CURAÇAO – Het boek ‘Porto Marie’ van Els Langenveld is deze week officieel gepresenteerd op Curaçao. Dat meldt Caribisch Netwerk. Het bevat drie novellen die het dagelijks leven op Curaçao rond de jaren 1738, 1795 en 1888 beschrijven en dan met name wat zich afspeelt op plantage Porto Marie.
Voor het eerst heeft Langenveld gekozen voor ‘historische fictie’ als vorm om een kijkje te nemen in de tijd van de slavernij. Net als in haar populair wetenschappelijke werken probeert Langenveld het verhaal van de gewone man te vertellen, weg van de karikatuur van de zielige slaaf en de boze blanke eigenaar. Maar dit keer laat ze de emotie die zij daarbij voelt wel spreken, in fictieve vorm tegen de achtergrond van historische feiten. ‘Porto Marie’ is uitgebracht bij uitgeverij ‘In de Knipscheer’.
Laatste boek
Langenveld heeft een oeuvre van tien boeken, dat achttien jaar geleden begon en waarschijnlijk binnenkort eindigt; de auteur heeft kanker. Porto Marie is naar eigen verwachting haar laatste boek.
Dick Drayer van Caribisch Netwerk in gesprek met Els Langenveld:
Net als haar eerdere boeken zal het moeilijk zijn om het niet in 1 adem uit te lezen. Van de slavernij-extremisten zal wel weer de kritiek komen, dat ze de slavernij niet of niet genoeg heeft gecatastrofeerd volgens hun aangedikte verhalen. Jammer voor hun, dat Els objectief is, gebaseerd op officiele documenten uit het nationaal archief.
Masha Pabien! Kijk er erg naar uit om ‘Porto Marie’ te lezen.
Ik wens deze creatieve dame heel veel sterkte.
Proficiat! Een geweldige bijdrage aan de Curacaose historie en cultuur.
Hopi veel onderzoekwerk. Wellicht voer voor een nieuwe Tula-film 🙂 ?