerst zelf scholen voordat je met een mening komt.

 12. Dit stond in het recente rapport van Unicef over Curacao….Ik denk dat dit het aardig weergeeft…Self-discrimination….

  “…While the historical legacy of slavery is a key factor, it does not fully explain the negative – though often hidden – attitudes among population groups on the island. There is said to be discrimination both by black against white and white against black. Another aspect mentioned is ‘self-discrimination’, i.e., people who think that their ethnicity bars them from opportunities, and they therefore cease to look for them, or who start adopting defensive attitudes not necessarily based on objective discriminatory experiences….”

 13. @Sander,

  Waarom wordt elke reactie afgedaan als Makamba haat?

  Kunnen jullie mensen die alleen maar met dat soort reacties kunnen komen, ook nog eens met iets anders komen? Of is elke reactie standaard makamba haat??

  Of zit je vol met frustraties over de Makamba haters en wil je hen voor alles de schuld geven? Nou voel me sowieso niet aangesproken hoor, dus je uit je frustraties aan het verkeerde adres. 🙂

 14. @Ed,

  Ik heb niks met afrika te maken met mijn Nederlandse nationaliteit….

  Of ben jij het prototype wereldverbeteraar en kan op elke plek van de wereld tegelijk zijn?

  Ed, misschien taken verdelen.. ga jij anders even bij Afrika poolshoogte nemen?

 15. @ Jackson Nederland is een van de minst corrupte landen ter wereld. De Nederlander wordt gekenmerkt door juis WEL het vermogen te hebben zichzelf te bekritiseren. Als je als Nederlander zegt dat je trots bent op je natie, wordt je met een schuin oog aangekeken en al half ervan verdacht racist te zijn. Zo zit dat in Nederland. Ze zijn eerder te zelf kritisch, op het bespottelijke nederige af, dan dat ze notoire ontkenners zijn van eigen falen. Die notoire zelfontkenning en de hopeloze lange tenen, het zielige slachtoffer gevoel de absurd slaafse houding, het zich vermeien onder de boom, dromende over fictieve olievelden aan de kust: allemaal originele uitvindingen van Curacao (niet van Aruba, ook niet van Suriname!). Kijk maar eens op youtube wat de brabo-neger te melden heeft aangaande de zwakzinnige slaafse houding van sommige ex-slaven. Zo kan het dus ook. Viva Aruba: die heeft de slavernij WERKELIJK achter zich gelaten, zonder deze te ontkennen! Arm Curacao, wat niet meer onder Makamba slavernij leeft, maar onder de slavernij van domme kortzichtigheid. Jackson zegt natuurlijk: die domheid is de schuld van de Makamba. Hier is slechts medelijden nog een gepaste reactie…

 16. Hoe willen wij nazaten van de mensen die slavernij hebben ondergaan respect afdwingen door het feit dat we zo verdeelt zijn. De een vind dat ie bruin , blauwzwart , rood zwart , geel zwart , off white is noem maar op laat je fantasie de vrije loop gaan. wij schelden op de blanken maar ondertussen verspillen we energie om de blanke man te bewijzen dat we net zo goed als hun kunnen zijn ipv dat we anders zijn en men dat heeft te respecteren. Be your self.
  Vergeet niet dat onze voorouders van dezelfde gebieden kwamen en wij nu instaat zijn om onderscheid te maken tussen Haitiaanse , Dominicaanse , Surinaamse , Antilliaanse, St. Maartense , Boneiriaanse , Arubaanse, Zoetwater of zoutwater negers te maken etc ,etc.
  As long you are a blackman you are an African song Peter Tosch ooit.Hij had het echt niet over de melodie
  Think about it.
  Ik denk dat dit feit erger is dan het hele slavernij gedoe.
  Zouden wij als nazaten terug willen naar de gebieden van onze voorouders ?????
  Denken jullie echt dat als de afromens het voor het zeggen had dat discriminatie anders zou zijn ???
  Stop met de negatieve gedachtegang.
  De positieve kant van dit alles is dat we een rijke cultuur van hebben overgehouden dmv, kunst, dans ,muziek , sport ,uitvindingen, mooie mensen in de ruimste zin des woords. Alle leed is niet voor niets geweest. Zie de diversiteit die er nu heerst.
  Kijk vooruit en laat het verleden voor wat het was. Het was de geest van die tijd.
  Wij praten over de zwarte holocaust , de joden over hun holocaust die 6 miljoen levens heeft gekost.
  In diezelfde periode hebben 29+miljoen Russen het leven gelaten was dat ook geen holocaust.
  En what about de miljoenen slachtoffers die dagelijks sterven tot heden ten dagen ten gevolge van simpele honger, gebrek aan drinkwater, geweld (ook huiselijk) en zoveel meer ellende ???

  Wij mensen van de zogenaamde nieuwe wereld mogen dankbaar zijn omdat we de meest vrije mensen op aarde zijn die niet gebukt gaan onder, geloof , tradities , cultuur , hangups , achterlijke politiek noem maar op die de oude wereld met zich meebrengt.
  Count your blessings zeggen wijze mensen.
  Laten we beginnen van elkaar te houden ongeacht , kleur, geloof of politieke overtuiging of als landgenoot (eilandgenoot).
  Dat onze voorouders hard gewerkt hebben is een feit.
  Dat betekent niet dat wij voor ze moeten uitrusten met alle respect voor de hard werkenden.

  Bedankt voor de aandacht en moge
  God , Allah, Buddha of de andere 100+ Goden Ons allemaal zegenen.
  Tot we beseffen dat we allemaal een zijn ongeacht vlag, land of volkslied.
  we all are a child of the universe.

  p.s het ligt niet in de bedoeling om tegen zere benen aan te schoppen
  Het is om een discussie in alle redelijkheid op gang te brengen

 17. @ Jackson,
  Heb je ook al aan Afrika gevraagd voor excuses van de slavernij ellende ? Want daar hoor ik namelijk nooit iemand over die de mond vol heeft van excuses. Komt waarschijnlijk door de kortzichtigheid en het feit dat er in Afrika niks te halen valt.

 18. @aurelius,

  je hebt gelijk, maar je mag hun de frustraties niet afnemen.
  ze wentelen zich graag in deze frustraties, lange tenen en makamba haat.
  als ze dat niet hebben, dan moeten ze de schuld van hun falen bij zichzelf gaan zoeken.
  en je weet dat dit soort lieden nooit ergens schuld aan hebben.
  de deur kwam tegen mijn hoofd, nooit ik liep met mijn hoofd tegen de deur.
  ik heb het niet gedaan het was iemand anders…..

 19. Auerelius,

  Waarom denk jij dat er een antiliaan achter deze berichten zit?

  Dat zegt toch wederom genoeg over jouw bevooroordeelde visie vwb slavernij?

  Als je nog eens 80 jaar er vanaf haald kom je bij dw afschaffing van slavernij. Als je het op die manier bekijkt is het allemaal nog niet zo lang geleden of wel? Maar goed dat is een wijze les die op de een of andere manier het altijd over 300 jaar geleden hebben.

  Maar moet je echt zo blij zijn met de miljoenen wat Nederland “geschonken” heeft? Doe toch niet zo naief… hoeveel is een mensen leven in jouw wereld uit te drukken in waarde? Los gezien van dat, isla is ook een mooi kado of niet? En niet te vergeten het modernste ziekenhuis in de regio. Nederland heeft troep achtergelaten en ja daar horen die domme politica en bevolking ook bij. Dwangmatig dom houden is ook een tactiek om geen gezeik te krijgen en al helemaal om geen rechtzaken tegen zich te krijgen. Die miljoenen stelt geen flikker voor en denk je nou echt dat Nederland zomaar iets doet? Het is allemaal met voorbedachte rade net zoals “ontwikkelingshulp” in Indonesië wat juist geld opleverd voor NL.

  Het enige wat ik wil is dat NL de ballen heeft om open bloot alle wandaden opsomt. Bijvoorbeeld recente onderzoek blijkt dat ze de treinkapers hadden geëxecuteerd, de ontvoerde school kinderen vergiftigd hadden zodat dr kapers in paniek raakte, de echte reden waarom Nederland “bemiddeld” met palestina en Israël, en ze alle NSB’ers bekendmaken, ze stoppen met het selectief fouilleren, bevolkingsgroepen in NL hogere straffen geven om de maatschappij af te schrikken… met andere woorden geef gewooon toe waarom NL selectief is met haar beleid op elk vlak.

  En jullie john en aurelius stop gewoon met zo naief te zijn… en jammer niet om mijn reactie, maar om jullie kortzichtigheid.

 20. @ Jackson Lees je eerste reactie nog eens, dan moet je toch kunnen begrijpen dat hieruit op te maken valt dat je geld wil zien. Dat is dus niet het geval. Wat wil je dan wel,Jackson? De rest van je leven de vermaledijde Makamba haten? Wat moet Nederland nog meer doen jongen? Nederland is er in ieder geval in geslaagd hun buren te vergeven voor een zeer groot kwaad wat nog maar 70 jaar geleden is geschied. Curacao, die miljoenen en nog eens miljoenen heeft ontvangen en wat niets is zonder Nederland, wat wil Curacao nu nog meer? Leg me uit alsjeblieft!!!

 21. De reactie van Jackson vind ik een beetje sneu. Jammer.

 22. Wat een leesvermogen heeft de gemiddelde persoon hier op VP…

  Aurelius en John, denken dat ik op geld zit te wachten. Geld intereseert me geen ene mallemoer en heeft me nooit geinteresseerd.

  Ik laat alleen maar duidelijk zien dat het allemaal politiek is…jullie weten waarschijnlijk niet wat het inhoudt als een land publiekelijk haar excuses aanbiedt. Dat is heel iets anders dan jullie verontschuldigingen aanbieden ivm een slecht leesvermogen. Nee aan een excuses van een natie, zitten consequenties verbonden (waaronder schadevergoeding)… maar nu zal Nederland zich wellicht bereidt vinden om excuses aan te bieden, want er is toch niemand waar je geld aan kan geven. Ja die 80.000 nazaten in Rotterdam is allemaal te vaag. Etc etc.. en hoe langer je wacht hoe vager het allemaal wordt.. dus wordt 10.000 euries voor een stichting als voldoende beschouwd…

  Maar goed Nederlanders zijn zo goed.. altijd eerlijk handelen zij en mensenrechten vinden zij zo belangrijk… hypocrieten.. en mensen zoals een John en Aurelius kunnen niet verder kijken dan hun neus lang is…

 23. Reken maar dat veel mensen die excuses willen over het slavernij verleden zich doodschamen voor YDK’s zoals Janchi en Jackson, die alleen maar lui willen zijn en als slaven het geld van de meester in hun bedelende handen willen ontvangen!

 24. De slavernij was idd een zeer kwalijke zaak. Excuses zijn dan ook zeer op zijn plaats. Maar ik vraag me af of het jou alleen te doen is om geld @ Jackson. Wat is jou inzet? Reacties zoals van jou zijn te simpel. De mensen die aanwezig waren bij de onthulling in Rotterdam zijn integer, standvastig maar integer.

 25. @Zorro,

  Legitieme vragen… slim van Nederland om excuses e.d. zo lang uit te stellen. Nu kunnen ze een stichting blij maken met 10,000 euries…. en wellicht nog elders een monument.

  Nah kom je er toch heel makkelijk vanaf he? Al dat leed veroorzaken voor relatief weinig geld… wat een goed volk toch die Nederlanders.

 26. @ Janchi. En ook meteen maar geld overmaken naar de nazaten van de slavernij.

  In kraaltjes, spiegeltjes e.d. of iPads, Blackberries, koelkasten? In welke bedragen denk je en welke valuta? Wie kan als nazaat worden gezien en hoe moet dat bewezen worden?

 27. En ook meteen maar geld overmaken naar de nazaten van de slavernij