• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Dushi+fotojpgCURAÇAO – Het verkeersbureau van Curaçao Toeristen Bureau Europa verrast Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda vandaag met een snelcursus Papiamentu. In deze steden zijn grote Post-its met daarop een Papiaments woord en Nederlandse vertaling geplakt op voorwerpen die in iedere straat te vinden zijn.

Honderden lantaarnpalen, deuren, fietsen, kunstwerken, hekken en bankjes zijn verfraaid met een kleurige Post-it. Via de XL Post-its worden Nederlanders uitgenodigd om vakantie op Curaçao te vieren en zo nog meer Papiamentu woordjes te leren.

Dushi
Acteur Raymi Sambo die geboren is op Curaçao, gaf vanochtend in Amsterdam Oud-Zuid het startschot voor de actie. Alles wat schattig of lief te noemen is kreeg van hem een Post-it met ‘dushi’ opgeplakt. Dushi is wellicht het meest bekende en gebruikte Papiamentu woord onder Nederlanders en maakt zelfs kans om opgenomen te worden in de nieuwe editie van het Groene Boekje in 2015. De pastelkleurige Papiamentu Post-its verwijzen ook naar de kenmerkende gekleurde huizen van hoofdstad Willemstad.

Platform
De Post-its roepen op om het platform OntdekJouwCuracao.nl te bezoeken. Via dit platform maken consumenten kennis met het Curaçao van mensen die een bijzonder en warm gevoel met het Caribische eiland delen. Zo delen bekende Curaçaose GTST-acteur Everon Jackson Hooi, muzikant Junior Tecla en sieradenontwerper Rebecca Paz hunverhalen over Curaçao.

10 reacties op “Curaçao verrast met Papiamentu Post-its”

 1. Wat een stelletje zwartkijkers zijn jullie ook. In Nederland wordt er dagelijks gemoord, kinderen verkracht. Zie je gezinsdrammas, Zijn er roofovervallen, raamkraken verduisteringen, fraudes, illegale handel , afpersingen, kindermoord, afrekeningen enz. enz. Waarom hallen die het positivisme van Nederland niet naar beneden. In mijn ogen zijn jullie de mensen die Curacao dolgraag in de put willen zien. Jullie en de Nederlandse media hebben gewoon de pik op het eiland.

 2. @diepvriez mijn welgemeende complimenten. Eindelijk ook eens iemand die erkent dat het negatieve alleen maar tot meer negatief nieuws leidt. Begin langzaam doodziek te worden van mensen die al het negatieve maar aangrijpen om Curaçao nog meer naar beneden te halen, of in kaart te brengen hoe crimineel het wel niet is. Naar mijn idee zijn dit veelal ook mensen die zelf op het eiland wonen, maar er niet vandaan komen. Ik ben totaal niet racistisch tegen de Nederlandse bewoners op het eiland, zie de positieve ” makamba” zelfs graag. Maar als alles zo slecht en negatief is op het eiland, zoek dan alsjeblieft je heil ergens anders en schrik de positieve, opbouwende toekomstige bewoners niet af. Koude kak kan je ook gewoon in Oud-zuid spelen. Of zijn jullie daar ook maar gewoontjes zonder belastingvoordeel en/of pensionada regeling?

 3. Zo wordt papiamentu nog een wereld taal. Ben wel benieuwd hoelang de stickers op openbaar bezit geplakt mag worden.

 4. Als Ach ja gelijk heeft vraag ik me af waarom er zoveel Nederlanders op Curacao wonen, je kunt het bijna Klein Nederland noemen. Zo slecht is het er dus niet 😉

  Daarnaast wordt er zelf is mijn buurt wat een hele nette wijk is, bijna wekelijks ingebroken. Er wordt in de stad geschoten en gestoken, maar dat laten ze niet zien in het Nieuws.

  Curaçao is een heerlijk Eiland en dat zegt iedereen die er ooit is geweest.
  Je moet gewoon op je eigen veiligheid letten, niet pinnen ‘s avonds. Niet als het donker is naar afgelegen gebieden gaan. En niet te koop lopen met je sieraden. Dat zou je op elke vakantiebestemming waar je ook te maken hebt met armoede moeten doen.

 5. Het woord “staatsgreep-golpi di estado” zit er niet bij, maar dat kennen ze al van Schotte en zie daar de toeristencijfers uit Nederland in een vrije val.

 6. Natuurlijk is zo’n positieve actie leuk en goed bedoeld, maar helaas heeft Ach Ja, wel volledig gelijk.
  Jaren van marketing, positivisme etc worden door overval, 1 moord etc volledig de grond in geboord. Dan kunnen we vrolijk onze kop in het zand steken en vol blijven houden dat we positief moeten blijven, maar dat is alleen voor de echte struisvogels onder ons.
  Ook voor toeristen geldt dat zij vertrouwen moeten hebben in het eiland, zo niet dan bljiven ze weg. Veiligheid is toch wel een eerste vereiste.
  Helaas komt vertrouwen te voet en gaat het te paard. Daar kunnen wij niets aan veranderen en zeker niet met wat vrolijke ‘post it’ in het papiaments.
  De toerist wil zien dat er iets aan de criminaliteit wordt gedaan en voorlopig is dat niet het geval, sterker nog, het wordt steeds erger.

 7. Dat is wel lastig – maar dat soort dingen gebeuren overal. In nederland zelf is er zoveel diefstal. Ook gebeuren vaak nare dingen met touristen. Maar nu gaat het om een leuke actie, niet om al die nare dingen. Wij moeten er met ons allen samen voor zorgen om gemeenschappelijk te kunnen leven en goed omgaan met de touristen. Degenen die dat niet doen moeten natuurlijk gestraft worden. Er is niet 1 land of eiland op de wereld die helemaal perfect is.

 8. En ‘Ach ja’ boort de positivisme van het nieuwsbericht helemaal de grond in. En maar blijven afvragen waarom er nooit positief nieuws naar buiten komt.

 9. gaven ze overal maar les in papiamentu

 10. Woorden als overval, auto inbraak en tasjesroof en meeslepen naar de bank om gedwongen te pinnen zullen er wel niet bijzitten. Leuk hoor dit soort acties, maar één overval op toeristen komt meer in het nieuws en bepaalt WEL het beeld.