• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een drukte van belang was het gisterochtend op het Brionplein. Vanaf Punda drongen rijen mensen de Pontjesbrug op om een plekje te bemachtigen om het Koningslied te horen. Caribisch Netwerk maakte een reportage van dit bijzondere moment.

Het geheel ging van start met een sierlijke Seúparade die vanaf Punda naar Brionplein liep waarna verschillende uitgedoste carnavalsgroepen dit voorbeeld volgden. Tegen 13.00 uur werd het publiek vermaakt met dans en muziek op het plein zelf waarna 13.30 uur het Koningslied van start ging.

Zicht
“Ik vind het jammer dat we weinig kunnen zien”, vertelt een dame die met haar twee kinderen naar het Brionplein is gelopen. Het plein is namelijk afgezet met hekken waarbinnen de feestelijke activiteiten plaatsvinden. “Het gebeurt allemaal te ver weg nu en ik kom om mijn vriendin te zien dansen. Ze treedt zo op, maar ik kan geen foto’s maken.” Ook op de bomvolle Pontjesbrug wordt er flink geklaagd. “Het is veel te heet om hier te staan wachten”, schreeuwt een man naar de politie die de stoet mensen op de brug tegenhoudt tot er meer plek is aan de Punda-kant. “Dit gaat echt niet. We zweten ons helemaal rot en iedereen blijft duwen.”

Rappen
Eenmaal van de brug af, lijkt de stemming er beter in te zitten. Er wordt gelachen, gegroet en stiekem geoefend. “Misschien gaan we wel meezingen”, lacht de 84-jarige Jarina. Samen met haar 79-jarige zus duwt zichzelf met haar wandelstok door de menigte heen. “Maar mijn stem doet het gelukkig niet meer zo goed dus niemand heeft er last van.” De zussen zijn blij dat ze erbij kunnen zijn vandaag, hoewel ze het Koningslied niet helemaal begrijpen. “Dit is een belangrijk moment en daar horen we bij te zijn. Ik zing voor Koning Willem-Alexander, maar ook voor Beatrix. Ik vind het lied erg mooi, alleen dat rappen vind ik niks. Dat hoort niet in een lied als dit, het gaat veel te snel en ik begrijp de tekst niet.”

Meezingen
Ook de kleintjes waren goed vertegenwoordigd. De vierjarige Jeff zit bij vader op zijn schouders naar het plein te kijken. “Ik vind het lied mooi”, kan hij vertellen terwijl zijn vader uitlegt dat de familie thuis goed heeft geoefend. Of hij daadwerkelijk mee durft te zingen, durft vader nog niet te beloven. De achtjarige Solani wil zeker van zich laten horen. “Ik wil later zangeres worden”, vertelt het meisje terwijl ze de tekst van het Koningslied nog een keer doorneemt. “Dit lied is heel mooi dus dat ga ik ook heel mooi zingen. Ik vind het ook gezellig dat iedereen hierheen is gekomen. Mijn vriendin wil ook zangeres worden dus ik denk dat we zo samen gaan zingen.”

W van Willem

Toen het Koningslied daadwerkelijk begon, duurde het even voor het publiek uiteindelijk op gang kwam, maar na een paar minuten leek Curaçao toch uit volle borst mee te zingen. Zelfs de drie vingers gingen de lucht in tijdens de rap ‘De W van Willem’.

Reportage door Elisa Koek van Caribisch Netwerk:

www.versgeperst.com