• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

visolieCURAÇAO – Visoliesupplementen verminderen mogelijk het risico op diabetes type 2. Dat suggereert nieuw onderzoek van de Harvard School of Public Health. De supplementen, ook wel bekend als omega-3 vetzuren, verhogen niveaus van een bepaald hormoon, adiponectin. Dat meldt Gezondheidsnet.

Dit hormoon speelt een gunstige rol in de processen die de stofwisseling beïnvloeden, zoals bloedsuikerregulatie. Hogere niveaus van dit hormoon in het bloed worden ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Meta-analyse
Voor de studie bestudeerde hoofdonderzoeker Jason Wu met zijn collega’s veertien klinische studies. Daarbij voerden ze een meta-analyse uit over bestaand onderzoek en probeerden ze een patroon te vinden. Alle studies die beoordeeld werden, waren gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studies. “Door de herziening van de resultaten van deze studies vonden we dat het slikken van supplementen van visolie zorgt voor een bescheiden verhoging van adiponectin in het bloed van mensen”, licht Wu toe. Voor de nieuwe studie werd gekeken naar 682 mensen die visoliesupplementen slikten en 641 mensen kregen placebo’s zoals bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie.

Meer onderzoek
Bij de mensen die visolie slikten, verhoogden de niveaus adiponectin met 0,37 microgram per milliliter bloed. Omdat de effecten van visolie in de geanalyseerde studies verschillen, suggereren de onderzoekers dat omega-3-vetzuren bij bepaalde groepen mensen meer effect kan hebben. Ze concluderen dan ook dat meer onderzoek nodig is om te bepalen welke mensen het meest gebaat zijn bij het nemen van visoliesupplementen.

Fffect
“Hoewel hogere niveaus van adiponectin in het bloed gelinkt worden aan een lager risico op diabetes en hartaandoeningen blijft de invloed op het bloedsuiker en de ontwikkeling van diabetes type 2 onduidelijk,” aldus Wu. “De resultaten van onze studie suggereren echter dat een hogere inname van visolie een positief effect heeft.” De studie is gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

www.versgeperst.com