CURAÇAO – Het milieu wordt vandaag weer in de aandacht gebracht met de wereldmilieudag. Dit jaar luidt het thema ‘Think, eat, save’, om wereldwijd campagne te voeren om voedselverlies en –afval te bestrijden. Jaarlijks wordt er 1,3 biljoen ton eten weggegooid.
Dit blijkt uit gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN). Daarnaast gaat één op de zeven mensen slapen zonder die dag gegeten te hebben en sterven er dagelijks 20.000 mensen van de honger.
Consumentengedrag
Met het oog op de onevenwichtigheid in levensstijlen en de verwoestende effecten voor het milieu op onze planeet, hoopt de VN met het huidige thema iedereen te stimuleren om meer bewust te zijn van de impact van ons consumentengedrag op het milieu. De FAO heeft berekend dat een derde deel van de wereldproductie van eten verloren gaat of bederft. Dit verlies omvat een enorm gewicht van natuurlijke bronnen.
Voedselproductie
Om de ernst van voedselverlies aan te duiden, benadrukt de VN het volgende: Voor de productie van één liter melk is duizend liter water nodig en voor de productie van één hamburger, moet de koe 16.000 liter water verbruiken. De wereldwijde voedselproductie heeft 25 procent van de bewoonbare wereldoppervlakte nodig. Daarnaast is het verantwoordelijk voor het gebruik van 70 procent van zoet water, 80 procent van de ontbossing en 30 procent van de gasuitstoot, ook wel bekend als ‘greenhouse gases’. Ten slotte noemt het de voedselproductie de voornaamste oorzaak van het verdwijnen van de biodiversiteit en veranderingen in grondgebruik.
Biologisch
In het belang van de duurzaamheid en ondersteuning van onze wereld, roept de VN men op om te beginnen met het kiezen van voedsel dat minder negatieve impact heeft op het milieu. Dit betekent een organische of biologische keuze. Verder zegt het dat het belangrijk is te weten dat de verantwoordelijkheid voor onder meer schadelijke gasuitstoot begint bij de keuzes van de consument.
Voedselverlies