• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

slavernijCURAÇAO – Stichting Slavernijverleden 2013, de Nationale Reisopera en Stadsschouwburg Amsterdam presenteren 1 juli de wereldpremière van Katibu di Shon, de eerste opera in het Papiaments. De opera is onderdeel van een programma waarmee Nederland op 1 juli de 150 jaar afschaffing van de slavernij herdenkt.

Mezzospraan Tania Kross kwam erachter dat haar voorouders hebben gewerkt voor de overgrootvader van Carel de Haseth, de auteur van de roman Slaaf en Meester. Vanaf dat moment nam het idee voor de eerste opera in het Papiaments haar over.

Katibu di ShonKatibu di Shon
De opera Katibu di Shon (Slaaf en Meester) is een fictief verhaal gebaseerd op de historische slavenopstand van 17 augustus 1795 op Curaçao. Het verhaal gaat over de slaveneigenaar Wilmu en de slaaf Luis die samen als broers opgroeien op een plantage. Tijdens de slavenopstand drijven Wilmu en Luis uiteen. Luis wordt gevangen genomen en ten dood veroordeeld. Wilmu besluit dan toch Luis in de dodencel op te zoeken om afscheid van hem te nemen. In dit verhaal komen meerde onderwerpen aan bod, zoals vriendschap, slavernij en liefde.

Crew
De regie is in handen van Monique Wagemakers en Ed Spanjaard is aangesteld als dirigent. De vocale rollen worden bezet door Kross, Peter Brathwaite en Jeroen de Vaal, de begeleiding is in handen van het Matangi Quartet. Randal Corsen is gevraagd als componist.

www.versgeperst.com