• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Pearl AwardsCURAÇAO – Een ode aan Caribische talenten, daar draait het om bij Pearls of the Dutch Caribbean. “We moeten niet van anderen verwachten dat ze een positief beeld van ons schetsen. Het is superbelangrijk dat we dat zelf doen”, aldus Rinchemar ‘Rincho’ Martina, winnaar van de Music & Entertainment Pearl.

Caribisch Netwerk was bij de uitreiking van de Pearl Awards. Dat positieve beeld schetsen lukt uitstekend, want tijdens een energieke avond vol speeches, muziek en cultuur zien ruim 250 aanwezigen dat er volop Caribisch talent in Nederland is. Zeven van hen worden daarvoor extra in het zonnetje gezet. Zij ontvangen een Pearl Award in een van de categorieën. Maar zoals hen zijn er vele anderen, benadrukt de 21-jarige Arubaanse windsurfkampioen Sarah-Quita Offringa. Zij ontvangt de publieksprijs én de Sports Pearl: “Iedereen die bezig is met goede dingen inspireert. We moeten het samen doen.”

Verkeerde onderwerpen
“Het is belangrijk om de goede dingen te laten zien”, zegt minister Ronald Plasterk, die –samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb – de officiële opening van de avond verzorgt. “De gemeenschap wordt niet altijd positief tegemoet getreden. Vooral de jonge Antilliaanse mannen staan vaak in het verkeerde rijtje bij de verkeerde onderwerpen. Dat is niet goed, maar dat is maar een klein percentage. De overgrote groep is hartstikke goed bezig. Zij moeten trots zijn op wat ze doen.”

Emotioneel
Trots zijn de winnaars van de Pearls zeker. Voor de Sint Maartense student Christella Garard is het winnen van de Student Pearl een emotioneel moment. Als driejarig meisje komt ze vanuit Haïti naar Sint Maarten. Inmiddels studeert ze in Nederland en helpt ze studenten er hun weg te vinden. “Ik dank het eilandgebied Sint Maarten voor de kansen die ik gekregen heb. Zonder Sint Maarten zou ik hier misschien niet zijn.”

Vrijheid
De vers verkozen rolmodellen nemen hun voorbeeldfunctie serieus. Danitzah Jacobs, winnares van de Business Pearl, is vereerd als zakenvrouw op het podium te staan: “Mijn ondernemerschap is geboren uit een diep verlangen naar vrijheid. Ik heb besloten dat vrijheid mijn recht is en dat ik vanuit mijn roots alles in huis heb om in mijn kracht te staan en te groeien.” Zij dankt iedereen die voor haar vrijheid gestreden heeft, waaronder Tula, Joceline Clemencia en Helmin Wiels. Een luid applaus uit de zaal volgt.

Grote geest
“Onze eilanden zijn misschien klein, maar niet onze geest.” Glenn Helberg, voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN) dat de avond organiseert, sluit de awardshow af door iedereen een hart onder de riem te steken. “ Wij zijn allemaal mooi, we zijn allemaal Pearls. Laten we stoppen met de krabbenmentaliteit en het samen doen.” En iedereen in de zaal voelt even dat dit zou kunnen. Daarna is het de beurt aan Izaline Calister met haar band om de zaal te laten swingen.

Jamila Baaziz van Caribisch Netwerk maakte deze reportage van de Pearl Awards:

www.versgeperst.com