• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

lege flessenCURAÇAO – De Zero Pastic Week gaat maandag van start. Een week waarin men wordt uitgedaagd geen plastic of plastic verpakte producten te kopen en zichzelf daardoor een Zero Plastic Hero mag noemen. De week moet als een eye-opener dienen over hoeveel dagelijkse producten er in plastic verpakt zitten.

“Dit kortdurende experiment zal een confrontatie zijn met de enorme hoeveelheid plastic die wij normaal gesproken wekelijks kopen en vervolgens weggooien, zonder na te denken over mogelijke betere alternatieven”, aldus Ries Mentink, één van de initiatiefnemers van Zero Plastic Week.

Uitdaging
De Zero Plastic Hero’s mogen wel gebruikmaken van plastic dat al in bezit is. Green Team Curaçao zegt dat het een ontdekking is dat bijna elk product in een onnodige plastic verpakking zit of van plastic is gemaakt. De uitdaging zit hem in het zoeken naar creatieve oplossingen voor alledaagse producten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan in plastic verpakte groente of vleeswaren, cosmetische producten, klerenhangers etc.

Huisvuil
Jaarlijks wordt wereldwijd meer dan 250 miljoen ton plastic geproduceerd waarvan het grootste deel, namelijk ruim 40 procent, slechts eenmalig gebruikt wordt. Plastic verpakkingen zijn goed voor een derde van ons huisvuil. Veel hiervan beland in de natuur. Met het gebruik van cosmetica zoals bijvoorbeeld tandpasta en scrubs komt er ook micro-plastic in ons afvoersysteem waar de zee weer onder lijdt.

Tips
De Zero Plastic Week wordt nu voor de tweede keer georganiseerd. Het initiatief is vorig jaar begonnen in Nederland. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van de Zero Plastic Week. Gedurende de week worden op de Facebook– en Twitterpagina van het initiatief tips en trucs gegeven hoe men de plastic-vrije week kan doorkomen.

Schildpad afval

5 reacties op “Een week zonder plastic”

 1. Jammer hoor! Volgens mij lees ik dat het over overbodig en onnodig plastic gaat, dus ieder drankje in een plastic beker met een plastic rietje in een nieuw plastic zakje. Dat kan echt wel anders. Laten we gewoon beginnen niet met het moeilijkste te bedenken, maar het simpel en dichtbij te houden. En ja, als je weet dat drinken uit plastic ook nog eens heel ongezond voor je is…
  http://www.nrdc.org/living/shoppingwise/food-storage-containers.asp

  Ik doe dus wel mee, omdat ik geef om onze mooie zee!

 2. Voor 700 banen zitten we met een PDVSA opgescheept. Hoeveel banen levert de plastic industrie op??
  In plaats van plastic…papier?? Bomen kappen?
  Waarom wordt het opvoeden van de bevolking om op verantwoorde wijze niet (meer)nodig plastic weg te gooien niet als optie gezien???
  Of worden onze inwoners als “niet opvoedbaar” beschouwd.

 3. Lood om oud ijzer, oftewel vergeefse moeite .

 4. goet voor de economie ee

 5. En dan spul zoals rijst/meel in de supermarkt kopen dat alleen in een doos zit met wat extra vlees in de vorm van motten/wormen/torren… nee bedankt